Sorvaus tehostui Aisikonilla

Kari Harju

Japanilaisvalmistaja Nakamura Tome esitteli uudistuneen CNC-monitoimisorvi NTJ-100:n hiljattain. Suomessa vaativaan piensarjatuotantoon erikoistunut Aisikon Oy investoi koneeseen tuoreeltaan. Uusi teknologia mahdollistaa vaativien työkappaleiden työstön aiempaa pidemmälle yhdessä kokonaisuudessa.

Uusi monitoimisorvi mahdollistaa vaativan koneistuksen yhdessä kokonaisuudessa. Vasemmalla Arto Taisto, ohjauksella Petri Jaatinen.

Japanilaisvalmistaja Nakamura Tome esitteli uudistuneen CNC-monitoimisorvi NTJ-100:n hiljattain. Suomessa vaativaan piensarjatuotantoon erikoistunut Aisikon Oy investoi koneeseen tuoreeltaan. Uusi teknologia mahdollistaa vaativien työkappaleiden työstön aiempaa pidemmälle yhdessä kokonaisuudessa.

Aisikon on Ähtärissä toimiva yritys, jonka tuotteita ovat useiden eri alojen tuotteet pieninä ja keskisuurina sarjoina ja kooltaan pienen kokoisina. 

”Keskitymme omaan erikoisosaamiseemme ja yleisesti vaativiin kappaleisiin. Yksi esimerkki tuotteista ovat esimerkiksi hoikat ja pitkänomaiset kappaleet, kuten venttiilineulat”, kertoo toimitusjohtaja Arto Taisto

Tuotteet Aisikon valmistaa haponkestävästä ja ruostumattomasta teräksestä. Myös mm. alumiini-, messinki ja muovituotteet ovat tärkeässä roolissa yrityksen tuotannossa.

Kahden yrityksen kokonaisuus

Aisikon on toiminut Ähtärissä vuodesta 1986 lähtien, nykyisin se kuuluu niin ikään Arto Taiston luotsaaman ja omistaman Wirtain Metalli Oy:n kanssa samaan yrityskokonaisuuteen sen tytäryrityksenä. 

Koneistamoa. Ähtärissä toimivan Aisikonin konekantaan kuuluu monentyyppisiä sorveja ja pitkäsorvausautomaatteja. Yritys työllistää nyt 16 henkilöä.

”Ostimme Aisikon Oy:n vuonna 2006 ja tämä nykyinen kuvio on toiminut siitä lähtien. Yritysten tuotannon painopiste on toisistaan poikkeava, Wirtain Metalli on Virroilla toimiva komponenttitoimittaja, mikä keskittyy keskiraskaaseen alihankintakoneistukseen, Aisikon taasen enemmän tähän hienomekaaniseen koneistukseen”, Taisto kertoo.

Yritykset sijaitsevat varsin lähellä toisiaan, Virtain ja Ähtärin etäisyys on ajoajassa puolisen tuntia, joten kokonaisuuden hallinta sujuu varsin luontevasti. Molemmat yritykset palvelevat asiakaskuntaansa koko maan alueella.

”Toimitusvarmuus ja luotettavuus ovat vaalimamme ydinasiat, ja korkea laatuhan on tämän päivän teollisessa toiminnassa itseisarvo. Kokonaispaketin hallinta tilauksesta valmistukseen ja huolelliseen toimittamiseen asiakkaalle on koko toiminnan kantava ajatus.

Wirtain Metalli työllistää nyt 16 henkilöä, ja saman verran väkeä on töissä myös Aisikonilla Ähtärissä. Kummankin yrityksen liikevaihto viime tilikaudella ylitti kahden miljoonan euron rajan, Wirtain Metallilla se oli hieman Aisikonia suurempi.

Tilaa ja tekniikkaa

Sekä Wirtain Metallilla että Aisikonilla on viime vuosien mittaan investoitu sekä tuotannon puitteisiin kuin ajantasaiseen teknologiaan. 

Wirtain Metallin tuotanto siirtyi Ruovedeltä uusiin tiloihin Virroille viisi vuotta sitten. Aisikonille puolestaan rakennettiin muutama vuosi sitten Ähtäriin uusi halli. 

