TunturiTec investoi tiloihin ja teknologiaan

Kari Harju

Kone- ja laitesuunnittelun, kunnossapidon ja alihankinnan osaaja TunturiTec panostaa toimintojensa kehittämiseen Paraisilla. Tilat laajentuvat ja tuotantokapasiteetti uudistuu. Yrityksen omista Waterix-tuotteista odotetaan jatkossa isoa tekijää Aasian vedenpuhdistuksen laitemarkkinoille.

Korkeaan hallitilaan sijoittuu jatkossa tehokasta nostotekniikkaa, sanovat Harri Tunturi ja Robert Tunturi.

Parainen on perinteikästä teollisuusseutua ja TunturiTec perinteinen paraislainen metalliyritys. Toiminta alkoi vuonna 1984 Tehdaspalvelu Pertti Tunturin Ky:n nimellä ja jatkui lähes pari vuosikymmentä Tehdaspalvelu Tunturi Oy:nä.

Vuodesta 2004 nimi on ollut TunturiTec Oy, jolloin yrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos. Nykyiset vetäjät ovat perheyrityksen nuoremman sukupolven edustajat Harri Tunturi ja Robert Tunturi.

Tilalaajennus tuo Betonitielle 1500 neliömetrin lisätilat.

Usean tukipisteen kokonaisuus

TunturiTecin toiminta on perustunut alusta saakka kunnossapidon toimintoihin, samoin konesuunnittelu, yksi yrityksen vahvuus, on ollut mukana kuvioissa alusta saakka. Nykyisin iso leipä tulee myös alihankinnasta niin koneistuksen, levytöiden kuin hitsauksenkin alueelta.

”Moninainen palvelutarjonta, ketteryys ja joustavuus ovat toimintamme kulmakivet, kokonaisvaltaiset ratkaisut yhden luukun periaatteella. Nämä piirteet korostuvat nopeatahtisessa tuotantoympäristössä”, toimitusjohtaja Harri Tunturi kertoo.

”Ja tietty muuntautumiskyky tarvittaessa on asiakaspalvelussa mielistäni ydinasia. Jos teet vain samaa kuppia, vaikka sitä ei oikein haluta, on pian seinä vastassa. Lusikan lisääminen kokonaisuuteen voi kuitenkin saada aikaa sen, että kuppiakin taas menee”, kiteyttää Tunturi.

Asiakkaita TunturiTecillä onkin lukumääräisesti paljon ja eri toimialoilta metallin isoista vientiyrityksistä muovi- ja elintarviketeollisuuden yrityksiin saakka. Kymmenen prosentin osuus liikevaihdosta ei ylity minkään asiakkaan kohdalla.

”Laaja, eri sektoreilta koostuva asiakaskunta tuo sitkeyttä suhdanteiden vaihteluihin ja mahdollistaa toimintojen kehittämisen. Se on itse asiassa yksi iso tekijä siihen, että olemme paitsi pärjänneet, pystyneet kasvamaan näinä taloudellisesti vaikeina viime vuosina”, sanoo Harri Tunturi miettiessään yrityksen vahvuuksia.

”Ja yksi yrityksen pärjäämisen avain ovat olleet säännölliset investoinnit. Kone- ja laitekantaamme olemme kehittäneet vuosittain.”

TunturiTec toimii monipuolisella palvelupaletilla tehdaspalvelusta 3D-suunnitteluun, koneistukseen, levytöihin ja hitsaukseen. Koneistamon näkymiä.

Lisäkasvua yrityskaupoin

Liikevaihtoa 30 henkilöä työllistävä TunturiTec tekee nyt 2,7 miljoonan euron vuositasolla. Isoimmat siivut tulevat tehokkaaksi viilatusta 3D- konesuunnittelusta ja alihankinnasta.

Lisäkasvu on kuitenkin hakusessa. Sitä yritys hakee perinteisten toimialueidensa lisäksi parhaillaan mm. tuoreesta tuotepalettinsa laajennuksesta.

Vuosi sitten vedenpuhdistuksen alueen laitetoimittajan Waterixin liiketoiminta siirtyi kokonaisuudessaan TunturiTecille, ja sen tuotteista odotetaan nyt uutta lisänostetta yrityksen toimintaan.

”Waterix on pitkäaikainen asiakkaamme ja olemme tehneet pitkään ko. laitteet täällä Paraisilla. Omistuksen siirtyminen kokonaisuudessaan meille on luonteva laajennus, mikä samalla siirtää toimintamme painopistettä yhä enemmän kunnossapidosta ja asennuksista suunnitteluun ja omissa tiloissamme tapahtuvan koneistuksen alueelle. Tähän suuntaan panostamme edelleenkin”, sanoo hallituksen puheenjohtaja  Robert Tunturi.

