Teollisuus 4.0 -seminaari esitteli ratkaisuja tuotannonvalvontaan

Kari Harju

Konetalo Cron-Tek järjesti yhdessä ohjelmistotalo Zyfran kanssa Teollisuus 4.0 -teemoihin keskittyneen seminaaritapahtuman Vantaalla ja Helsingissä.

Cron-Tekille oli toteutettu järjestelmä, missä kolmen tuotantokoneen toimintaa oli mahdollista seurata MDCPlus-tuotannonvalvontajärjestelmän kautta. Jukka Helén kertoi yleisölle kokonaisuuden piirteistä.

Tapahtuma liittyi osaltaan Cron-Tekin ja Zyfran tuoreen yhteistyön kuvioihin.

Seminaari-tapahtumassa esiteltiin yritysten toimintaa, Zyfran tuotannonvalvonnan ohjelmistoratkaisua konepajasektorille sekä lisäksi muuta uutta tuotekehitystä erityisesti kunnonvalvonnan teemoihin.

 

Kiireinen mies. Zyfran hallituksen puheenjohtaja Pekka Viljakainen piipahti seminaarissa esittelemässä yrityksen toimintaa, nopeaa kehitystä ja näkymiä.

 

Tuotannonvalvontaa tehokkaasti

Cron-Tek Oy on lastuavien metallintyöstökoneiden maahantuonti- ja myyntiyritys, jonka  

valikoimiin kuuluvat koneistuskeskukset, sorvit, hioma- ja kipinäkoneet, automaatio, ohjelmistot sekä huolto- ja varaosapalvelut.  

Zyfra on teollisuuden IoT- ja IIoT -ratkaisuihin keskittyvä venäläislähtöinenohjelmistoyritys, jonka Euroopan liiketoiminnot tapahtuvat tytäryhtiö Zyfra Oy:n kautta. Toimialat ovat konepaja-, kaivos- ja meriteollisuudessa sekä prosessiteollisuudessa.

Järjestelmän toiminnan seuranta tapahtui serverin, tietokoneen ja palveluohjelmiston avulla toteutettuun kokonaisuuteen näyttötauluilta yhdestä pisteestä. Kahdeksan anturia värinön mittausta varten voidaan kytkeä kuhunkin koneeseen, eli käytössä on kahdeksan kanavaa. Näyttötaulun vierellä Zyfran Eero Huhtamo.

Konepajoille yrityksen täsmätuote on tuotannonvalvonnan ohjelmisto MDCPlus, joka tarjoaa ratkaisuja tuotantokoneiden, ohjelmien ja sitä kautta tuotannon reaaliaikaiseen valvontaan, hallintaan ja dokumentointiin. MDCPlus-ohjelmisto täydentää nyt Cron-Tekin tarjontaa.

Zyfran osuus tapahtumassa keskittyi IoT:n mahdollisuuksiin teollisessa toiminnassa sekä ko. MDCPlus-ohjelmiston piirteiden esittelyyn. Kuten esittelystä kävi ilmi, ohjelmisto voi tarjota vaikkapa alihankintayrityksille helposti toteutettavan kokonaisuuden tuotannonvalvontajärjestelmän toteuttamiseen ja tehostamiseen ja samalla ehkä ensi askeleen digitalisaatioon omassa yrityksessä. Ja tuottavuuden lisäämisestähän uudessa teknologiassa on toki viime kädessä aina kysymys, mahdollisuudet sen osalta ovat merkittävät.

Zyfran hallituksen suomalaispuheenjohtaja Pekka Viljakainen kertoi seminaariyleisölle voimakkaasti kasvavasta Zyfrasta yrityksenä, Zyfran Ilkka Saarinen esitteli MDCPlus-ohjelmistoa.

Yksi järjestelmään liitetyistä koneista oli Hwacheon Vesta 1050B-koneistuskeskus. Demo käynnissä.

Kolmen koneen tuotantojärjestelmä

MDCPlus-ohjelmiston perusteisiin tutustumisen lisäksi seminaari tarjoili katsauksen värahtelymittauksen etuihin tuotannonvalvonnassa. Teemasta alusti SKF:n Petri Sulo.

Samoin tutustuttiin Cron-Tekin edustamaan CAM-ohjelmisto Espritiin (esittelijänä Jukka Helén), ja luotiin katsaus Sandvik Coromantin uusiin älyratkaisuihin mm. työkalun kunnon ja laadun seurantaan liittyen (Björn Jansson). Timo Peura kertoi yleisölle Vertexin suunnittelu- ja ohjelmistoratkaisuista teollisuudelle liittyen mm. tuotetiedon hallintaan.

Iltapäivän osuudessa vierailtiin Cron-Tekillä Helsingissä, missä oli mahdollisuus tutustua digitalisoituun tuotannonvalvontaan käytännössä. Cron-Tekilla oli toteutettu järjestelmä, missä kolmen järjestelmään kytketyn koneen statusta ja tuotantoa voitiin seurata tietokoneen ruudulta sujuvasti yhdestä pisteestä. Marraskuiseen tiiviiseen ajankohtaistapahtumaan Vantaalla ja Helsingissä osallistui noin nelisenkymmentä henkilöä eri yrityksistä.