Wire/Tube 2018, Düsseldorf, osa 2

Kari Harju

Langan-/kaapelinvalmistuksen ja käsittelyn messutapahtuma Wire 2018 ja putkenkäsittelyn Tube 2018 järjestettiin Saksan Düsseldorfissa huhtikuun 16.-20. päivinä. Paikalla esittäytyi yli 2700 näytteilleasettajaa, messuvieraita kävi yli 70 000. Seuraavassa kuvasatoa kaksoismessuilta, osa 2. Pääjuttu ja kuvakatsauksen ensimmäinen osa on julkaistu Konekuriirin uutissivulla 9.5. Wire- ja Tube-messut järjestetään jälleen kahden vuoden päästä. Seuraavan tapahtuman ajankohta on 30.3.-3.4.2020.

Wire & Tube 2018 pidettiin Düsseldorfissa huhtikuussa. Langan-/kaapelivalmistuksen sekä putkentyöstän tapahtumassa esittäytyi yhteensä yli 2700 näytteilleasettajatahoa.

Amob on erikoistunut isoihin CNC-taivuttimiin, mutta valikoimasta löytyy myös pienempiä taivuttimia ja muita metallintyöstön koneita. eMOB on uusi kahteen suuntaan taivuttava täyssähköinen putkentaivutin. Suomen edustaja on Putkityökalu Oy, kuvassa Jukka Jokinen.

Trumpfin putkentyöstön tekniikkaa esittelyssä: Trulaser Tube 7000 fiber Kone leikkaa halkaisijaltaan jopa 250 mm putkia ja profiileja, joiden seinän paksuus on 8 mm. Mukana joustava valmiiden kappaleiden poistoasema lajittelijalla. Myös Trulaser Tube 5000 oli mukana osastolla.

Hitsausautomaatiotalo Pemamek esitteli messuilla tuoretta yhteistyötään hollantilaisen HGG:n kanssa yhteiden valmistukseen liittyen. HGG leikkaa viisteet robotisoidusti ja data syötetään Pemamekin hitsausrobotille. Laatu paranee ja yhteiden teko nopeutuu merkittävästi, kertoi Pemamekin Kimmo Ruottu.

Durman putkilaserteknologiaa messuesittelyssä.  HD-TC 60170 on varustettu IPG:n 1- tai 2 kW:n kuitulaserilla, millä voidaan käsitellä sujuvasti vaikkapa kuparia ja alumiinia. Koneen kapasiteetti pyöreille materiaaleille on 170 mm, nelikanttisilla 120 mm. Kappalepituus max. 6500 mm.

Putkiosien kuitulaserhitsauksen kehittäjän TTengineeringin tuotantosolu mahdollistaa kuitulaserhitsauksen suoraan kelamateriaalista puskusaumaan. Ko. ratkaisuja toimii maailmalla useita, Suomeen mm. Haltonille toimitetaan pian yksi. Osastolla Tubessa olivat Giuseppe Belforti ja Alejandra Amaya.

Tube ja Wire-messut täyttivät käytännössä Düsseldorfin messualueen. Tube-messujen käytössä oli yhdeksän hallia, loput täytti Wire. Kuvassa näkymiä halliin 9, mikä messujen aikaan oli Wire-messujen käytössä.

Wafios kuuluu maailman suurimpiin valmistajiin erityisesti metallin langan valmistuskoneiden puolella, ja tekee koneita myös putkenkäsittelyyn sekä kylmämuotoiluun. Suomessa edustaja on tuore yritys Saprema Oy, Wire-messuilla Sami Anttila esitteli järeää kalustoa jousentekoon.

Messujen tarjontaan kuuluvat erilaiset yleisöattraktiot. Tässä temppuillaan saksalaisen Lülingin osastolla. Lüling on perinteikäs metallin langanvalmistaja ja samalla nykyisin yksi suurimmista itsenäisistä alan toimijoista Euroopassa. Mittava materiaalikirjo kuuluu nykyvahvuuksiin.

Wire-messuilla esittäytyi metallilanganvalmistuksen ja käsittelyn alueen näytteilleasettajia hyvin laajasti. Aita- ja rakennusverkkojen punonta on oma erikoisalueensa, ja koneita siihen tarkoitukseen tekee mm. Demirci Makina.