Advanced Engineering lanseerattiin

Kari Harju

Advanced Engineering -tapahtuma järjestettiin osana kolmen ammattimessun kokonaisuutta Helsingissä 29.-30.3. Tapahtuma oli ensimmäinen Advanced Engineering Suomessa. Kokonaisuuteen kuuluivat myös ChemBio Finland ja IT Pro 2017.

Main Stagen Teollisuus 4.0 paneelissa olivat mukana Kai Salminen, Hermia Group, Raimo Puro, Delfoi Group, Cristina Andersson, Airo Island Oy ja Matias Heiskala, Valmet Automotive. Moderaattorina toimi Minna Innala CAD/CAM-yhdistyksestä.

Advanced Engineering on Easyfairsin formaatti, ja se juontaa juurensa Birminghamissa järjestettävään tapahtumaan. Advanced Engineering on ohjelmassa Britannian lisäksi nykyisin Ruotsissa ja Norjassa.

Originaaliformaattinsa ja toki myös nimensäkin mukaan Advanced Engineering keskittyy  edistyksellisiin teollisen teknologian ratkaisuihin.

Edistyksellisyys tarkoittaa tässä kohdin esimerkiksi uusia materiaaleja, suunnittelutyökaluja, mittausta ja testausta, IOT-ratkaisuja, robotiikkaa ja automaatiota.

Näitä sisältöalueita oli esittelyssä suomalaisessakin tapahtumassa. Paikalla esittäytyi seitsemisenkymmentä näytteilleasettajatahoa, ja mukana oli kattaus palveluidentarjoajia materiaalivalmistajista ohjelmisto- ja järjestelmätoimittajiin ja konevalmistajien edustajiin.

Näyttely ja mittava esitys-ja seminaaritarjonta

Tämän päivän messuihin kuuluu näyttelyn ohella usein tietopuolista tarjontaa esitysten ja seminaarien muodossa, ja niin oli asianlaita myös Advanced Engineeringissä.

Esitykset päälavalla jatkuivat koko kaksipäiväisen tapahtuman ajan ja lisäksi tapahtui seminaarilavalla ja pop-up-seminaareissa.

Päälavalla nähtiin kahden päivän aikana myös muutama paneelikeskustelu, eli CAD/CAM-yhdistyksen Teollisuus 4.0 -paneeli, Muoviteollisuuden paneeli teemalla Komposiitit-loputtomasti mahdollisuuksia sekä Insinööriliiton Insinöörien tulevaisuus-paneeli.

Yhdessä IT PRO 2017-tapahtuman kanssa Advanced Engineering keräsi paikalle 3277 ammattilaista kahden päivän aikana. 

Tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna: 29-30.5 2018 Advanced Engineering Helsinki pidetään samaan aikaan metsäteollisuuden suurtapahtuman Pulp Paperin kanssa. Tapahtuma siirtyy Helsingin Messukeskuksen alakertaan, jolloin synergiaetu lisääntyy ja liikkuminen tapahtumien välillä helpottuu. 

Cajo Technologiesin värimerkintäteknologia mahdollistaa kestävät merkinnät eri materiaaleihin, kuten ruostumattoman teräksen pintaan. Cajon Jenna Enbuska esitteli messuilla kuvan Stella-järjestelmää, joka sopii mm. tuote- ja tyyppikilpien valmistukseen.

Rensin messuosastolla oli messukävijöiden tarkasteltavana esimerkiksi Xtreme CNC-koordinaattimittakone. Pienikokoisessa, helposti vaikkapa työstökoneen viereen sijoitettavassa mittauskoneessa X/Y/Z-mittausalue on 300/300/200mm.

