Robotiikan kehitys ja sääntely puhuttivat Tampereen ERF:ssä

Kari Harju

European Robotics Forum eli ERF 2018-konferenssi järjestettiin maaliskuussa Tampereella. ERF-konferenssisarja on robotiikka-alan suurin ammatillinen tutkijoiden ja yritysten kohtaamispaikka Euroopassa, ja tilaisuus kiertää eri Euroopan maissa vuosittain.

Humanoidityyppisten robottien kehittämiseen keskittyvä PAL Robotics oli tuonut ERF-näyttelyyn robotti Reem-C:n.

Tänä vuonna Tampere-talossa järjestettyyn kolmipäiväiseen tapahtumaan osallistui noin 900 kansainvälistä asiantuntijaa. Tapahtuma koostui yhteistapaamisista ja teemoittain jaetuista workshopeista, joiden teemana on mm. ajankohtainen tutkimus laajalla paletilla.

Ihminen-robotti -yhteistyön teemat puhuttivat, samoin robotiikan mahdollisuudet yhteiskunnan erilaisissa palvelutehtävissä. Esillä oli myös esimerkiksi alan lainsäädäntöön liittyvät asiat.

Lisäksi kokonaisuuteen kuului näyttely, jossa mukana oli runsaasti alan yrityksiä ja muita alan toimijoita. Näyttelyssä oli mukana noin 50 näytteilleasettajaa.

Workshopit ovat tapahtuman runko. Dr.-Ing Andreas Bihlmeier (Robodev GmbH) toimi puheenjohtajana robottien modulaarisiin kokoonpanokonsepteihin liittyvässä työpajassa.

Kotimainen kiinnostus iloinen yllätys

Tampereen tapahtuman organisoi Suomen Robotiikkayhdistys yhdessä Tampereen teknillisen yliopiston kanssa.

Organisoinnista päävastuun kantaneen Suomen Robotiikkayhdistyksen puheenjohtajan Jyrki Latokartanon tunnelmat heti Tampereen tapahtuman jälkeen olivat positiiviset.

”Tapahtuma onnistui yli odotusten. Tiedossa toki oli, että aihe kiinnostaa, mutta kotimaisten kävijöiden määrä ja median kiinnostus oli silti iloinen yllätys. Ohjelman laajuutta hieman kritisoitiin, sillä ohjelma oli runsas eivätkä kävijät tietenkään ehtineet kaikkiin kiinnostaviin sessioihin, koska niitä oli kahdeksan rinnakkain. Worksshoppeja oli kaikkiaan 60.”

Tapahtuman ajoitus sinänsä osui Latokartanon mukaan hyvin.

”Tämä Suomeen sijoittunut kokonaisuus osui juuri oikeaan aikaan. Robotiikka kiinnostaa parhaillaan kovasti ja tämä tapahtuma oli hyvä mahdollisuus päivittää tietoa ajankohtaiselle tasolle ja osallistua alan keskusteluun. Samalla kokonaisuus oli hieno mahdollisuus tuoda suomalaista osaamista kansainvälisten tekijöiden tietoon”, Jyrki Latokartano sanoo.

Yritykset ja alan toimijat esittäytyvät näyttelyssä. Comatekin osastolla esittelytöissä oli Ari Kaukovirta.

Turvallista ja helppokäyttöistä robotiikkaa

Tampereen tapahtuman suunnittelu alkoi Latokartanon mukaan pari vuotta sitten. Hakemus tehtiin syksyllä 2016 ja vuoden 2017 alkukuukausina euRoboticsin hallitus teki päätöksen sen sijoittumisesta Tampereelle.

”Aktiivista tekemistä valmisteluissa oli sellainen viisi kuukautta, ja viimeiset kolme kuukautta sitä tehtiin päätoimisesti kahden hengen voimin”, Jyrki Latokartano sanoo.

Aulassa oli tämänkaltainenkin vasemmalla näkyvä kaveri liikekannalla. Robottialustalla, kuinkas muuten.

Hyvän suunnittelun myötä tapahtuma sujui.

”Kaikki meni varsin suunnitellusti, eikä isoja yllätyksiä sattunut. Avantouimareiden määrä saunaillassa yllätti”, naurahtaa Latokartano.

Tapahtumassa robotiikan tutkimuksen nykytrendejä käsiteltiin hyvin laajasti. Teknologian kehityksessä korostuvat nyt robottien turvallisuuteen ja helppokäyttöisyyteen liittyvät asiat.

”Kun robotit yleistyvät, ne työskentelevät ihmisten kanssa samassa tilassa tai alueella. Kyse on siitä, miten siitä tehdään joustavaa ja turvallista”, toteaa Latokartano.

”Toisaalta tärkeitä olivat myös etiikkaan liittyvät pehmeät teemat. Se puhuttaa, mitä robotit saavat tehdä ja mitä eivät, ja miten ihminen otetaan huomioon niiden kehityksessä.”

Kokonaisuutena tämä yhteiskunnallinen näkökulma herätti paljon keskustelua.

”Jos robotiikka kehittyy jatkossa vähänkään ennustetulla nopeudella, tämän keskustelun käymisellä on kohta kiire. Keskustelu siitä, että robotit tulevat, on mennyttä aikaa. Robotit ovat täällä jo nyt”, sanoo Latokartano.

Robotiikkaväen eurooppalainen tutkimus- ja kontaktointitapahtuma ERF järjestetään jälleen ensi vuonna, maaliskuussa Romanian Bukarestissa.

Kaupungin vastaanotolta. Kuvassa vasemmalta Tampereen apulaispormestari Anna-Kaisa Heinämäki, euRoboticsin pääjohtaja Bernd Liepert, euRoboticsin pääsihteeri Reinhard Lafrenz, Suomen Robotiikkayhdistyksen puheenjohtaja Jyrki Latokartano sekä Markku Markkula, Euroopan alueiden komitean varapresidentti.