Raskasta kalustoa IS Worksille Poriin

IS Works kehittää koneistuskapasiteettiaan Porissa. Kookas avarruskone sekä karusellisorvi lisäävät yrityksen mahdollisuuksia kookkaiden kappaleiden tuotannossa.

Jämerän tekniikkaa IS Worksille. Uudet koneet, uudet mahdollisuudet, toteavat Ilpo Salminen (kuvassa vasemmalla), Ville Salminen ja Joni Nummelin.

IS Works Oy on tilauskonepaja, mikä on toiminut vuodesta 2000.

”Palvelemme teollisuutta raskaasta koneistuksesta teollisuuden kunnossapitoon saakka. Tarjoamme asiakkaillemme niin kone- ja laitevalmistusta kuin sorvaus-, jyrsintä-, levytyö- ja hitsauspalvelujakin”, kertoo toimitusjohtaja Ilpo Salminen. 

IS Worksin tausta juontuu ilmastointiurakointiin ja ilmastointihuoltoon keskittyvästä Ilmastointi Salminen Oy:stä, joka aloitti toimintansa vuonna 1987 yhden miehen yrityksenä Porin Makholmassa.

”Kun ilmastointialan työt lisääntyivät ja yritys kasvoi 1990-luvulla, käynnistimme ilmastointiyrityksen rinnalle paitsi sen raskasta tuotantoa, alueen yrityksiä laajemmaltikin palvelevan konepajan.  Hankimme koneet ja laitteet, ja samoihin aikoihin rakennutimme molemmille yrityksille yhteisen hallin tänne Porin Uusiniittyyn, missä toimimme edelleenkin. Tiloja on kylläkin muokattu vuosien mittaan, mm. vuonna 2013 valmistui molempia yrityksiä palveleva 2000 m2 hallilaajennus”, Salminen kertoo.
Nykyisin Ilmastointi Salmisen ja IS Worksin ohella IS Groupiin kuuluu kolmaskin yritys, Besteam Oy. 

Besteam Oy myy ja valmistaa omia tuotteita, Bestis-käsittelypöytiä ja pyöritysrullastoja, joita myydään niin Suomessa kuin ulkomaillakin.

IS Worksin ja Ilmastointi Salminen Oy ovat toimineet viime vuosikymmen alusta Porin kuva hallissa Uusiniityn teollisuusalueella. Besteam toimii lähellä omassa hallissaan.

Vahvistusta konekantaan 

You Jin karusellisorvi on varustettu 2500 mm:n pöydällä. Nosturi auttaa kookkaiden kappaleiden käsittelyssä.

IS Works palvelee moninaista asiakaskuntaa, ja keskeisiä asiakassektoreita ovat offshore- ja ydinvoimateollisuus, jonne tehdään kookkaita ja vaativia työkappaleita. 
Mm. tämän sektorin palvelua kehittääkseen yritys on täydentänyt kalustoaan tällä vuosikymmenellä jo useilla koneinvestoinneilla, kuten kahdeksanmetrisellä pitkäjyrsinkoneella, avarruskoneella ja karusellisorvilla.

Nyt viime vuoden lopulla ja tämän vuoden alussa hiljattain konekanta täydentyi edelleen kahdella hankinnalla, tsekkiläisellä TOS WHQ 13-avarruskoneella sekä taiwanilaisella You Ji -karusellisorvilla.

Molempien koneiden keskeisiin ominaisuuksiin kuuluvat, tarkkuus, moderni suorituskyky, sekä iso työstöalue.

”Pöytämallisessa avarruskoneessa on viiden metrin X- ja kolmen metrin Y-akseli, joiden  myötä käsiteltävän kappaleen maksimikoko kasvoi sekä pituus- että pystysuunnassa metrillä yrityksen aiempaan avarruskoneeseen verraten”, kertoo laatujohtaja Ville Salminen. 

WHQ 13 edustaa sarjansa uutta sukupolvea, missä mm. ohjaus ja ulkoinen design ovat uudistuneet. Kappaleen maksimipaino käsittelyyn uudelle koneelle voi olla jopa 25 000 kg.

IS Worksin toinen jämerän luokan konehankinta on karusellisorvi You Ji VTL-2500 ATC+C+II .

Käytössä on ollut jo aiemmin samanmerkkinen karusellisorvi, mutta uusi on nyt melkoisesti suurempi. Kun yrityksen aiemmassa You Ji:ssa on 1600 mm:n pöytä, uudessa koneessa pöytä on  2500 mm. 

Suurin sorvaushalkaisija uudessa koneessa on 3000 mm ja suurin kappalepaino pöydälle 15 000 kg.  Karusellisorvi on varustettu C-akselilla, kulmapäällä, isolla työkalumakasiinilla, sekä kappaleen ja työkalun mittaustoiminnolla, joten työnteko on tehokasta.

TOS WHQ 13:n toimitti Contos Oy, karusellisorvin You Jin suomalaisedustaja JR-Machines Oy. Investointien kokoluokka on yhteensä noin kaksi miljoonaa euroa.

”Kummankin valmistajan tekniikka oli meille ennestään tuttua ja hyväksi havaittua, joten valinnat olivat luontevia. Koneet lisäävät käsittelykapasiteettia ja tuovat tuotantoon uusia mahdollisuuksia”, kiteyttää konepajapäällikkö Joni Nummelin.  

WHQ 13 edustaa TOSin uutta avarruskonesukupolvea. Ohjaus ja ulkoinen design ovat uudistuneet. X-liike koneessa on 5000 mm.

Sertifioitua tuotantoa

Ilmastointi Salminen, IS Works ja Besteam työllistävät Porin Uusiniityssä noin 70 henkilöä. Liikevaihtoa kokonaisuus teki vuonna 2014 11,5 miljoonaa euroa, siitä IS Worksin osuus oli nelisen miljoonaa euroa.

Vaikka viime vuosina on alalla eletty haastavia aikoja, Uusiniityssä töitä on riittänyt.

”Olemme keskittyneet palvelemaan hyvin asiakkaamme ja pyrkineet jatkuvasti kehittämään toimintojamme eteenpäin. Olemme investoineet niin koneistuksen sektorille kuin muuallekin, esimerkiksi kappaleenkäsittelyyn ja hitsauksen mekanisointiin olemme satsanneet lujaa tällä vuosikymmenellä”, Ilpo Salminen kertoo.

Tuoreita investointeja ovat myös jauhekaarihitsaustorni ja lämpökäsittelyuuni.

Iso askel eteenpäin oli myös muutama vuosi sitten viimeistelty kokonaisvaltainen sertifiointiprosessi, jossa sertifioitiin sekä Ilmastointi Salmisen että IS Worksin toiminta. 
Yrityksen toiminta perustuu sertifioituihin ISO 9001, ISO 14001 ja OHSAS 18001 järjestelmiin. Lisäksi hitsauksen laadunhallinta perustuu sertifioituun SFS-EN ISO 3834-2 hitsauksen kattaviin laatuvaatimuksiin.