Suoraa särmää Nivalasta

Saku Törmälehdon luotsaama yritys Lasercomp Oy otti marras-joulukuun vaihteessa 2016 käyttöön Bystronic Xpert 320/4100 -särmäyspuristimen 6-akselisella takavasteella ja dynaamisella bompeerauksella. ”Tässä kokoluokassa ei Suomessa taida olla vielä kenelläkään konetta, jossa olisi näin ekstrasuuri avautuma. Uudella koneella pystymme tekemään esimerkiksi laatikkomaisia tuotteita, joissa on korkeat reunat”, Saku Törmälehto sanoo.

Bystronic 320tn/4100mm.


Samu Törmälehdon mukaan Lasercomp halusi konehankinnan yhteydessä monipuolisen koneen, jolla hoituvat hankalatkin työt.

”Tässä särmäyspuristimessa painetta mitataan terien välissä jatkuvasti, ja koneella on helppo painaa tarkkoja kantteja. Tällä onnistuvat kaikennäköiset tuotteet, yksinkertaisesta vaikeampaan”, Törmälehto sanoo. ”Haimme nimenomaan konetta, jolla saisimme mahdollisimman suoraa särmää aikaiseksi. Tässä ylätyökalun kiinnitys menee yläpalkin sisään, jolloin paksummankin särmän tekeminen onnistuu niin, että terät eivät jousta.”

Törmälehdon mukaan uusi koneenohjaus lyhentää asetusaikoja ja helpottaa vaikeiden kappaleiden ohjelmointia. Laatukin paranee samalla.

Monipuolinen taka-akseli.

Layout uusiksi

Kun konehankinta tuli Lasercompissa ajankohtaiseksi, tarjouksia pyydettiin aluksi viideltä valmistajalta. Törmälehto kumppaneineen kävi testaamassa ja vertailemassa kolmea eri vaihtoehtoa.
”Bystronic osoittautui meille sopivimmaksi. Laserleikkauskalustoon meillä hankittiin kolme vuotta sitten myös saman valmistajan kone, joka on pelannut hyvin. Uskalsimme luottaa merkkiin.”
Layout Lasercompin hallissa meni uuteen kuosiin konehankinnan myötä. Nyt kaikki ovat tyytyväisiä.
”Meillä kävi hyvä tuuri, kun halliin oli aikoinaan jäänyt valmis konepeti, eikä uutta konetta varten tarvinnut ruveta valuhommiin.”

Laserleikkausta, särmäystä ja jatkojalostusta

Lasercomp Oy on laserleikkaukseen erikoistunut alihankintayritys. Sillä on useita yhteistyökumppaneita, mikä mahdollistaa sen, että asiakas saa laserleikkauksen ja särmäyksen lisäksi monipuolista jatkojalostusta.
”Teemme tuotteita yksittäisistä osista aina valmiisiin lopputuotteisiin testattuna ja paketoituna”, Törmälehto kertoo.
Asiakasta palvellaan Nivalan teollisuuskylässä, jonka yritykset työllistävät kaikkiaan tuhat osaajaa.
LaserCompissa työntekijöitä on 13. Yritys on LaserComp-konsernin emoyhtiö, jonka kokonaisvahvuus on 60 henkilöä.

”Työntekijöiden määrä moninkertaistui, kun ostimme vuosi sitten Sievissä sijaitsevan, ohutlevymekaniikan ja koneistuksen valmistuspalveluja tarjoavan Celermec Oy:n.”
Saku Törmälehdon johtaman konsernin liikevaihto vuonna 2016 oli 8 miljoonaa euroa.
Valmistettavista tuotteista noin 10 prosenttia menee vientiin suoraan.
”Meillä raskaampi puoli, eli laserleikkaus, plasmaleikkaus, hitsaus ja särmäys tehdään täällä Nivalassa. Sievissä taas tehdään perinteiset ohutlevytyöt sekä koneistus, maalaus ja kokoonpanot”, toteaa Törmälehto.

 

Bystronic-kuitulaser.