Soraluce Technology Days

Soraluce Technology Days 2018 pidettiin Soraluce Bimatec-yksikössä Saksassa 12.-16. marraskuuta. Tapahtumassa esiteltiin valmistajan uutta monitoimikeskustarjontaa sekä tuoreita teknologioita muun muassa työstövärähtelyn eliminointiin.

Vaativaa jyrsintää, sorvausta ja myös hiontaa. Monitoimikeskus toiminnassa.

Soralucen tuotteita ovat järeät jyrsinnän, avarruksen ja sorvauksen ratkaisut. Yritys räätälöi tuotteensa asiakkaan yksilöllisten tarpeiden mukaan ja yksittäisten koneiden lisäksi tuotanto-ohjelmaan kuuluvat linjaratkaisut. 

Marraskuisten teknologiapäivien sisältöä olivat monitoimikeskussovellutukset sekä teknologiat tuotantoprosessien optimointiin.

TA-M on Soralucen uuden malliston monitoimikeskus.

Monitoimikeskus TA-M

Esillä tapahtumassa oli esimerkiksi uusi Soraluce TA-M, runkotyyppinen monitoimikeskus jyrsintään, sorvaukseen ja myös hiontaan. Kone on kehitetty vastauksena vaativien komponenttien työstötarpeisiin. TA-M esiteltiin varustettuna H200T -monitoimipäällä ja innovatiivisella työkalujen lukitusjärjestelmällä. Uuden lukitusjärjestelmän avulla voidaan käyttää jyrsintä- ja sorvaustyökaluja suoraan ilman välielementtejä. Jyrsintä- ja sorvauspöydän kapasiteetti koneessa on 8000 kg jyrsintään ja 2000 kg sorvaukseen nopeusalueella 6÷400 1/min.

Rakenteeltaan kone on suunniteltu vakaaksi, joten sillä pystytään tekemään hyvin myös raskasta rouhintaa. X/Y/Z-liikkeet ovat 2000÷2500/1200/1250 mm.

Työalueelle pääsee sekä koneen etu- että takaosasta, ja näin asetukset, mittaustyöt ja toimintojen seuranta käyvät sujuvasti.

DWS tarjoaa ratkaisun erityisesti ohuiden osien työstöön liittyviin värähtelyongelmiin.

Aktiivista värähtelyn eliminointia

Koneistustöissä työn tuottavuudella ja materiaalin poistokyky liittyvät läheisesti toisiinsa. 

Koneen teho ja dynamiikka, työstettävä materiaali ja itse kappale vaikuttavat poistonopeuteen. Yksi rajoittava tekijä on rakenteellinen työstövärähtely, minkä eliminointi on oma haasteensa.

Soraluce on pitkään tunnettu ratkaisuistaan, joilla tätä värähtelyä voidaan eliminoida. Marraskuun tapahtumassa oli esillä uutuus alueelle, DWS (Dynamic Workpiece Stabilizer). Kyseessä on kohteesta toiseen liikuteltava laite, mikä tarjoaa ratkaisun erityisesti ohuiden osien työstöön liittyviin värähtelyongelmiin ja siten vaihtoehdon kalliille erikoistyökaluille. Yhden tai useamman kappaleen pintaan kiinnitettävän aktiivianturin sekä ohjausyksikön muodostama uutuus esiteltiin tapahtumassa.

DAS+:lla ohjataan prosessia ja hyödynnetään useita värähtelyä estäviä strategioita.

Myös koneistusprosessia valvova DAS + (Dynamics Active Stabilizer) oli esittelyssä. DAS+:lla ohjataan prosessia ja hyödynnetään useita värähtelyä estäviä strategioita, kuten rakenteellista vaimennusta tai karan nopeuden hienosäätöä. DAS+:n avulla voidaan Soralucen mukaan parantaa olennaisesti kappaleiden pinnantarkkuutta, pidentää työkalun käyttöikää, tehostaa prosessia ja vähentää koneen komponenttien kulumista. Järjestelmä voidaan asentaa myös jo käytössä oleviin koneisiin.

Älyominaisuuksia

Tapahtumassa esiteltiin myös tuoreita ohjelmistolaajennuksia. Yksi niistä on lisämoduuli koneistusta edeltäviä valmistelutoimia erityisesti kookkailla kappaleilla helpottavaan 3D VSET-järjestelmään. 

Kyseessä on moduuli, mikä mahdollistaa koneistusta edeltävän mittausdatan integroinnin automaattisesti työstökeskuksen numeeriseen ohjaukseen. 

Tähän tarkoitukseen Soraluce Design- ja Precision Engineering -asiantuntijoiden kehittämä ohjelmisto käyttää laskenta-algoritmeja ja lyhentää kokonaisprosessiaikaa jopa 70 prosentilla. Järjestelmän tarkkuus on 0,05 mm + 0,02 mm/m.

Teknologiatapahtuma järjestettiin Bimatec Soraluce-yksikössä Limburgissa.

Myös Soralucen uusi Smart HMI -käyttöliittymä esiteltiin tapahtumassa.

Kyseessä on Heidenhain TNC 640 -ohjauksen kanssa yhteensopiva 24 tuuman laajakuvanäytöltä toimiva käyttöliittymä, mikä mahdollistaa erilaisten työhän liittyvän dokumentaation, visualisointipalvelujen tai työalueen kameroiden välittämän livekuvan seurannan ohjauspaneelin vieressä olevan näytöltä.
Marraskuun teknologiatapahtuma pidettiin Soraluce Bimatec-yksikössä Saksan Limburgissa. Soralucen toinen tuotantolaitos on Espanjassa. Suomen edustaja on Duroc. (KH)