Tuotantotekniikkaan ja pätevään henkilökuntaan on kummallakin taholla satsattu erityisesti.

”Ajanmukainen teknologia on edellytys kilpailukyiselle tuotannolle, ja aivan yhtä tärkeitä ovat teknologian osaavat käyttäjät. Heidän löytämisensä on toki jatkuva haaste, mutta meillä on ollut onni kuitenkin saada palvelukseemme asiallista henkilöstöä. Toki olemme asiaan myös panostaneet. Yhteistyö alan oppilaitosten kanssa on sen yksi avain”, sanoo Arto Taisto.

Työaluetta. Kaksikaraisessa, kahdella työkalurevolverilla varustetussa CNC-sorvissa yläpuolisella revolverilla on myös B-akseli, joka kääntyy 182 astetta. 

”Meidän ehdoton erikoisuutemme ja vahvuutemme on se, että kaikki koneistajamme ovat ohjelmantekotaitoisia. Panostamme vahvasti mm. 3D-suunnitteluun, siihen käytämme Solid Worksia niin Virroilla kuin Ähtärissäkin.”

Konekantaan satsataan niin ikään molemmilla tahoilla. Aisikonin osalta painopiste on sorvaus- ja pitkäsorvausteknologiassa. Myös yrityksen tuorein panostus liittyy sorvaustoimintojen muokkaukseen, sillä yritys investoi viime vuoden puolella Nakamura-Tomen teknologiaan. Uuden sukupolven NTJ-100 asennettiin yrityksen käyttöön Suomen edustajan Insinööritoimisto Ismo Lindbergin toimittamana huhti-toukokuun vaihteessa.

Nakamura-Tome NTJ-100

NTJ-100 edustaa Suomenkin pajoilla ja markkinoilla varustukseltaan ehkä harvemmin nähtyä teknologiaa. Kone on kaksikarainen, kahdella työkalurevolverilla varustettu CNC-sorvi. 

Erikoisen koneesta tekee se, että koneen yläpuolisella revolverilla on myös B-akseli, joka kääntyy 182 astetta. 

Kone on varustettu Top Automazionin tankomakasiinilla.

”Tämä tekee koneesta paketin tuotantoon pitkälle kerralla valmiiksi”, Taisto kertoo. 

Kääntyvä B-akseli mahdollistaa esimerkiksi viistojen reikien tekemisen kappaleisiin yhdessä kokonaisuudessa. Ominaisuus tehostaa ja järkevöittää osaltaan tuotantoa, aiemmin näiden muotojen tekemiseen on vaadittu useamman koneen työpanos.

Ohjaus koneessa on Nakamura Tomen NT SmartX 19 tuuman kosketusnäytöllä.

Koneen alapuolinen työkalurevolveri on varustettu niin ikään pyörivin työkaluin sekä Y-akselilla. 

NTJ-100-mallin enimmäissorvaushalkaisija on 175mm ja -pituus 678 mm, tankokapasiteetti vakiona 51 mm. Karamoottorin teho on 7,5/11 kW. Monet automaattitoiminnot ja -ominaisuudet sujuvoittavat ohjelmointia ja koneistusta.

NTJ-100:n yhteydessä toimitettiin Aisikonille myös Top Automazionin tankomakasiini Ø51x3200 mm:n kapasiteetein. Ohjaus koneessa on Nakamura Tomen NT SmartX 19 tuuman kosketusnäytöllä. 

Sen ominaisuuksiin kuuluu mm. NT 3D Smart Pro-toiminto, millä voidaan luoda työstöradat työkappaleille suoraan koneelle tuoduista Step -kuvista automaattisesti. 

Aisikonin uusi kone on Suomessa harvinainen tapaus, saman mallin koneita maassa on ennestään yksi kappale. Aisikonin uusi kone edustaa lisäksi ainoana mallin uudempaa sukupolvea.

Ähtärissä uuden koneen käyttöönottovaihe on yrityksessä käynnissä parhaillaan.

”Kone on meillä ensimmäinen Nakamura-Tome, mutta luotamme vahvasti niin valmistajan tekniikkaan kuin luotettavaan huoltoonkin tästä läheltä. Ne molemmat ovat hyvin tärkeitä asioita”, Arto Taisto toteaa.