Sorvaus kaikkiin suuntiin – myös sisältä ulos

Sandvik Coromant esitteli viime vuonna PrimeTurning-menetelmän ja siihen sopivat ulkosorvaustyökalut. Nyt esitellään uusi CoroTurn Prime SL -teräpää, jolla menetelmää voi hyödyntää myös sisäsorvaukseen.

CoroTurn Prime SL -teräpää soveltuu myös sisäsorvaukseen.

Uusi SL-teräpää vastaa erityisesti öljy- ja kaasuteollisuuden, ilmailuteollisuuden ja muidenkin alojen tarpeisiin sorvata yli 90 mm:n halkaisijoita (3,5 tuumaa), myös isoilla vapaapituuksilla, jopa 8–10 x D.  

”CoroTurn Prime SL -teräpäällä kappaletta voidaan sorvata PrimeTurning-tekniikoilla sisältä ulospäin, jolloin saadaan erittäin hyvä lastunpoisto ja tarkka lastunhallinta”, sanoo yleissorvaustuotteista vastaava tuotepäällikkö Hakan Ericksson Sandvik Coromantilta. ”Muita etuja ovat erinomainen pinnankarheus, hyvä tuottavuus, pidempi terän kestoikä ja hyvä koneen käyttöaste.”

Tuottava ratkaisu

Tavanomaisesta sisäsorvauksesta poiketen PrimeTurning-menetelmässä lastuaminen alkaa työkappaleen istukan puoleisesta päästä ja materiaalia poistetaan reiän suuta kohti – siis sisältä ulos. Tämän ansiosta voidaan käyttää pientä, hyvin tuottavaa asetuskulmaa.

Toisaalta tarjolla on myös käännetyllä teräsijalla varustettu teräpää, jolla PrimeTurning-sorvaus onnistuu päinvastaiseen suuntaan eli ulkoa sisään.

Sisäpuolista PrimeTurning-sorvausta varten on kaksi terämallia: A-malli muotosorvaukseen, viimeistelyyn ja kevyeen rouhintaan sekä B-malli rouhinnasta viimeistelyyn.

Sandvik Coromantin mukaan PrimeTurning mahdollistaa jopa lastuamisnopeuksien ja syöttöjen tuplaamisen, sillä pienen asetuskulman ansiosta lastut ovat ohuempia ja leveämpiä, mikä levittää kuormitusta ja lämpöä pois nirkon säteeltä. Näin voidaan käyttää suurempia lastuamisarvoja ja/tai pidempi terän kestoikä. Koska työstö suoritetaan olakkeesta pois suuntautuvalla liikkeellä, päästään eroon myös lastutukoksista.

Monipuolisia yhdistelmiä

Jo muutamasta CoroTurn Prime SL -teräpäästä ja sopivasta liitäntäkappaleesta voi koota monipuolisia työkaluyhdistelmiä.

SL-teräpäiden halkaisija on 40 mm (1,575 tuumaa). Puomina voi käyttää sekä teräs- ja kovametallipuomeja että värinävaimennettuja Silent Tools -puomeja.

Lisäksi valikoimaan lisätty uusi -H3-terägeometria ehkäisee tehokkaasti lastunhallintaongelmia, jotka voivat olla hyvinkin haastavia niukkahiilisten ja lujien terästen koneistuksessa. Uusi -H3-geometria on saatavissa B-mallin teriin laaduille GC4325, GC1115 ja H13A. www.sandvik.coromant.com/fi