Tilauskanta edelleen vahvalla tasolla

Teknologiateollisuuden talousnäkymät 3/2019: Suomen teknologiateollisuus on onnistunut pitämään yhä pintansa maailmantalouden kasvavasta epävarmuudesta huolimatta. Alan yritysten tilauskanta on edelleen vahva ja tilausten arvo hyvällä tasolla.

Talouden epävarmuus heijastuu kuitenkin yrityksiin niin, että uusia tilauksia on saatu hieman vähemmän kuin edellisellä neljänneksellä ja tarjouspyyntöjen määrä on supistunut jonkin verran.

”Maailmantalouden ja euroalueen kasvuennusteita on leikattu useaan otteeseen, ja myös Suomen viennille tärkeän Saksan ennusteita madallettiin jälleen heinäkuussa. Suomalaisilta teknologiayrityksiltä on erinomainen suoritus, että ne ovat pystyneet säilyttämään tähän saakka asemansa ja yltäneet edelleen jopa pieneen kasvuun. Nyt yritysten odotuksissa on kuitenkin kasvavaa varovaisuutta”, sanoo Teknologiateollisuus ry:n pääekonomisti Petteri Rautaporras.

Teknologiateollisuus ry:n tuore tilauskanta- ja henkilöstötiedustelu kertoo, että tilauskannan arvo Suomessa oli kesäkuun lopussa saman verran kuin edellisellä kvartaalilla ja 15 prosenttia suurempi kuin vuosi sitten samaan aikaan.

Alan yritykset saivat uusia tilauksia huhti–kesäkuussa euromääräisesti 4 prosenttia vähemmän kuin vuoden ensimmäisellä kvartaalilla, mutta kuitenkin 10 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten vastaavana ajankohtana. Tarjouspyyntöjen määrä on supistunut jonkin verran kesän aikana.

Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella voidaan arvioida, että teknologiateollisuuden yritysten liikevaihto Suomessa on syksyllä suurempi kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Teknologiateollisuuden palveluksessa oli kesäkuun lopussa 319 000 henkilöä eli 10 000 enemmän kuin viime vuonna keskimäärin. Henkilöstömäärä kasvoi hieman kevään ja alkukesän aikana. Kesällä palkkalistoilla on lisäksi noin 17 000 kesätyöntekijää. 

Kone- ja metallituoteteollisuus

Kone- ja metallituoteteollisuuden (koneet, metallituotteet, kulkuneuvot) yritysten liikevaihto Suomessa kasvoi kuusi prosenttia vuonna 2018 verrattuna vuoteen 2017. Tämän vuoden tammi-huhtikuussa kasvua oli kuusi prosenttia viimevuotisesta.

Vuonna 2018 liikevaihtoa Suomessa kertyi kaikkiaan 31,8 miljardia euroa.Kone- ja metallituoteteollisuuden yritysten saamien uusien tilausten arvo laski huhti-kesäkuussa jonkin verran edelliseen neljännekseen verrattuna. Tilausten arvo oli kuitenkin edelleen kohtalaisella tasolla. Tilauskannan kokonaisarvo pysyi suurin piirtein edellisen neljänneksen tasolla. Poikkeuksellista on telakoiden suuri osuus tilauskannan kokonaisarvosta. Vuoden 2014 alun jälkeen toteutuneesta tilauskannan vahvistumisesta noin 75 prosenttia koostuu laivatilauksista. Telakoiden tilauskannassa olevista laivoista viimeisin toimitetaan asiakkaalle näillä näkymin vuonna 2024. Telakkateollisuuden vahvistuminen tuo kasvua laajasti monille toimialoille.

Viime kuukausien tilauskehityksen perusteella kone- ja metallituoteteollisuuden yritysten liikevaihdon arvioidaan olevan syksyllä hieman suurempi tai samansuuruinen kuin vuosi sitten vastaavaan aikaan.

Lue myös: Teollisuuden luottamus ennallaan