Uusia Mazak-lasereita esittelyssä

Japanilainen työstökonevalmistaja Yamazaki Mazak esitteli laseruutuuksiaan Stuttgartin Blechexpossa marraskuussa. Osastolla oli mukana kaksi konemallia suorituskykyisellä automaatiolla.

OPTIPLEX 3015 FIBER III 8 kW.

Tämän vuoden Blechexpo-osastolla Yamazaki Mazak esitteli uutuuslasereistaan OPTIPLEX-mallin
1 500 x 3 000 millimetrin levykoolla, 4 kilowatin DDL-laserilla ja robottiautomaatiosolulla varustettuna. Osastolla nähtiin myös maailman ensi-illassa ennestään tuttu, kolmannen sukupolven OPTIPLEX 3015 III –kuitulaser, mutta nyt tehokkaana 8 kilowatin versiona.

OPTIPLEX 3015 DDL 4 kW

DDL eli Direct Diode Laser on Yamazaki Mazakin kehittämä ainutlaatuinen teknologia, joka yhdistää perinteisen kuitulaserin ja CO2-laserin hyvät puolet. DDL-laserin suuri etu on sen nopeus. Mazakin mukaan OPTIPLEX DDL -koneet leikkaavat ohuita materiaaleja 20 prosenttia nopeammin kuin perinteiset kuitulaserit, mutta pystyvät silti säilyttämään erinomaisen leikkausjäljen kaikilla materiaaleilla. Edellisen sukupolven kuitulasereillahan on ollut haasteena saavuttaa hyvä leikkauspinnan laatu ja täysin suora leikkaus paksuja materiaaleja leikattaessa.

Koneen paikoitustarkkuus on ±0.05 millimetriä X- ja Y-akselilla ja ±0.01 millimetriä korkeussuunnassa. Myös ±0.03 millimetrin toistotarkkuus on poikkeuksellisen hyvä X-, Y- ja Z-akseleilla.

Leikkauslaadun lisäksi DDL-koneen keskimääräinen 40–50 prosentin energiatehokkuus on erinomainen; CO2-lasereilla energiatehokkuus on 10 prosenttia, ”disk-resonaattorilla” 15–20 prosenttia ja kuitulaserilla 30–40 prosenttia.

Blechexpossa OPTIPLEX DDL -laserkone toimi osana automaatiosoluratkaisua, joka esiteltiin yleisölle ensimmäisen kerran. Ratkaisussa lataus- ja purkurobotti liikkuu radalla leikkauspöydän yläpuolella ja vaihtaa lajittelutyökalut sovellutuksen, kappaleen koon ja painon mukaan.  Nopean ja tarkan leikkaustyön mahdollistamiseksi leikkauspöytä oli varustettu automaattikiinnittimin. Tästä on hyötyä erityisesti leikattaessa ohuita kalvosuojattuja materiaaleja.

Koko solu voidaan ohjelmoida Mazakin MAZATROL PreviewG -ohjauksen kautta, joten käyttö on yksinkertaista, mikä tuo tehokkuutta solun tuotannonohjaukseen ja seurantaan.

OPTIPLEX 3015 FIBER III 8 kW

Kolmas uutuus Yamazaki Mazakin osastolla oli OPTIPLEX 3015 FIBER III 8 kW. Tämä 8 kilowatin kone soveltuu erityisen hyvin paksujen ruostumattomien teräksien ja alumiinimateriaalien leikkaukseen. Koneen parantunut kiihtyvyys ja nopeat pikaliikkeet lisäävät tuottavuutta.

Mukana olivat myös uusimman teknologian mukaiset kehittyneet, helppokäyttöiset ja automaattiset asetus-, monitorointi- ja leikkaustoiminnot. Niitä ovat polttopisteen säätö, suuttimen automaattien vaihto ja puhdistus sekä säteenhalkaisijan tarkkailu osana asetustoimintoja. Leikkausta aloitettaessa seurataan automaattisesti lävistystä eli optimoidaan lävistysaikaa. Leikkauksen aikana seurataan sekä palamista ja mahdollista plasman syttymistä prosessin aikana.

”Automaatiojärjestelmät ovat viime vuosina tulleet yhä tärkeämmäksi osaksi levynleikkausprosessia, minkä vuoksi joustavampien ja tarkempien ratkaisujen kysyntä on kasvanut. Olemmekin kehittäneet uusia konemalleja ja tekniikkaa, joita pystyimme lanseeraamaan Stuttgartin Blechexpossa”, toteaa Gaetano Lo Guzzo, Yamazaki Mazakin Euroopan-lasertoimintojen myyntijohtaja.(KH) www.machinetools.wihuri.fi