Timaco Oy investoi monipuolisiin työstökoneisiin ja automaatioon

Okuman vaakakarainen tuli taloon

Iisalmessa vuodesta 1996 toiminut Timaco Oy on konepaja, jolla on vahva kokemus ja osaaminen koneistamalla valmistetuista tuotteista. Se on erikoistunut korkeaa laatua ja suurta tarkkuutta edellyttävien pienten ja keskisuurten kappaleiden CNC-jyrsintään ja -sorvaukseen. Timacon uusin investointi on vaakakarainen Okuma MA-600 H II -koneistuskeskus. Yrityksen 27 tuotantokoneen joukossa se on ensimmäinen Okuma.

Koneistaja Tommi Luukkonen ja työkaluasiantuntija Markus Makkonen uudella Okumalla.

Koneistusalan alihankintaa Timacolla tekee 61 henkilöä ja tälle vuodelle budjetoitu liikevaihto on noin 6 miljoonaa euroa. 
”Jos vauhti jatkuu”, Timacon toimitusjohtaja Jouko Tiainen täydentää. ”Ja miksei jatkuisi, olemme nyt kaikkien aikojen ennätysvauhdissa. Tämä johtuu paljolti tärkeimpien päämiesten menestyksestä.”

Alihankkijan korkea toimintavarmuus ja luotettavuus on päämiehille kaikki kaikessa. Tähän liittyviä tapaamisia pidetään useita kertoja vuodessa. 

 

112-paikkainen makasiini, joka laajennetaan irtopaleteilla 172 paikkaiseksi.

Halterin CNC-robotti aloitti yhteistyön

”Meille tämä tarkoittaa tuotannon ketteryyden ja nopeuden sekä henkilöstön osaamisen ylläpitoa ja kehittämistä. Tätä teemme muun muassa laatua ja kilpailukykyä tukevilla työstökone- ja automaatioinvestoinneilla sekä panostamalla koulutuksiin. Osaamispuolella Cam-osaaminen ja tehokkaampi ohjelmointiymmärrys sekä Lean-osaaminen ja sen myötä parempi ymmärrys tuotannosta ovat tällä hetkellä haluttuja osaamisia. Jokaisen meistä on hyvä ymmärtää, mistä menestys poikii tai on poikimatta”, Tiainen kertoo.

Lean-hanke on laajemminkin työn alla. Siihen liittyy myös panostukset automaatioon, ja automaation myötä alkoi myös Timacon ja MTC Flextekin yhteistyö.

”Vuosi sitten meillä oli suunnitelma robottiautomaatiosta, ja haimme ensimmäiseksi ratkaisuksi yksinkertaista ja nopeasti käyttöönotettavaa ratkaisua yhteen meidän sorveistamme. MTC Flextekin myyjä Hannu Heikkinen tuli käymään ja esitti tarpeeseen Halterin LoadAssistant CNC-robottia. Valmispaketti täytti ehdot ja oli helposti käyttöönotettavissa. Solu otettiin käyttöön viime vuoden heinäkuussa”, Tiainen sanoo. - Myös MTC Flextekin paikallinen huoltoyhteistyö on meille tärkeää. Täällä Iisalmessa on paikallinen osaaja, ja Kuopiosta löytyy viimeisen päälle osaava sähköasiantuntija oman huoltoteknikkomme tueksi.

 

Halterin LoadAssistant-CNC-robottisolu.

Hyvä tarjous ja nopea toimitus ratkaisi 

Uusimpana investointina Timaco hankki vaakakaraisen Okuma MA-600 HA II -koneistuskeskuksen. Tiainen kertoo, että merkki tiedettiin laadukkaaksi, mutta sitä oli vierastettu, kun talon työstökoneet olivat muita merkkejä. 
”Kaupan kuitenkin ratkaisi MTC Flextekiltä saatu hyvä tarjous yhdessä nopean toimitusajan kanssa. Helmikuun lopulla tilatun koneen toimitus haluttiin huhtikuun alkuun, ja se piti melko tarkasti. Toimitus myöhästyi vain 15 minuuttia”, Tiainen hymyilee.

Kolmen ja puolen päivän koulutus annettiin heti käyttöönoton yhteydessä kolmelle operaattorille, ja kokemusta on kertynyt jo alun toista kuukautta. Sillä on ajettu lähinnä kiinnittimiä, ja vasta muutamia tuotteita on ajettu sisään. Jatkossa sillä on tarkoitus ajaa kolmessa vuorossa pieniä sekalaisia tuotteita, ja siksi siihen haluttiin paljon työkaluja. Jo nyt Tiainen kertoo koneen olevan loistava investointi ja myös operaattorien käyttökokemukset uudesta tuttavuudesta ovat parantuneet nopeasti.

Irtotyökalupaletteja Okumassa on nyt neljä 112: työkalulle, mutta työkalupaikkojen määrä kasvatetaan työkalumakasiinilaajennuksella 172:een. Lisäoptioita on hankittu myös ohjaukseen, Okuma SERVONAVI värinänvaimennukseen ja 70 barin korkeapainepumppu alkuperäisen 15 barin pumpun tilalle. 
”Okuman hintataso on yllättävänkin kilpailukykyinen ja kokemus koneesta tosi positiivinen . Okumalla on myös hyvä systeemi, kun esimerkiksi työkalumakasiinin laajennus onnistuu järkihinnalla”, Tiainen kiittää.

Monipuolisilla koneilla ja automaatioastetta kasvattamalla tulevaisuuteen

Timacon laajennusinvestoinnit saavat jatkoa. Hiljattain taloon tuli robotti käytettynä ja toinen robottisolu toteutetaan yhteistyönä ammattiopiston kanssa. Automaatioastetta nostetaan myös tulevaisuudessa, jotta kilpailukyky saadaan säilymään ja paranemaan. Työstökoneet puolestaan valitaan niiden monipuolisuuden perusteella ja isoilla työkalumäärillä varustettuina.

Timaco perustettiin vuonna 1996 Koneistus-Kailan -nimisenä. Yritys alkoi kasvaa, kun se pääsi tekemään alihankintaa Ponsselle ja muille merkittäville asiakkaille ympäri Suomea. Kun toinen yrittäjistä jäi pois vuonna 2005, Tiainen osti tämän osuuden. Hän oli tuohon aikaan toiminut paikallisella ammattiopistolla ensin CNC-opettajana ja sitten koulutuspäällikkönä.  Kun toinenkin perustaja halusi lopettaa vuonna 2008, tehtiin yrityskauppa lopuista osakkeista ja nimi vaihtui Timaco Oy:ksi. Osakkaiksi mukaan tulivat pääomasijoittaja Sentica Partners ja Kristiina-vaimo. Tämän vuoden alusta tehtiin yritysjärjestely, jossa Canelco Capitalsiksi vaihtunut Sentica Partners jäi pois ja tilalle tuli perheen lapsia.
Timacon asiakkaita: Ponsse Oyj, Farmi Forest Oy, Parker Hannifin Manufacturing Finland Oy, Vexve Oy, LLP Farm Machinery Group Oy, Ratesteel Oy, Epec Oy, HT Laser Oy, Hydman Oy, Metallikoneistamo Piippo Oy, SKS Connecto Oy, Easydoing Oy, Champion Door.