Sorveja laajasta mallistosta

Euroopan suurimpiin sorvivalmistajiin kuuluva ZMM Bulgaria muokkaa toimintojaan ja jatkaa investointeja uuteen tuotantoteknologiaan. Laatua ja kustannustehokkuutta arvostavan valmistajan sorvivalikoima on laaja, tuotannossa on nykyisin yli 50 mallia. Ehdottomasti suurin osa valmistetuista koneista menee vientimarkkinoille.

ZMM panostaa asiakaskontakteihin kansainvälisten messujen kautta. Kuva Istanbulista lokakuulta.

ZMM Bulgaria on perustettu 2001 tytäryhtiöksi Industrial Holding Bulgarialle, joka on yksi Bulgarian suurimmista teollisuusyhtymistä. Sorvien valmistusta kehittämään ja pitkiä perinteitä säilyttämään perustettu ZMM Bulgaria on viime vuosina vahvistanut jatkuvasti asemaansa kansainvälisenä alan toimijana, ZMM:n tuotteet menevät 95-prosenttisesti vientiin.
Tähän mennessä ZZM Bulgaria on valmistanut yli 11 000 sorvia, yli 500 000 sähkömoottoria ja 210 hydrogeneraattoria.

Sorvit isolla karaporauksella. 

ZMM Bulgariaan kuuluu vuonna 1971 perustettu ZMM Sliven AD, joka tekee kaikki yrityksen tuotanto-ohjelmaan kuuluvat koneet. Sorvien valmistuksessa on mukana IHB Metal Castings, oma valimo, jossa valetaan sorvien rungot, vaihdelaatikot ja muut valukomponentit.  

Koneita yli 80 maahan

ZMM myy tuotteitaan yli 80 eri maahan.  Tuotevalikoimaan kuuluvat erilaiset kärkisorvit, öljyteollisuuden sorvit ja CNC-sorvit halkaisijaltaan 1410 mm:iin ja kärkiväliltään 10 metriin saakka (käytännössä tämä tarkoittaa koneen yli 13 metrin kokonaispituutta). Voimakkaana tuotekehityksen kohteena ovat tasojohteiset CNC-sorvit. Ohjauksina koneissa on käytössä Fanuc, Siemens ja Fagor. 

CU325-1500, suuren suosion saanut perussorvi. Suomeen toimitettu yli sata tämän mallin konetta.

Kaikissa ZMM-koneissa on raskas, monoliittinen ja tukeva, harmaasta valuraudasta valmistettu runko, mikä vähentää käytön aikaista värinää. Johteet ovat laajat, kaksoisprismaiset, induktiokarkaistut ja tarkat, isojen kappaleiden istukassa sorvaamiseen on mukana sisäänrakennettu irrotettava kitapala. 

Tuotantoa ZMM Bulgarialla on neljällä eri tehtaalla ja sorveja valmistava päätehdas sijaitsee Slivenissä. Tehdas valmistui vuonna 1971, jolloin sen tuotteet vietiin pääasiassa Neuvostoliittoon.  Neuvostoliiton hajoamisen jälkeen monet konevalmistajat lopettivat toimintansa ja tuolloin ainoastaan ZMM jäi jatkamaan sorvivalmistuksen perinteitä.
Nykyisin tuotannossa ZMM:llä on laaja sorvivalikoima, valittavana yli 50 mallia.  Saatavana on  manuaalisorveja normaalivaihteistolla tai portaattomalla invertterikäytöllä. Lisäksi CNC-sorveja valmistetaan neljää eri päätyyppiä. Nykyinen tuotantokapasiteetti on yli 600 sorvia vuodessa. Yleisesti ottaen kaikki sorvit ovat varusteltu asiakkaan toiveiden mukaan. 

Monipuolisesti ja asiakaslähtöisesti

ZMM-tuotteiden markkinoita ovat Venäjä ja USA, nykyisin myös Itä -ja Länsi-Eurooppa, Balkan, Pohjois-Afrikka, Etelä-Afrikka, Latinalainen Amerikka ja Keski-Itä. 
ZMM arvostavaa joustavuutta, asiakaslähtöisyyttä sekä sitä, että tuotteet ovat vankkoja, luotettavia ja kestäviä, ja tekee tästä johtuen varaosia vielä 70-luvullakin valmistettuihin koneisiin.

Tasopohjaiset CNC-sorvit.

Samaan aikaan yritys jatkaa satsauksia nykyaikaiseen teknologiaan. Hiljattain ZMM investoi 1,2 miljoonaa euroa uusiin tuotantokoneisiin ja laitteisiin, viimeksi hankittiin leikkaavia koneita ja koneistuskeskuksia, ja laadun jatkuva parantaminen sekä tuotteiden kustannustehokas valmistus ovat yrityksen mukaan toiminnan ydintä jatkossakin. 
ZMM ei myy tuotteitaan loppukäyttäjille vaan jälleenmyyjille, jotka tarjoavat myös asennus- ja huoltopalvelut. Jälleenmyyjät ovat koulutettu ZMM:n omien insinöörien toimesta. Suomessa suorissa tehdasyhteyksissä on toiminut Maketek Oy jo lähes 20 vuoden ajan. Tuotantokäytössä Suomessa ZMM:n sorveja on runsaslukuisesti.

Lisätietoja:
www.maketek.fi