Tamminiitty satsaa kokonaisuuksiin

Kari Harju

Metallin osavalmistuksen esikäsittelytöihin erikoistunut Tamminiitty Oy Metal Partner muutti vuodenvaihteessa Eurasta Köyliöön. Samalla muokattiin yrityksen konekantaa eteenpäin. Kokonaisvaltainen asiakaspalvelu on yrityksen ydintä, sekä levytöiden että koneistuksen valmiutta kehitetään. Tamminiitty järjesti Köyliön uusissa toimitiloissaan toukokuulla Avoimet Ovet -tapahtuman.

Avoimet Ovet Tamminiityn uusissa tiloissa tarjosi mahdollisuuden tutustua talon toimintaan. Väkeä kävi yli 200 henkilöä.

Perinteisesti metallialalla levytyöt ovat omia hommiaan ja lastuava työstö omansa. Tamminiitty keskittyy kumpaankin.

”Yleensä yksi yritys tekee levytyöt ja sitten kappale matkaa toiseen yritykseen, missä siihen tehdään koneistukset, kierteet ja sellaiset. Jos ne tehdään yhdessä paikassa, säästöähän siitä syntyy”, kertoo Tamminiityn myyntijohtaja Kalle Airisto.

Kasvun merkeissä. Myyntijohtaja Kalle Airisto (vasemmalla) ja toimitusjohtaja Marko Wessman luotsaavat Tamminiityn toimintaa.

Kasvuyritys

Tamminiitty syntyi vuonna 2013, kun jo vaiheikkaan alan uran tehnyt Kalle Airisto teki paluun juurilleen ja käynnisti takavuosien työkavereineen uuden yrityksen.

Toiseksi voimahahmoksi firman pyörittämiseen ja osaomistajaksi tuli tuttu mies aiemmilta vuosilta, Marko Wessman, nykyinen toimitusjohtaja

Matka siitä eteenpäin on aikamoista haipakkaa.

”Tuotanto alkoi kolmannen osaomistajamme JPT Jaskarin toimeksiannoin, mutta pian löytyi muitakin asiakkaita. Sen jälkeen olemme kasvaneet vuosittain, ja se taas johtuu monistakin asioista. Motivoinut ja asiakastyöhön osallistuva porukka ja hyvät asiakkaat nyt ainakin ovat isot selittäjät”, sanoo Kalle Airisto.

Lisäksi yrityksen vahvuus on kokonaisvaltainen lähestymiskulma. Tamminiitty aloitti levytyöpajana. Ensimmäiseksi koneeksi yritys hankki suorituskykyisen laserleikkauskoneen ja asiallista särmäystekniikkaa sen kumppaniksi.

Kun asiakkaita löytyi lisää, toinen laser täydensi yrityksen konekantaa.

Tamminiityn toimitila sijaitsee Köyliössä mäntykankaalla valtatien varressa. Näkymä pihan puolelta.

Pian, vuonna 2015, siirryttiin myös koneistuksen toimintoihin.

”Itse asiassa tämän puolen kehittäminen oli osa suunnitelmaamme yrityksen perustamisesta lähtien. Kokonaisvaltaisuutta asiakkaat arvostavat”, sanoo Kalle Airisto.

Aktiivisia asiakkaita Tamminiityllä on nyt noin 150. Nelisenkymmentä suurinta asiakasta tuo 90 prosenttia liikevaihdosta.

Uudet tilat, uudet koneet

Tamminiitty starttasi vuokratiloissa Eurassa ja toimi siellä viime vuoden lopulle saakka. Viime vuonna ahtaiksi käyneisiin tiloihin kyllästynyt yritys teki hyppäyksen eteenpäin ja rakennutti oman tuotantohallin valtatien varteen Köyliöön.

Uudet korkeat tilat ovat kooltaan 2500 neliömetriä. Tontilla on mahdollisuus vielä lisälaajennuksiinkin, jos tulevaisuuden tarpeet niin edellyttävät.

