Wire/Tube 2018, Düsseldorf

Kari Harju

Langan-/kaapelinvalmistuksen ja käsittelyn tapahtuma Wire 2018 ja putkenkäsittelyn Tube 2018 sijoittuivat Saksan Düsseldorfin messualueelle huhtikuun 16.-20. päivinä. Alojensa keskeisissä eurooppalaistapahtumissa oli lähes lähes 2700 näytteilleasettajaosastoa, ja vieraita paikan päällä kävi yli 70 000.

Messut pidettiin Saksankin oloissa harvinaisessa huhtikuisessa hellekelissä Düsseldorfin messualueella. Mittari ulkona kohosi 30 lämpöasteeseen.

Düsseldorfin tapahtumaa pidettiin nyt hieman tavallista juhlallisemmissa puitteissa, sillä kokonaisuus mittautti samalla historiansa tasavuodet.

Ensimmäisestä yhteisesiintymisestä on aikaa 30 vuotta, ja sen jälkeen samalla kokoonpanolla on menty joka toinen vuosi, ja joka kerran nimenomaan Düsseldorfissa, Saksan Nordrhein-Westfalenin pääkaupungissa. 

Vähän kuin tasavuosien kunniaksi, toki suotuisien suhdanteiden siivittämänä viime kerrat kasvanut messukaksikko kirjasi jälleen ennätyksen niin näytteilleasettajiensa määrässä sekä näyttelyalassakin.

Paikalla oli järjestäjien mukaan nyt lähes 2700 kansainvälistä näytteilleasettajaa, ja näyttelyalan koko oli järjestäjien mukaan lähes 120 000 neliötä. Wiren näyttelyssä esittäytyi lähes 1500 näytteilleasettajaa, Tuben puitteissa 1250. Kasvua kirjasivat molemmat.

Teknologiakatsaus

Tuttuun tapaan Düsseldorfin tuplanäyttelyssä esittäytyi teemaalojen teknologia laajalla kattauksella.  Messualueen halleissa 9-14 sekä 16 järjestetyssä Wiressä mukana oli langan- ja kaapelintuotannon ja -käsittelyn teknologiaa ja vielä tarkemmin erikseen halleittain jaoteltuina esimerkiksi jousenvalmistuksen, kiinnityksen raudoituksen tai verkonvalmistuksen teknologioita.

Tube 2018 taasen keskittyi nimensä mukaisesti putken- ja profiilinkäsittelyn ja muotoilun teknologiaan ja laitteistoihin. Niin ikään esillä oli laajasti työkaluja kuin vaikka testauksen ja mittauksen kalustoa ja laitteistoa.

Sekä wiren että Tuben osalta mukana oli myös alueellista painotusta Kiinan ja Yhdysvaltain omien erikoisnäyttelyiden muodossa.

Eurooppalainen kansainvälinen

Wire & Tube -kaksikko on omien alojensa tärkein eurooppalainen näyttely ja samalla koko ajan kansainväliustyvä kokonaisuus. Ennakkoon järjestäjät odottivat vieraita paikan päälle ainakin 130 maasta.

Myös Suomesta paikan päällä käy kovasti väkeä, ja toki varsinkin putkenkäsittelyn ammattilaisia, mihin Suomessa teollinen toiminta tämän kokonaisuuden teemoista painottuu. Niin tälläkin kerralla, suomen kieltä käytävillä kuuli jälleen varsin runsaasti.

Wire- ja Tube-messut järjestetään jälleen kahden vuoden päästä. Seuraavan tapahtuman ajankohta on 30.3.-3.4.2020. Logistisesti messuvierasta ajatellen hyvällä paikalla mm. varsin lähellä paikallista lentokenttää sijaitsevaa Düsseldorfin messualuetta osin remontoidaan parhaillaan, kahden vuoden päästä käytössä ovat uudet 1- ja 2-hallit. Mm. jokinäkymiä lupaillaan, komea Rein virtaa messualueen vieressä.

Seuraavassa kuvia  Düsseldorfista, julkaisemme toisen kuvasatsin vielä myöhemmin.

Ercolinan putkentaivutuskoneita Tube-esittelyssä. Koneiden käyttökohteita ovat mm. meriteollisuus, paperi/prosessiteollisuus, hydrauliikka ja LVI-putkistot. Koneilla voi taivuttaa materiaaleja ohutseinämäisistä RST-putkista umpiakseliin ja profiileihin.

BLM Group lanseerasi messuilla uuden LT7-kuituputkilasermallin Ø12-152,4 mm:n putkille. Kuvassa BLM:n Pohjoismaiden vastaava Alessio Zoppi, kuvassa oikealla, vasemmalla Fredkon Pasi Pitkänen. Fredko on BLM:n Suomen edustaja.

Sinivalkoista. Lillbacka Powerco Oy tunnetaan hydraulisista letkuliitinpuristimistaan, tuotantokäyttöön soveltuvista, kannettavista ja pöydälle asennettavista malleistaan. Myös mutteripuristimet ja letkuleikkurit kuuluvat tuotevalikoimaan. Lähes koko Suomen tehtaiden tuotanto viedään ulkomaille.

Tube on keskeinen putkenkäsittelyn eurooppalaistapahtuma, joka luo katseita myös tämän mantereen ulkopuolelle. Tällä kerralla Tubessa oli erilliset omat kokonaisuutensa esimerkiksi Kiinan ja Yhdysvaltain näytteilleasettajille. Kuvassa yksi yhdysvaltalaiskokonaisuuksista.

Bewo esitteli messuilla mm. robotisoitua sahauksen/jäysteenpoiston tuotantoyksikköä. Robotti syöttää kappaleet automaattisesti sahalta jäysteenpoistoon, ohjaus käy sahan ohjaukselat. Materiaali käsittelyyn pyöreillä materiaaleilla Ø6 - 60 mm, pituudet 35 - 1,000 mm.
Bystronic ja putkilaserien valmistaja TTM solmivat yhteistyösopimuksen viime vuonna ja tämän vuoden allusta TTm siirtyi Bystronicin omistukseen. Tehokkaan Ø12-168 mm:n putkien käsittelyn mahdollistava putkikuitulaser FL 170 3D fiber oli mumana osastolla Tube-messuilla.

Saksalaisen Pedaxin tuttuja tuotteita ovat koneet langankäsittelyyn ja raudoitukseen liittyen laajalla kirjolla, Hexa 820 Twinbend edustaa yrityksen uuden sukupolven konetarjontaa langan oikaisuun, katkaisuun ja kelaukseen, halkaisijat 8-20 mm. Pienempi uutuusmalli on Hexa 616.

Suomen Laihialla ja Isossakyrössä valmistava T-DRILL tekee koneita putkenhaaroittamiseen ja -katkaisuun sekä putken pään muotoiluun sekä kannettavia ratkaisuja putkimiesten ja putkistourakoitsijoiden tarpeisiin. Maailmallakin hyvin tunnettuihin alan ratkaisujen toimittajiin kuuluvan yrityksen osastoa 5-hallissa.