”Tuska, intohimo..” - MPD määritti menestyksen edellytyksiä

Teollisuustapahtuma MPD päättyi Tampereella 6.6. Tapahtuma huipentui keskusteluun menestyksen lähtökohdista ja edellytyksistä. Myös MPIDEA-kilpailun jatko julkistettiin.

Muutos ja menestys eivät synny pelkällä riemulla, sanoi KONE Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin MPD 2019 -teollisuustapahtuman loppuseminaarissa. Kuva: Akifoto, DIMECC Oy

MPD:n keulahahmo ja Euroopan valmistavan teollisuuden kattojärjestön Orgalimin presidentti Tomas Hedenborg listasi omasta kokemuksestaan menestyksen edellytyksiin erityisesti kaksi tekijää: ”Tuska ja intohimo. Kehittämiseen lähdetään usein vasta sitten, kun tuska on kasvanut tarpeeksi suureksi. Toinen vaihtoehto on todellinen intohimo.”

Keskustelussa KONE Oyj:n hallituksen varapuheenjohtaja Jussi Herlin että Ponsse Oyj:n toimitusjohtaja Juho Nummela tunnistivat tuskan ja intohimon merkityksen. ”Intohimoa KONEelta löytyy todella paljon, mutta muutoskipuja toki ilmenee joskus myös. Eiköhän ole niin, että intohimo ja tuska liittyvät läheisesti toisiinsa, usein ei ole toista ilman toista. Muutos ja menestys eivät synny pelkällä riemulla”, arvioi Herlin.

Ponssen Juho Nummela lisäsi joukkoon kolmannen menestystekijän. ”Intohimoa on taatusti ja tuskaa on ollut myöskin. Meillä on kuitenkin myös oma konstimme: Terve paranoia. Kunnioitamme kilpailijoitamme, myös heillä on hyviä tuotteita ja palveluita sekä pyrkimystä kehittyä. Siksi pyrimme olemaan jatkuvasti hereillä ja kurkkimaan olkamme yli mitä tapahtuu. Sopivasti paranoiaa siis, mutta ei liikaa, niin että pysytään terveen puolella”, kuvaili Nummela hymyssä suin.

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen Etlan toimitusjohtaja Aki Kangasharju tunnisti vielä neljännen tekijän. ”Ei ole tarpeeksi yrityksiä, joilla intohimoa. Intohimoa tarvittaisiin lisää. Siksi tarvitaan politiikkaa, jolla kannustetaan riskinottoon. Tuottavuus syntyy usein riskinotosta. Tuottavuuden eteen tekisin itse ihan kaikkeni”, kannusti Kangasharju vaikutusvaltaista teollisuusyleisöä.

Siemensillä tekoälyn kehittämisestä vastaava johtaja Michael May katsoi menestystä tekoälyn ja Euroopan näkökulmasta: Mayn mukaan liika regulaatio hillitsee intohimoa tekoälyn kehittämiseen. Keskustelua ja koko Suomessa ainutlaatuista MPD-tapahtumaa veti yhteen Tomas Hedenborg.

”Euroopan tasolla tarvitsemme yhtenäisyyttä, panostusta innovointiin ja demokraattisiin arvoihin tukeutuvaa poliittista kehitystä. Itsevaltaisuus ei vie menestykseen vaan moniarvoinen demokratia”, kiteytti Hedenborg MPD:ssä esiinnousseita suuria teemoja.

MPIDEA-kilpailu jälleen vuodelle 2021

Päätöspäivänä julkistettiin myös, että MPIDEA saa jatkoa.

”Ilokseni voin ilmoittaa, että kaksi menestyksellä toteutettua MPIDEA-kilpailua saavat jatkoa. Teollisuuden pyrkimys luoda Suomeen uutta työtä ei ole lainkaan vähenemässä, joten MPIDEA-kilpailua lähdetään jälleen rakentamaan seuraavan MPD-tapahtuman yhteyteen”, ilmoitti Hedenborg MPD:n päättymisen yhteydessä.

”Olemme erittäin tyytyväisiä, että olemme saaneet olla aktiivisessa roolissa MPIDEA-kilpailussa aivan ensihetkistä alkaen. MPIDEA on tärkeä mahdollisuus tuoda esiin uusia ideoita, innovaatioita, tuotteita tai palveluita – kilpailuehdotusten luonnetta on rajoitettu tarkoituksella mahdollisimman vähän. Siksi nytkin saimme jännittävään MPIDEA-finaaliin todella erilaiset kilpailijat. Totta kai pohdimme myös kilpailun kehittämistä, aina voi ja pitääkin pyrkiä entistä parempaan”, puntaroi Siemensin toimitusjohtaja Janne Öhman.  Siemens Osakeyhtiö on ideakilpailun ensimmäinen aloitteentekijä.

Kansainvälinen valmistavan teollisuuden B2B-tapahtuma MPD järjestetään jälleen vuonna 2021. Pääjärjestäjä on DIMECC.

Lue myös: MPD 2019 Tampereella - eLyly voitti MPIDEA-kisan