Keskeisiä Waterix-tuotteita ovat ilmastimet, jäähdyttäjät ja sekoittajat, jotka on tarkoitettu teollisen ja kunnallisen jäteveden käsittelyyn. Markkinat ovat osin Suomessa ja lähialueilla, mutta pääosin kuitenkin muualla.

”Erityisesti odotamme kasvua Aasian vedenpuhdistuksen laitemarkkinoilta ja yksi iso toimitus lähti ko. suuntaan aivan hiljattainkin. Aasian suunnan toimintoihin olemme palkanneet myös uutta, tämän suunnan toimintoihin keskittyvää henkilöstöä. Tietenkin näiden laitteiden tuotekehitykseen satsaamme kovasti”, Robert Tunturi sanoo.

Uutta sorvaustekniikkaa. Sorvauskeskuksen ohjauksella Mihail Kalistratov. 

Investointi tiloihin

Ulospäin TunturiTecin kehitys näkyy Paraisilla juuri nyt myös rakennustöinä.

Paraisten Betonikujalla rakennetaan laajennusta, joka tulee jatkossa yli tuplaamaan yrityksen nykyiset noin 2300 neliömetrin tilat. Laajennukseen kuuluu 1300 neliömetriä uutta korkeaa hallitilaa sekä erillinen 150 neliömetrin tuotanto konttori.

Projekti käynnistyi keväällä. Valmista on luvassa ensi vuoden alkuun mennessä.

”Tilamme ovat käyneet vuosien mittaan ahtaiksi ja ajattelimme, että aika oli nyt kypsä uuden hankkeen käynnistämiselle. Tilat ovat iso loikka toiminnoillemme ja ratkaisu pitkälle tulevaisuuteen. Asioita ei tehdä tämän päivän tai muutaman lähivuoden tarpeisiin, vaan pidemmälle tulisi nähdä. Juuri sinne olemme koettaneet tämän ratkaisun myötä ennakoida”, Tunturi sanoo.

Suurin sorvaushalkaisija uudessa sorvissa on 460 mm ja -sorvauspituus 1100 mm.

 

 

 
 
 
 

”Samalla laajennus mahdollistaa myös kirkkaiden ja mustien materiaalien käsittelyn erottelun aiempaa selkeämmin toisistaan tuotannossamme. Vaatimukset kasvavat, Waterix-tuotteet vaativat omat tilansa”, sanoo Tunturi.

Samaan aikaan tapahtuu konerintamalla. Yritys satsasi tänä vuonna jo aiemmin hitsausautomaatioon ja loppukesällä osana tämän vuoden kehityspakettia asennettiin Betonitielle uutta sorvaustekniikkaa. Kyseessä on CMZ:n uusimmalla teknologialla varustettu TA30Y/1100- sorvauskeskus pyörivin työkaluin, Y-akselilla ja Fanucin 32iT-ohjauksella.

Suurin sorvaushalkaisija koneessa on 460 mm ja sorvauspituus 1100 mm. Karaporauksessa päästään 86 mm:iin.

Yrityksen käytössä on ennestäänkin monipuolisesti tekniikkaa niin koneistuksen, levytöiden kuin hitsauksen toimintoihinkin. Myös CMZ:n koneita on talossa muitakin, ja näin espanjalaisvalmistajan tekniikka oli yritykselle tuttua ja siten nopeasti käyttöönotettavaa.

Waterix on TunturiTecin uusi tuotelaajennus. Tuotteita ovat ilmastimet, jäähdyttäjät ja sekoittajat. Kuvassa seitsemän Airit 2100 55kW -ilmastinta kasauksessa, toimitus paperitehtaaseen Ruotsiin.

 

”Tämä uusi sorvauskeskus on puhdas täydennysinvestointi. Tuotannon nopeus ja joustavuus ovat tärkeitä asioita toiminnallemme ja tämä investointi liittyy näiden asioiden varmistamiseen myös tulevaisuudessa”, Robert Tunturi kertoo.

Jatkossa lisätilojen, tuotelaajennusten ja uuden teknologian ohella omat piirteensä yrityksen jatkoon tuo Robert Tunturin mukaan sekin, että TunturiTec on nyt laatusertifioitu yritys.

”Toiminnoillemme myönnettiin hiljattain ISO-9001-sertifikaatti. Asiakkaidemme suuntaan se on tae laadusta, ja meille itsellemme yksi tämän yrityksen kehittämisen olennainen apuväline”, sanoo Robert Tunturi.