Uutta mittauskapasiteettia Rantekille

Kari Harju

Sähkö-Rantek Oy kehittää tuotantoaan Oulussa. Kookkaan investointikokonaisuuden osana yritys jalostaa mittauskapasiteettiaan, alkusyksystä taloon hankittiin uutta Zeiss-koordinaattimittausteknologiaa.

Uusi Accura asennuksessa, ohjauksella Zeissin Hannu Nieminen. Mittapää kuvassa Vast Gold.

Sähkö-Rantek Oy tai myös Rantek on Oulussa toimiva laitevalmistaja. Vahvaan menetelmäosaamiseen panostava yritys toimii sähköteollisuuden sektorilla, ja toiminnan ydinalueita ovat käämintä, koneistus ja laitekokoonpanotkin. Yritys on toiminut vuodesta 1989, aluksi Kiimingissä, mutta jo 1990-luvun alusta Oulussa.

Alihankintakoneistuksessa keskeiset tuotteet ovat mm. sähkömagneettien kokoonpanoja tai kääminnän alueen tuotteita. Myös paperiteollisuuden konekokoonpanot ovat keskeistä tuotesektoria. Pitkäaikaisia asiakkaita ovat mm. Kone ja ABB.

Investointikokonaisuus

Rantekin alkuvuosi on mennyt paitsi tuotannon, rakennustyön ja investointien merkeissä. Yrityksen tontille Ouluun nousi alkuvuodesta tilalaajennus, mikä lähes tuplasi tilat.

Käytössä on nyt 2000 neliömetriä uutta avaraa tuotantotilaa, kaikkiaan yritys toimii nyt 5000 neliömetrin tiloissa.

Samalla yritys satsaa parhaillaan erittäin vahvasti automaatioon. Yrityksen käytössä on runsaasti esimerkiksi aivan uutta monitoimiteknologiaa, ja kookkaimpana automaatiosatsauksena uusiin tiloihin asennettiin kesällä Fastemsin toimittama FMS-järjestelmä.

FMS-linjaan sijoittuu niin ikään uutta tuotantoteknologiaa, kaksi uutta vaakakaraista Mazak-koneistuskeskusta sekä robottisolu. Kokonaisuus täydentyy jatkossa edelleen yhdellä koneyksiköllä.

”Automaatio on avain tuotannon ja kilpailukyvyn kehittämiseen, ja myös työpaikan ergonomia paranee, kun raskaiden kappaleiden käsittely automatisoituu”, sanoo yrittäjä, Rantekin toimitusjohtaja Juha-Matti Rantapää.

”Tuotteidemme kysyntä on hyvä, ja tämä uusi kapasiteetti lisää tuottavuutta. Tarkoituksenamme on siirtyä automaatioinvestointien myötä kolmeen vuoroon”, Rantapää toteaa.

Tarkkoja mittauksia ja jäljitettävyyttä. Nykyaikainen mittausteknologia mahdollistaa monipuolisen tuotannon kehityksen, toteavat Juha-Matti Rantapää ja Olavi Huttunen. Kuvan 3D- käsiskanneri on Zeiss T-SCAN 20.

Uutta teknologiaa mittaukseen

Rantek investoi juuri nyt monella sektorilla, ja osa niistä ovat satsauksen mittauksen tiloihin ja teknologiaan.  

Uusi halli mahdollisti uudet tilat myös mittauksiin, kookas lämpötilavakioitu huone on kesän mittaan rakentunut tarkoitusta varten. Sinne siirrettiin alkusyksystä talon aikaisempi mittauskalusto sekä asennettiin myös uutta alan teknologiaa.

Mittauskäytössä Rantekilla on ollut useita vuosia Zeissin Accura -koordinaattimittauskone. Aiemman koneensa rinnalle yritys hankki investointiensa osana nyt uuden ja edelliskonetta kookkaamman saman sarjan koneen.

”Laadun seuranta ja varmistaminen tuotannossa on tärkeä asia. Uusi kone lisää mittauskapasiteettiamme ja mahdollistaa osaltaan tuotantomme kasvun jatkossa”, kertoo Juha-Matti Rantapää.

Uusi Accura on Zeissin suurin pöytämallinen koordinaattimittauskone, X/Y/Z-mittausalue on 2000/4200/1500 mm ja maksimi kappalepaino pöydälle 7000 kg.

”Tätä suuremmat mittakoneet ovat Gantry-ratkaisuja, jotka vaativat alleen erikoisperustan. Pöytämallin kone on tarkka ja suorituskykyinen, nopeasti asennettava laite kompaktissa koossa”, toteaa myyntijohtaja Olavi Huttunen Zeissilta.

Rantekilla ohjelmistoiltaan talon aiemman Accuran kanssa yhteensopiva uusi kone lisää mittauskapasiteettia ja on Juha-Matti Rantapään mukaan samalla ydintekijä tuotantoprosessien kehittämisessä.

”Nykyaikainen mittausteknologia mahdollistaa paitsi itse tarkat mittaukset, monipuolisen dokumentoinnin ja jäljitettävyyden. Tämä data on keskeinen apu muiden prosessien menetelmäkehityksessämme”, Juha-Matti Rantapää sanoo. Uuden Accuran lisäksi Rantek hankki uutta Zeiss-kalustoa myös käsiskannaukseen.

Rantek panostaa vahvasti automaatioon. Kookas FMS-järjestelmä asennettiin Rantekin uuteen tuotantotilaan kesällä.

Lue lisää: Rantek investoi Oulussa- Uutta tilaa, monitoimiteknologiaa ja FMS