Bystronicin BySprint 3015 kuvan kookkaalla vaihtopöydällä varustettuna edustaa talon uutta laserleikkauskonekantaa. Lasereita talossa on nyt kolme.

Olennaista on, että tilat mahdollistivat myös huomattavasti parantuneet mahdollisuudet konekannan kehittämiseen.  Ensinnäkin hankittiin kolmas laserleikkauskone, samalta taholta kuin aiemmatkin. Laserteholtaan 4,4 kW:n ja 1500x3000 mm:n levykoon käsittelyn mahdollistava Bystronic BySprint on varustettu vaihtopöydällä ja kappaleenvaihtoautomatiikalla.

Yritys investoi myös koneistuspuolen toimintoihinsa. Uusi pystykarainen Mazak VCN-530C-koneistuskeskus asennettiin Tamminiityn Köyliön tiloihin tämän vuoden alussa.

”Konehankinnoissa olemme edenneet portaittain ja tavoitteena on kullakin portaalla ollut hankkia mahdollisimman optimi kone tehtäviin nähden. Tämän periaatteen mukaan esimerkiksi kaikki laserleikkauskoneemme, myös uusin, ovat CO2-koneita. Käsittelemme pääosin vahvempaa levymateriaalia aina 25 mm:iin saakka, ja niissä vahvuuksissa CO2-laserin pinnanlaatu ratkaisee tilanteen sen eduksi kuitulasereihin verraten”, sanoo Kalle Airisto.

Airiston mukaan konekanta kehittyy jatkossa niin levytyökoneiden kuin koneistavankin tekniikan osalta.

”Työkoneiden lisäksi kehitämme jatkossa varastointia, tavoitteenamme on jatkossa kehittyä aiempaa enemmän tilausohjautuvasta yrityksestä varasto-ohjautuvuuteen ja automaattivarasto voi olla yksi tulevaisuuden ratkaisu.”

Mazak VCN-530C -koneistuskeskus lisää Tamminiityn koneistuspuolen kapasiteettia. Pöydän koko koneessa on 1300 x 550 mm, kara 12 000 1/min, 18,5 kW, työkalumakasiini 30 kpl. Konetta demosi Timo Oksa.

Kehityksen merkeissä

Tamminiitty teki viime vuonna 3,7 miljoonan euron liikevaihdon. Tämän vuoden vaihdokseen hyvin sujuneen jakson jälkeen yritys arvioi 4,5 miljoonaa euroa.

Yritys työllistää 26 henkilöä. Uusiin tiloihin muuton myötä yritys on palkannut viime kuukausina uusia työntekijöitä niin levy- kuin koneistuksenkin toimintoihinsa.

”Henkilöstöpulaa emme ole kokeneet. Viesti on kulkenut eteenpäin”, sanoo Kalle Airisto.

Yrityksen tavoitteena on jatkossakin kasvu, suunnitelmallinen sellainen.

”Visionamme on päästä vuoteen 2020 mennessä noin kuuden miljoonan euron liikevaihtoon, henkilökuntaa voisi olla 30. Haasteita toki on, emme todellakaan ole markkinoilla yksin, kilpailu on kovaa niin maan rajojen sisällä kuin niiden ulkopuoleltakin, mutta näkymiä on. Kasvu on mahdollinen asiakkaidemme kasvun myötä”, sanoo Kalle Airisto.

Amada-särmäyspuristimia Tamminiityllä on käytössä useita. Ama-Prom Oy:n Ville Lipponen ja Suzanne Yonemoto olivat mukana Avoimet ovet -tapahtumassa.

Tamminiitty järjesti Köyliön toimitiloissaan toukokuulla Avoimet Ovet -päivän, mihin se kutsui asiakkaitaan ja yhteistyökumppaneitaan tutustumaan uusiin tiloihin, toimintaan ja tuotantomahdollisuuksiin. Tilaisuudessa kuultiin katsaukset yrityksen taustaan sekä myös tuleviin näkymiin. Myös Säkylän kunnanjohtaja Teijo Mäenpää piti puheenvuoron.