Pivatic-konsepti tuplaa iskut arkkilävistyksessä

Kari Harju

Ohutlevyn käsittelyn laitevalmistaja Pivatic Oy laajentaa tuotevalimoimaansa. Yrityksen uusin tuotelanseeraus on myös pienten sarjojen valmistukseen hyvin soveltuva arkkilävistyskonsepti, joka tarjoaa tuplamäärän lävistysiskuja perinteisiin levytyökeskuksiin verraten.

PivaPunch PCB-lävistyskeskus tarjoaa uuden tehokkaan vaihtoehdon arkkilävistykseen, kertoo myyntipäällikkö Jukka Heimonen.

Hyvinkäällä toimiva Pivatic Oy tunnetaan kelamateriaalilta tapahtuvan asiakaskohtaisesti räätälöidyn ohutlevytuotannon käsittelylinjojen valmistajana. Niiden valmistus on edelleen yrityksen keskeistä toimintaa, mutta viime aikoina yritys on laajentanut vahvan ohutlevyn käsittelyn osaamisensa kautta tuotekirjoaan myös uusiin vakioituihin ratkaisuihin.

Viime vuonna yritys lanseerasi markkinoille taivutusautomaatin. Tämä Multitool Panel Bender (MPB) on laajennus Pivaticin tuotepalettiin, ja markkinoilla se on niin stand alone-tyyppisenä kuin linjaan integroitavana versiona.

Servotoimisessa lävistysyksikössä on kaksi lävistystyökalukasettia molemmin puolin arkkia. Kasetit liikkuvat vastakkain koneessa ja arkkia syötetään pituussuunnassa.

”Kone mahdollistaa vaativien profiilien taivutuksen, 0,5 - 3 mm:n materiaalivahvuudet ja myös varsin pitkät kappaleet taivutukseen, ja se on suunnattu kappaleille, joiden käsittely saattaa olla haastavaa mm. särmäyspuristimilla tai taivutuskoneilla tehtäväksi”, kertoo myyntipäällikkö Jukka Heimonen.

Toki uutuus sopii muillekin suorituskykyistä taivutusautomaattia tarvitseville. Viisi työkalupaikkaa kustomoituja erikoistyökaluja varten konsoliin asetettuna merkitsee osaltaan sujuvaa tuotantoa.

Uusi arkkilävistyskeskus

Pivatic jatkaa tuotevalikoimansa laajentamista nyt jälleen uudella vakiotyyppisellä tuoteuutuudella.

Kyseessä on lävistyskeskus, joka on suunniteltu tarjoamaan tehokkaan uudentyppisen ratkaisun arkkimateriaaleilta tapahtuvaan lävistykseen erityyppisten symmetristen kappaleiden ja tuoteryhmien tuotannossa.

Arkkivalmistus soveltuu hyvin pienten sarjojen käsittelyyn, ja uusi PivaPunch PCB (Punching Center for Blanks) onkin suunnattu mm. juuri niiden tehostettuun valmistukseen. Lisäetuja ovat koneen mahdollistama laaja materiaalikirjo sekä eri arkkivahvuudet.

”Uutuus soveltuu mainiosti mm. teräsovien ja julkisivuelementtien tuotantoon, ja yhtä hyvin toki monille muillekin tuotealueille. PCB on uusi tehokas lävistyskeskus joustavaan ja usein vaihtelevaan tuotantoon”, Jukka Heimonen kertoo.

Arkinsyöttö ja lävistystyökalukasettien liike.

Levyä lävistettäessä arkki syötetään koneelle, minkä jälkeen se kulkee perinteisestä levytyökeskuksesta poiketen linjamaisesti suoraan eteenpäin lävistyskoneen läpi.

Lävistinyksiköitä työkalukasetteineen on koneessa kaksi, ja ne puolestaan liikkuvat yläpuolisella puomilla ristikkäin koneen syöttölinjaston suhteen.

”Kaksi lävistysyksikköä tuplaa lävistyksien tai aukotuksien määrän. Tämä kahden samanaikaisen iskun periaate on sama kuin kelalävistyskeskuksissammekin, ja sen myötä koneen tuotantoon saadaan nopeutta ja tehokkuutta”, Heimonen toteaa.

Markkinoille kahtena versiona

Pivaticin uusi PCB on tarkoitettu max. 6 mm:n teräksen ja 3 mm:n ruostumattoman teräksen käsittelyyn.

Kone on markkinoilla kahtena versiona niiden mahdollistamien arkkileveyksien mukaan. PCB 125:n osalta arkin kokomaksimi on 1250x3000 mm, ja toisen, kookkaamman PCB150-mallin osalta puolestaan 1525x3000 mm. Lisävarusteohjelmaan kuuluvat arkkipanostus, arkin kääntö lävistyksen jälkeen, tarra- tai lasermerkintälaitteistot, nestausohjelmat ja pinontalaite.

Perusratkaisultaan stand alone-kone voidaan helposti myös integroida osaksi laajempia tuotantojärjestelmiä esimerkiksi levyvaraston, särmäyspuristimen, taivutusautomaatin tai robottihitsausaseman yhteyteen.

”Markkinoilla tuote on uusi, mutta kiinnostus sitä kohtaan on lupaava. Useita koneista on jo nyt tilauksessa”, kertoo Heimonen.

Ohutmetallin käsittelyyn linja- ja arkkiratkaisuja valmistava Pivatic Oy on perustettu 1975. Pivatic kuuluu Ursviken Groupiin, sisaryhtiö Ursviken Inc toimii Yhdysvalloissa ja särmäyspuristimia valmistava Ursviken Ruotsissa.

Yritys toimii vahvasti vientimarkkinoilla, linjatuotannosta yli 90 prosenttia menee vientiin mm. Yhdysvaltoihin, Keski-Eurooppaan ja Kiinaan. Pivatic on mukana myös Blechexpossa Stuttgartissa. Kotimaan asiakkaille yritys järjesti lokakuussa kolmipäiväisen kone-esittelytapahtuman.

Uuden PCB-arkkilävistyksen perusmoduulit.

 

Lue myös: Taivutusautomaatit Pivaticin tuotevalikoimaan