Sorvaamo Laurinaho valitsi uuden

Kari Harju

Uusi vai käytetty? Tämä kysymys voi pyöriä mielessä, kun konehankinta käy ajankohtaiseksi. Kummallakin ratkaisulla on puolensa, ja ne puolet mietityttivät myös Sorvaamo Laurinaholla koneistuskeskuksen hankintaa tuumattaessa. Uuteen kuitenkin päädyttiin, vaikka varsin sopiva samanmerkkinen käytettykin olisi ollut tarjolla. ”Varustusmahdollisuus ratkaisi”, sanoo toimitusjohtaja Sami Laurinaho.

Uusi koneistuskeskus aloittelee uraansa Parkanossa. Kuvassa oikealla Sami Laurinaho, Grönblomin Taneli Kärmeniemi esittelee ohjauksen uusia piirteitä.

Sorvaamo Laurinaho on parkanolainen perheyritys. Leipä tulee alihankinnasta, sitä yritys tekee palvelukokonaisuutensa räätälöiden sekä CNC- kuin manuaalikoneillakin.

Yrityshistoriaa on vuodesta 1984 lähtien. Aikanaan Sami Laurinahon isä perusti yrityksen toiminimellä, ja vuonna 1995 se muutettiin osakeyhtiöksi. Sukupolvenvaihdoksen ja yrityksen osakkeiden oston jälkeen Sami Laurinaho on toiminut yrityksen vetäjänä vuodesta 2012.

Kone asennettiin Sorvaamo Laurinahon käyttöön huhtikuussa.

Kasvun merkeissä

Laurinahon asiakaskunta on moninaista. Asiakkaina on isomman kokoluokan päämiehiä, joille yritys tekee vakituotteita, ja lisäksi tehdään piensarjoja ja korjaustöitä monen kokoisille ja näköisille alan toimijoille.

Töissä yrityksen palveluksessa on kuusi henkilöä. Lisäksi omalla toiminimellä toimivaa lisähenkilöstöä on töissä tarvittaessa.

”Välillä on kiirusta, välillä on rauhallisempaa. Haastaviakin aikoja ollut, mutta varsin luottavaisina olemme voineet toimintaamme kuitenkin kehittää viime vuosina”, Laurinaho kertoo.

Toiminnassaan Sorvaamo Laurinaho luottaa muutamiin perustekijöihin.

”Ne kiteytyvät käsitteisiin laatu, nopeus ja joustavuus. Ne ovat tällaisen notkean perheyrityksen toiminnan etuja”, hymyilee Sami Laurinaho.

”Ja sovituissa aikatauluissa pysyminen on tärkeää. Siitä olemme koettaneet pitää aivan erityisesti huolta.”

X/Y/Z -akselien liikkeet koneessa ovat 1016/660/635 mm.

Täydennystä konekalustoon

Laurinahon konekanta koostuu monessa koetellusta kalustosta.

Sorvauskalustoa on moneen lähtöön, eri kokoisten kärkisorvien lisäksi siihen kuuluvat mm. pyörintähalkaisijaltaan 1600 mm:n karusellisorvi ja myös aarpora halkaisijaltaan metristen kappaleiden käsittelyyn. Sen lisäksi käytössä on toki moninaista muuta tarpeellista konepajan kalustoa poraamiseen, sahaamiseen ja hiontaan.

Jyrsintätöitä yritys on tehnyt näihin päiviin saakka vuosimallin 2003 Haas VF 3:lla. Kone hankittiin aikanaan käytettynä.

Viime aikoina töitä on kuitenkin ollut siihen malliin, että tarve lisäkapasiteetille on kasvanut.

”Hieman lisää tehoja havaitsimme kaipaavamme”, Sami Laurinaho sanoo.

Karan kartio koneessa on ISO 40, ja karan kierroksia malli tarjoaa max. 8100 1/min.

Se käynnisti hankintaprosessin. Koska yrityksen aiempi koneistuskeskus on Haas, etsintä suuntautui samalle suunnalle.

”Emme suoraan sanoen juuri muualta kyselleetkään. Aikaisempi kone on toiminut hyvin, tekniikka on tuttua ja lisäksi arvostamme maahantuojan tukea ja varaosien saatavuutta niin, että halusimme jatkaa saman valmistajan tekniikalla edelleen”, sanoo Sami Laurinaho.

Ensin etsittiin käytettyä, ja ilmeni, että varsin sopiva olisikin saatavilla. Haasin maahantuojalla Grönblomilla oli tarjota yritykselle tarpeisiin sopiva käytetty kone, mutta toisaalta uusikin yritystä kiinnosti, kuten luonnollista on. Käynnistyi vertailu kahden vaihtoehdon kesken.

Lopulta varustus ratkaisi.

”Käytetty vaihtoehto oli hyvä, ei siinä mitään. Mutta vaikka kone oli käytetty, maksoi se silti. Vertailussa vanhan koneen hinta oli noin 40 prosenttia uuden hinnasta, ja siitä puuttui myös useita mukaan ehdottomasti haluamiamme varusteita. Näin päätimme sijoittaa hieman lisää, valita uuden koneen ja siihen täsmävarustuksen. Takuuasiatkin ja vastaavat puolustivat uuden valintaa”, sanoo Laurinaho.

Myös aiempi koneistuskeskus jatkaa käytössä edelleen. Koneen vuosimalli on 2003.

Iso lisä kapasiteettiin

Päätöksen tuloksena Sorvaamo Laurinahon tiloihin saapui muutama viikko sitten uusi pystykarainen Haas VF-3YT/40 -koneistuskeskus.

Kone edustaa valmistajan koneistuskeskusmalliston keskikokoluokkaa, X/Y/Z -akselien liikkeet koneessa ovat 1016/660/635 mm. Karakartio on ISO 40, ja kierroksia karamoottori tarjoaa 8100 1/min. Tehoa on 22,4 kW. Ja varustus on nyt sovitettu tarpeisiin.

”Koneen optiovalikoimaan kuuluu runsaasti varusteita, joita voidaan valita mukaan tarpeen mukaan. Tämä kone on varustettu paitsi mittalaittein ja lastunkuljettimella, myös mm. karanläpijäähdytyksellä ja vääntöä lisäävällä karavaihteistolla. Työkalunvaihtaja on 40-paikkainen”, sanoo Taneli Kärmeniemi Grönblomilta.  

Käyttöönotto Parkanossa kävi sujuvasti, koska Haas on perustaltaan talossa tuttua tekniikkaa.

”Kätevää oli myös, että uudessa koneessa voitiin hyödyntää aiemman koneen pyöröpöytää, mikä alensi osaltaan hankintakustannuksia”, Kärmeniemi sanoo.

Työtiloja. Konekanta on vuosien varrella jalostunut tarpeisiin sopivaksi. Töissä yrityksen palveluksessa on nyt seitsemän henkilöä.

Aiemmasta koneesta yritys ei uuden koneen hankinnan yhteydessä luopunut, vaan se jatkaa nyt elinkaartaan yrityksessä edelleen toisena työjuhtana ja varakoneena.

”Saimme sopivalla tavalla lisää iskua toimintoihimme. Pullonkaula poistui”, sanoo Laurinaho.

Kun koneistuskeskusasiat ovat nyt kunnossa, investoinnit jatkunevat Sami Laurinahon mukaan sorvauskaluston sektorilla.

”Investoinnit ovat tärkeitä kilpailukyvyn säilyttämisen kannalta. Kalustoa uusimalla pärjää kisassa”, Laurinaho sanoo.