Työkalunvaihdon automatisointi tuo nopeutta piensarjatuotantoon

Kari Harju

Särmäystöissä työkalunvaihtoihin kuluu perinteisesti kovasti aikaa. Asia korostuu varsinkin pienemmillä sarjoilla, missä särmääjän työajasta ehdottomasti suurin osa kuluu työkalunvaihdon toiminnoissa. Särmäri-investointinsa yhteydessä Pertunmaan Kuortissa toimiva Pelaser lähti ratkomaan tätä probleemia toden teolla. Uusi Amada HG ATC -sarjan särmäyspuristin automaattisella työkalunvaihdolla varustettuna lisää nyt tuotannon nopeutta Kuortissa olennaisesti.

Tarkkuustöitä. Pelasin Pasi Larkala (vasemmalla) ja Ama-Promin Perttu Lankinen tarkastelevat taivutettua kappaletta.

Pelaser Oy on nuori yritys, mutta lyhyessä ajassa se on saanut paljon aikaan. Yritys aloitti toimintansa tasan kymmenen vuotta sitten, kun yrityksen perustaja Pekka Larkala muutti pääkaupunkiseudulta Pertunmaalle ja perusti mökkikuntaansa oman metalliyrityksen.

Vankkaan ammattitaitoonsa perustanut yritys löysi ensimmäiset asiakkaansa Heinola-Mikkeli akselista nopeasti ja sen jälkeen töitä on riittänyt.

Yritys aloitti leikkeiden tekijänä yhdellä laserilla ja särmäyspuristimella, mutta pian toiminnot laajenivat myös muuhun leikkaukseen ja jatkojalostukseen.

HG ATC on rungoltaan nelimetrinen ja puristusteholtaan 220-tonninen särmäyspaketti.

Kymmenvuoden aikana yritys on kasvanut yhden miehen yrityksestä 30 ammattilaista työllistäväksi kokonaisuudeksi. Ostavia asiakkaita vuonna 2017 oli yli 600. Liikevaihto on noin 5 miljoonaa. Suurimpia asiakkaita ovat konepajat sekä kone- ja laiterakentajat.

”Asiakkaamme arvostavat kokonaisvaltaista, nopeaa palvelua yhdeltä taholta. Olemme pyrkineet kuuntelemaan kysyntää ja vastaamaan asiakkaiden toiveisiin. Aloitimme leikkeiden tekijänä, nyt niiden osuus on kokonaistoiminnostamme alle puolet. Jatkojalostuksen kysyntä kasvaa jatkuvasti”, kertoo perheyrityksen nuoremman sukupolven edustaja, myyntijohtaja Pasi Larkala.

Laajan paletin myötä yritys pystyi kirjaamaan säännöllistä kasvua myös niinä alan kaikkein vaikeimpina vuosina viime vuosikymmenen lopulla. Se puolestaan on luonut tukevaa pohjaa yrityksen jatkuvalle kehittämiselle.

 
 

 

 
 
 
 
 

Tilaa ja koneita

Muutamana viime vuotena Kuortissa onkin tapahtunut paljon. Ensinnäkin toimitilat ovat kasvun myötä merkittävästi laajentuneet.

Yhdessä hallissa aloitettiin, pari vuotta sitten valmistui toinen halli, ja kolmas nyt keväällä.

Tilalaajennukset on toteutettu osin yhteistyössä Pertunmaan kunnan kanssa.

Tehokas kokonaisuus. Koneen pöytätuet helpottavat kookkaiden kappaleiden käsittelyä. Seuraavaa särmäysohjelmaa noutamassa Joona Toivanen.

”Ensimmäinen halleista on omamme, mutta kaksi tuoreinta ovat kunnan rakennuttamia ja toimimme niissä vuokralla. Voimmekin vain kiitellä kunnan asennetta toimintamme

Automaattinen työkalunvaihtaja tekee piensarjatuotannosta nopeaa. Työkalun vaihtoprosessi sujuu parissa minuutissa.

kehittämiseen. Sen myötä olemme itse voineet satsata panoksiamme kiinteisiin tiloihin satsaamisen sijasta ydintekemisemme kehittämiseen eli ajanmukaisiin koneisiin ja niiden käyttäjien palkkaamiseen”, toteaa Pasi Larkala.

Tilajärjestelyjen ohella Kuortissa on satsattu uuteen teknologiaan mm. leikkausteknologioiden alueella. Yrityksen käytössä toimii nyt esimerkiksi kiintoisaa vesi- ja plasmaleikkauksen yhdistelmätekniikkaa, joka mahdollistaa toimintojen yhdistämiseen samaan koneeseen. Tämän lisäksi yritys tehosti hiljattain toimintojaan myös erillisen vesileikkauskoneen myötä.

Samalla laserleikkauksen alueen palvelumahdollisuuksia on laajettu. Laserleikkauskoneita yrityksen käytössä on nyt kolme, uusin niistä on noin vuoden vanha. Kaikki on sijoitettu sujuvasti samaan kokonaisuuteen.

”Organisoimme uuden hallin myötä tuotantoamme niin, että saimme laserit materiaaleineen tähän samaan halliin. Yhdellä leikkaamme paksut mustat, toisella ohuemmat mustat, kolmannella rosterit ja levyt ovat koneiden välittömässä läheisyydessä. Tämä tuo kovasti järkeä logistiikkaan, kun levyjä ja kappaleita ei tarvitse siirrellä pitkiä matkoja”, kertoo Larkala.

