Vuoden Teräsrakenne 2018

Vuonna 2018 Vuoden Teräsrakenne -palkinnon on saanut keskustakirjasto Oodi. Palkinnon taustalla on uutta Helsingin ydinkeskustaan tarjoava arkkitehtuuri, jossa muotokielen mahdollistavat oivaltavat ja taidokkaat teräsrakenteet.

Vuoden Teräsrakenne -palkinnon on saanut keskustakirjasto Oodi. Rakenteita rakennusvaiheen aikana.

Rakennuksessa on kolme kerrosta. Teräsrakenteinen siltamainen runko sisältää kaksi kaarta sekä kannattaa lipan, jonka kärjestä on matkaa ulompaan teräskaareen liki 15 metriä. Rakennuksen Mannerheimintien puoleisen lasiseinän kohdalla oleva ulompi kaari painaa noin 600 tonnia ja rakennuksen keskellä noin kymmenen metrin päässä ulommasta oleva kaari noin 400 tonnia. Kaarien välissä on teräsristikkorakenne, joka jatkuu myös ulomman kaaren yli. Koko rakennuksen päärunko on terästä, jota on kulunut rungon valmistamiseen noin 2500 tonnia.

Oodin arkkitehtisuunnittelusta vastaa Arkkitehtitoimisto ALA pääsuunnittelijana Niklas Mahlberg ja rakennesuunnittelusta Ramboll Finland päärakennesuunnittelijana Tapio Aho. Arkkitehtitoimisto ALA Ramboll Finland palkittiin 20.11.2018 Helsingissä Teräsrakenne-päivä 2018 tilaisuuden yhteydessä Vuoden Teräsrakenteesta yhdessä tilaajan eli Helsingin kaupungin, projektinjohtourakoitsija YIT Rakennus Oy:n ja rakennuksen teräsrungon valmistaneen Normek Oy:n kanssa. SSAB on toimittanut Normekille rungon rakenteissa käytetyt teräslevysuikaleet ja -leikkeet, joista teräskaaret on Normekilla hitsattu lukuisin toistoin – taiteellinen lopputulos muistuttaa suurta ristikkorakennelmaa. Valmiissa rakennuksessa teräsrunko peittyy puuverhouksen alle. Julkisivut koostuvat puusta ja lasista.