Täysin automatisoitua 3D-leikkausta kuituputkilaserilla

Kari Harju

Fennosteel Oy kehittää teräsputkien jatkojalostuksen toimintojaan Parkanossa. Yritys tarjoaa Pohjoismaiden ensimmäisellä LT8.10 -kuituputkilaserilla 3D- leikkuupalvelua 12 millimetristä 240 mm halkaisijaan asti.

Uudella 3D-kuituputkilaserilla Fennosteel leikkaa putkia niin omaan tuotantoon kuin tarjoaa putkenleikkauspalveluja myös ympäristön asiakkailleen. Lauri Lepistö on toinen uuden kuituputkilaserlinjan käyttöön Fennosteelilla aluksi koulutetuista koneistajista.

Parkanossa toimiva Fennosteelin toimialaa on pakoputkien, äänenvaimentimien sekä ohutseinäisten teräsputkien valmistus.

Pakoputkia valmistetaan laajalla mallistolla, ja teräsputkia puolestaan yritys tekee räätälöityinä mittatarkkoina tuotteina eri pinnoittein sinkityt, kuuma-aluminoidut, alusinkityt, magnesiumseostekäsitellyt sekä mustat materiaalit mukaan lukien.

Teräsputkivalmistuksen ydin on oma putkilinja, missä yritys valmistaa 19-89 mm:n putkia eri muodoissa, mm. pyöreät, ovaalit, neliöt ja suorakaiteet kuuluvat valikoimaan. Materiaalivahvuudet omassa putkituotannossa ovat 1-4mm.

Fennosteel on toiminut vuodesta 1985 lähtien ja teräsputkien valmistus on ollut paletissa alusta saakka. Viime vuosina sen osuus on korostunut yrityksen toiminnassa.

Yritys työllistää noin 90 henkilöä. Tehdas ja logistiikkakeskus toimivat Parkanossa noin 12 000 neliömetrin tiloissa.

”Sijainti on hyvä niin sujuvien liikenneyhteyksien kuin alueen vahvan metallialan osaamisen ja verkostonkin vuoksi”, kertoo Fennosteelin laatu- ja tuotantopäällikkö Miiro Kuusikko.

Putkenhalkaisijat käsittelyyn ovat 12 millimetristä 240 mm halkaisijaan asti. Järjestelmään kuuluvat on 8,5 metrinen automaattipanostuslaitteisto ja 6,5 metrin poistopää.

Valmiiksi saakka yhdellä linjalla

Parhaillaan Fennosteel investoi vahvasti tuotantokapasiteettiinsa ja menetelmiin.

Sen yhtenä ilmentymänä yrityksen teräsputkituotannon käyttöön asennettiin vuodenvaihteessa Fredkon toimittamana kookas ja Pohjoismaissa ainutlaatuinen BLM Adige LT8.10 -kuituputkilaser.

”Uuden koneen myötä kehitämme putkenleikkausta ja omia putken jatkokäsittelymahdollisuuksiamme eteenpäin. Uudella putkilaserilla jatkojalostamme putkilinjamme tuotteita eteenpäin. Koneella voidaan leikata myös alumiinia ja lisälaitteita on valittu sitäkin puolta ajatellen” Kuusikko kertoo. Oma rainan leikkaus tuo puolestaan joustoa ja nopeutta koko valmistusketjuun.

Kone palvelee jatkossa niin yrityksen omaa tuotantoa kuin lisää leikkauspalveluiden tarjonnan mahdollisuuksia ympäristöönkin ja se on varustettu BLM Groupin yhdessä saksalaisen Precitecin kanssa kehittämällä putken viisteleikkaamiseen suunnitellulla 3D-leikkuupäällä.

Leikkuupäässä on mukana patentoitu Active Scan laitteisto, mikä korjaa mahdolliset leikattavan putken vääristymät, jolloin reikien sijainti on myös putkiaihioon nähden aina kohdallaan.

Actice speed muuttaa leikkuuparametrit automaattisesti esimerkiksi liikenopeutta säädettäessä.

Tehokasta tuotantoa. Fennosteelin Miiro Kuusikko (vasemmalla) ja Fredkon Pasi Pitkänen tarkastelevat linjalla leikattua kappaletta.

Automaattiasetukset ja materiaalinkäsittely

Koneen IPG-kuitulaserresonaattori on teholtaan 3 kW. Putkenhalkaisijat koneelle ovat 12 millimetristä 240 mm halkaisijaan asti.

