Advanced Engineering lanseerattiin
Advanced Engineering -tapahtuma järjestettiin osana kolmen ammattimessun kokonaisuutta Helsingissä 29.-30.3. Tapahtuma oli ensimmäinen Advanced Engineering Suomessa. Kokonaisuuteen kuuluivat myös ChemBio Finland ja IT Pro 2017.

Advanced Engineering on Easyfairsin formaatti, ja se juontaa juurensa Birminghamissa järjestettävään tapahtumaan. Advanced Engineering on ohjelmassa Britannian lisäksi nykyisin Ruotsissa ja Norjassa.
Originaaliformaattinsa ja toki myös nimensäkin mukaan Advanced Engineering keskittyy edistyksellisiin teollisen teknologian ratkaisuihin.
Edistyksellisyys tarkoittaa tässä kohdin esimerkiksi uusia materiaaleja, suunnittelutyökaluja, mittausta ja testausta, IOT-ratkaisuja, robotiikkaa ja automaatiota.
Näitä sisältöalueita oli esittelyssä suomalaisessakin tapahtumassa. Paikalla esittäytyi seitsemisenkymmentä näytteilleasettajatahoa, ja mukana oli kattaus palveluidentarjoajia materiaalivalmistajista ohjelmisto- ja järjestelmätoimittajiin ja konevalmistajien edustajiin.
Näyttely ja mittava esitys-ja seminaaritarjonta
Tämän päivän messuihin kuuluu näyttelyn ohella usein tietopuolista tarjontaa esitysten ja seminaarien muodossa, ja niin oli asianlaita myös Advanced Engineeringissä.
Esitykset päälavalla jatkuivat koko kaksipäiväisen tapahtuman ajan ja lisäksi tapahtui seminaarilavalla ja pop-up-seminaareissa.
Päälavalla nähtiin kahden päivän aikana myös muutama paneelikeskustelu, eli CAD/CAM-yhdistyksen Teollisuus 4.0 -paneeli, Muoviteollisuuden paneeli teemalla Komposiitit-loputtomasti mahdollisuuksia sekä Insinööriliiton Insinöörien tulevaisuus-paneeli.
Yhdessä IT PRO 2017-tapahtuman kanssa Advanced Engineering keräsi paikalle 3277 ammattilaista kahden päivän aikana.
Tapahtuma saa jatkoa ensi vuonna: 29-30.5 2018 Advanced Engineering Helsinki pidetään samaan aikaan metsäteollisuuden suurtapahtuman Pulp Paperin kanssa. Tapahtuma siirtyy Helsingin Messukeskuksen alakertaan, jolloin synergiaetu lisääntyy ja liikkuminen tapahtumien välillä helpottuu.


Rensin messuosastolla oli messukävijöiden tarkasteltavana esimerkiksi Xtreme CNC-koordinaattimittakone. Pienikokoisessa, helposti vaikkapa työstökoneen viereen sijoitettavassa mittauskoneessa X/Y/Z-mittausalue on 300/300/200mm.







Kustomoituja polkupyöriä ja tietoa 3D-tulostuksesta
Advanced Engineerin-tapahtuman stageilla oli ajankohtaisesityksiä moneen lähtöön.
Aalto-yliopiston tutkija Kim-Niklas Antin esiintyi teemalla ”Hypen ja pettymysten kautta uuteen nousuun – kuinka teollisuus oikeasti hyötyy 3D-tulostuksesta.”
Antin taustoitti esityksessään haasteita, joita teknologian käyttöönottoon on liittynyt teollisuudessa viime vuosina. Jatkossa tärkeää on ymmärryksen lisääminen siitä, mihin 3D-tulostus parhaiten soveltuu, totesi Antin.
Pienet sarjat, vaativat muodot ja pieni koko: kun nämä ehdot valmistettaviin tuotteisiin liittyen täyttyvät, ollaan oikeilla jäljillä, totesi Antin.
Esimerkkeinä hyvin onnistuneista 3D-tulostuksella toteutetuista tuotteista Antin käytti pienten ja muodoiltaan vaativien polkupyörän rungon liitoskomponenttien valmistusta 3D-tulostusteknologialla.
Antin on itse ahkera polkupyöräilyn harrastaja ja harrastuksensa kautta hän toimii myös vuonna 2010 perustamassaan ideas2cycles-yhdistyksessä, joka suunnittelee ja valmistaa kustomoituja polkupyöriä osin 3D-metallitulostuksen keinoin. Yhdistys, jossa mukana useita yliopistotutkijoita, tarjoaa kiinnostuneille myös tietoa 3D-tulostuksiin liittyen.