Uusi HG-sarjan särmäyspuristin

Kun leikkausta kehitettiin, luontevaa oli, että pian oli särmäyksen vuoro.

Parisen vuotta sitten rakennettuun halliin sijoittuvat yrityksen vesileikkauksen ja hitsauksen toiminnot. Käytössä on mm. mielenkiintoista leikkauksen yhdistelmätekniikkaa.

Yritys heilautti särmäyksen toimintonsa kertaheitolla uuteen aikaan investoimalla Amadan HG ATC-sarjan 220-tonniseen särmäyspuristimeen.

Sen keskeinen erikoispiirre liittyy koneen mahdollistamaan työkalunvaihdon automatisointiin.

Amada toi työkalunkäsittelyn automaatiomahdollisuuden tarjoavan ATC (automatic tool cabinet) varustetun HG ATC-särmäyspuristinsarjansa markkinoille vuonna 2012 ja sarjan toinen sukupolvi, HG ATC, oli esittelyssä viime syksyn EuroBLECH-messuilla Hannoverissa. Alkukeväällä sarjan kone nähtiin myös alkukeväällä Amadan Suomen edustajan Ama-Promin teknologianäyttelyssä Salossa.

”Kone on nyt markkinoilla runkomitaltaan kahtena kokoluokkana, kolmen metrin 100-tonnisena mallina sekä neljän metrin 220 tonnisena versiona. Alkuperäisestä poiketen ohjaus on nyt uuden sukupolven AMNC 3i. Pienempiä toimintoja tehostavia uudistuksia on lukuisia”, kertoo Perttu Lankinen Ama-Promilta.

Patentoimansa työkalunvaihdon automatiikan Amada esitteli jo HG ATC-sarjan ensimmäisen sukupolven koneissa ja nyt teknologiaa on kehitetty edelleen. Sen myötä työkalunvaihto sarjan koneilla on nopeaa ja joustavaa.

Uutta tuotantotilaa. Laserleikkauskoneita Pelaserilla on käytössään nyt kolme.
 

Automatiikka hakee ohjelman mukaisesti työkalun työkalunvarastosta ja asettaa sen paikoilleen särmäystä varten. Työvaiheen jälkeen automatiikka palauttaa työkalun varastoon ja hakee uuden. Aikaa vaihtoon kuluu vain muutama minuutti. ”Nykyaikaisessa tuotannossa sarjakoot ovat pieniä ja työkalunvaihtoja paljon. Automaattisen työkalunvaihdon myötä työkalunvaihtoaika tässä ratkaisussa lyhenee perinteisistä kymmenistä minuuteista jopa yhteen tai kahteen minuuttiin. Tämän merkitys kokonaistuotantonopeudelle ja sitö kautta tuottavuudelle on hyvin ymmärrettävissä”, Lankinen sanoo.

Sujuvaan tuotantoon

Pelaserilla uudella koneella haettiin juuri sen mahdollistamaa nopeuden lisää tuotantoon.

Pelaser tekee asiakkailleen usein pieniä sarjoja, sarjakoot lähtevät jopa yhdestä kappaleesta, joten aiemmin heillä meni aikaa runsaasti asetusten tekemiseen. Yrityksessä on laskettu, että aiemmin jopa 95 prosenttia särmääjän ajasta meni muuhun kuin särmäämiseen.

Ulkokuvaa tuotantohalleista. Uusin, viime keväänä valmistunut tuotantohalli kuvassa oikealla.

”Kun yrityksestä kerrottiin näistä kehitystarpeista, tämä HG ATC-ratkaisu nousi luonnostaan esille. Sen jälkeen prosessi uuden koneen hankintaan lähtikin nopeasti liikkeelle”, kertoo Perttu Lankinen prosessin vaiheista.

”Meidän tuotannossamme uusi kone ratkaisee nyt ison pullonnaulan ja soveltuu valmistukseemme erittäin hyvin. Toki tämä maksoi melkoisesti peruskonetta enemmän, mutta hyödyt tulevat esille joustavana ja nopeana tuotantona. Kävimme tekemässä Ranskassa testit ja pain sen jälkeen teimme kaupat”, sanoo Pasi Larkala.

Uusi, kaksi aiempaa särmäyspuristinta korvannut kone tilattiin viime vuoden lopulla ja se saapui yrityksen käyttöön tilalaajennusten ja organisointien jälkeen tänä keväällä.

”Töitä uudella koneella teemme täyttä päätä. Asetusajat ovat jo nyt pudonneet merkittävästi ja kun kehitymme ja opimme eteenpäin koneen hallintaa, tuotanto optimoituu edelleen. Meille tärkein asia on, että pystymme tämän ratkaisun myötä tarjoamaan asiakkaillemme jatkossakin nopeaa ja luotettavaa kokonaispalvelua”, sanoo Larkala.

”Samalla kone lisää myös kapasiteettiamme, sillä nelimetrinen 220 tonnin kone tuo uuden kokoluokan toimintoihimme. Koneen etäohjelmointi, kulmamittausautomatiikka ja etäsimulointimahdollisuus lisäävät työn tarkkuutta ja vähentävät harjoituskappaleiden määrää. Normaalisti jo se ensimmäinen kappale on tarkasti mitoillaan, mikä niin ikään on iso asia piensarjatuotannossa. mikä niin ikään on iso asia piensarjatuotannossa. Pääsimme asioissa eteenpäin yhdellä kertaa monella tasolla”, Pasi Larkala kertoo.