Sujuvan käytön tuotantotöissä mahdollistaa putkien ja profiilien käsittelyn täysautomatisointi. Kookasta tavaraa päästään käsittelemään myös kappalepituuden osalta, modulaarisesta rakenteesta on Fennosteelin tarpeisiin valittu 8,5 metrin panostuslaitteisto ja 6,5 metrin poistopää.

”Putkilaseriin voidaan panostaa eri putkimuotoja automaattisesti makasiinin kautta koneen takapuolelta tai sitten etupuolelta yksitellen esim. erikoisprofiileja. Niin syöttö-, pyöritys- kuin pitokaran asetukset ovat automaattisia, joten mitään manuaalisia asetuksia ei tarvitse tehdä, kun vaihdetaan vaikka pyöreiden putkien leikkauksesta esim. neliöihin”, kertoo Pasi Pitkänen järjestelmän toimittaneelta Fredkolta.

Leikattujen kappaleiden poistoon on neljä eri mahdollisuutta. Lyhyet kappaleet voidaan poistaa hihnakuljettimella niin etu- kuin koneen takapuolelle. Pidemmät putket voidaan poistaa hallitusti erityisellä pysäytinlaitteella molemmin puolin vastaanottopöydälle.

Miiro Kuusikon esittelemä järeä mallikappale viestii linjan mahdollisuuksista.

Ohjelmointia suoraan 3D-mallista

Niin putkilaserien kuin putkentaivuttimien ohjelmointiohjelmissa saadaan 3D-Importin avulla sekä leikattavat että taivutettavat putkiaihiot napattua järjestelmässä suoraan 3D-mallista.

Lisäksi mahdolliset valmistettavuuden vaatimat hienosäädöt ja muokkaukset ohjelmointiohjelmassa kappalegeometriaan voidaan viedä takaisin varsinaiseen 3D-malliin Export ominaisuudella.

”Adige LT8.10 kykenee viisteleikkauksen lisäksi BLM:n Artube -ohjelmalla paikoittamaan reikien sijainnit etukäteen oikein huomioimalla seuraavan prosessin eli taivutuksen aiheuttaman venymän ja takaisinjouston aiheuttamat muutokset, jotka on mitattu joko BLM:n putkentaivuttimien B-Right -ominaisuudella tai muiden valmistajien osalta esimerkiksi mittavarrella, sanoo Pitkänen.

Leikkaus käynnissä. Adige LT8.10 -putkikuitulaser on varustettu yhdessä Precitecin kanssa kehitetyllä putken viisteleikkaamiseen suunnitellulla 3D- leikkuupäällä. Screenikuva.

Industry 4.0 käytössä

Putkilaserin ohjauksessa ja ohjelmistopaketissa on käytössä paljon Industry 4.0 -ympäristön ominaisuuksia. Vasteaikaa ja tarpeetonta huoltohenkilöstön liikkumistarvetta vähentää ohjauksen etäyhteysliitäntä, joka on kehitetty nopeaa tehtaan huoltodiagnostiikkaa varten.

”Paikallisen huoltotuen hoitaa Fredko Groupin asiakaspalvelutiimi yhdessä Adigen asiakaspalvelukeskuksen kanssa”, Pitkänen toteaa.

Fennosteelille uusi linja tuo tuotantoon uusia mahdollisuuksia. Lisäkasvu on sen myötä tähtäimessä. Tämän linjan lisäksi tehtaalla uusitaan jatkossa myös muuta, kiinteästi nimenomaan pakoputkituotantoon liittyvää konekantaa.

”Äänenvaimentimien valmistuslinja uusitaan nyt tulevana kesänä. Kyseessä on niin ikään iso investointi, mikä lisää mm. valmistuksen nopeutta ja joustavuutta. Lisäämme mahdollisuuksiamme jatkoon, siinä nykyaikainen teknologia on avainasia”, sanoo Miiro Kuusikko.

BLM Group

Italialaiseen BLM Groupiin kuuluvat yritykset BLM, Adige sekä Adige-Sys ja sen tuotteita ovat putkenleikkauksen, -taivutuksen ja -muovauksen ratkaisut sekä alan ohjelmistot. Alallaan BLM Group kuuluu Euroopan johtavin valmistajiin.

BLM Groupin uutuuksia on nähtävillä messuesittelyssä seuraavaksi Tube&Wire-messuilla Düsseldorfissa 16.-20.4. Tapahtumassa lanseerataan mm. valmistajan uusin kuituputkilasermalli LT7.