Zeissin pikapalettivaihtosysteemillä varustetussa O-Inspect -koordinaattimittakoneessa on mukana kosketusanturi, optinen kamera-anturi sekä  chromatic white light -sensori mm. läpinäkyville pinnoille. Liikealue on varsin iso, 500/400/300 mm, kertoi Zeissin Olavi Huttunen. 
Leanware on tamperelainen teollisuuden ja logistiikan ohjelmatalo, jonka toiminnan ydintä on yritysten toimintaa tehostavien tietojärjestelmien rakentaminen. Advanced Engineering-tapahtumassa yritystä esitteli muiden muassa Annaleena Somppi. 
Mitutoyo oli yksi mittakoneiden esittelijöistä tapahtumassa. Kuvassa kompakti korkearesoluutioisella CMOS-kameralla varustettu optinen mittakone Quick Vision active 202,  missä mittausalue X/Y/Z on 250/200/150 mm.
High Metal Group on ohutlevytuotteiden ja -järjestelmien valmistaja, joka tarjoaa asiakkailleen moninaisesti niin tuotekehityksen kuin tuotteiden valmistuksenkin palveluita. Vahvuuksiin kuuluvat prototyypit ja pienet sarjat.
EOS valmistaa koneita ja laitteita 3D-tulostuksen tarpeisiin. Osastolla oli esillä kompaktikokoinen 3D-metallitulostin EOS M 100 ja myös kuvan kooltaan varsin kookas 3D-metallitulostettu kappale öljynerotukseen. EOS Nordicin Pär Jansson esitteli.
 
Useita palvelun tarjoajia yhteisen tiskin takana. CM Tools, FSP, Harald Pihl ja Hentec esittäytyivät messuyleisölle Main stagen vieressä, ja teemoina olivat mm. suunnittelupalvelut, koneistus, automaatio, pintakäsittelyt, metallimateriaalit ja vaativa koneenrakennus. 
Relicomp on Kurikassa ja Suolahdessa toimiva ohutlevyosaaja, jonka palveluihin kuuluu ainoana Pohjoismaissa myös numeerinen painomuovaus. Proto- ja piensarjavalmistuksessa menetelmä on nopea ja kustannustehokas vaihtoehto, totesivat Mika Hakkarainen ja Mika Sorri.

 

Kustomoituja polkupyöriä ja tietoa 3D-tulostuksesta

Advanced Engineerin-tapahtuman stageilla oli ajankohtaisesityksiä moneen lähtöön.

Aalto-yliopiston tutkija Kim-Niklas Antin esiintyi teemalla ”Hypen ja pettymysten kautta uuteen nousuun – kuinka teollisuus oikeasti hyötyy 3D-tulostuksesta.”

Antin taustoitti esityksessään haasteita, joita teknologian käyttöönottoon on liittynyt teollisuudessa viime vuosina. Jatkossa tärkeää on ymmärryksen lisääminen siitä, mihin 3D-tulostus parhaiten soveltuu, totesi Antin.

Pienet sarjat, vaativat muodot ja pieni koko: kun nämä ehdot valmistettaviin tuotteisiin liittyen täyttyvät, ollaan oikeilla jäljillä, totesi Antin.

Esimerkkeinä hyvin onnistuneista 3D-tulostuksella toteutetuista tuotteista Antin käytti pienten ja muodoiltaan vaativien polkupyörän rungon liitoskomponenttien valmistusta 3D-tulostusteknologialla.

Antin on itse ahkera polkupyöräilyn harrastaja ja harrastuksensa kautta hän toimii myös vuonna 2010 perustamassaan ideas2cycles-yhdistyksessä, joka suunnittelee ja valmistaa kustomoituja polkupyöriä osin 3D-metallitulostuksen keinoin. Yhdistys, jossa mukana useita yliopistotutkijoita, tarjoaa kiinnostuneille myös tietoa 3D-tulostuksiin liittyen.

3D-tulostuksesta voi Aalto-yliopiston tutkijan Kim-Niklas Antinin mukaan olla etua esimerkiksi polkupyörän muodoiltaan vaativien osien valmistuksessa. Messuilla oli esillä yksi esimerkki, kuvan polkupyörässä 3D-metallitulostuksella on tuotettu rungon liitososat.