Crippa 70 vuotta

Kari Harju

Putkentaivutuskoneiden valmistaja Crippa täyttää tänä vuonna 70 vuotta. Düsseldorfin Tube-messuilla juhlavuottaan viettävä yritys oli mukana isolla osastolla ja runsaalla konetarjonnalla. Asiakaskohtainen räätälöinti on toiminnan ytimessä, toteaa perheyrityksen hallituksen varapuheenjohtaja Antonio Crippa.

Perheyrityksen toista ja kolmatta polvea. Antonio Crippa sekä Francesca Crippa.

Crippa perustettiin vuonna 1948, jolloin Agostino Crippa aloitti yrityksen yhden miehen firmana. Sen jälkeisinä 70 vuonna yritys on kasvanut globaaliksi toimijaksi, jossa vetovastuu on nyt Agostino Crippan lapsilla eli yrityksen järjestyksessä toisella sukupolvella. Nykyinen yritysjärjestely toteutettiin vuonna 1977.

Kolmas sukupolvi kasvaa parhaillaan vetovastuuseen pikku hiljaa ja toimii yrityksen palveluksessa.

Düsseldorfin Tube 2018:ssa Crippa esittäytyi isolla osastolla ja useammilla uutuuksilla.

Asiakasta kuunnellen

Koko toimintansa ajan Crippa on tehnyt koneita putkentaivutuksen ja-käsittelyn tarpeisiin. Innovatiivisuudeltaan yrityksen taival on ollut melkoinen.

Crippa oli mm. ensimmäinen, joka esitteli markkinoille CNC-ohjatun putkentaivutuskoneen. Myös sekä oikealle että vasemmalle taivuttavissa putkentaivutuskoneissa ja vaihtuvasäteisissä koneissa yritys avasi markkinoita. Viimeksi oltiin ensimmäinen täysservotoimisen koneiden kehittämisessä.

Crippa panostaa toiminnassaan asiakkaidensa palveluun pitkälle menevän räätälöinnin kautta.

”Kuuntelemme asiakkaitamme ja toimitamme heille ratkaisuja heidän tarpeisiinsa. Emme myy vakiokoneita, vaan räätälöityjä ratkaisuja. Se on yrityksen toiminnan ydintä ja siihen perustuu samalla yrityksen tutkimus- ja tuotekehitystoiminta”, kiteyttää Antonio Crippa.

Ratkaisujaan Crippa toimittaa globaalisti, ja vahvoja painopistealueita on Italian ja laajemmin Euroopan lisäksi esimerkiksi Amerikan markkinat.  Myös Suomen markkinoilla tuotteet ovat hyvin tunnettuja, edustaja on Vossi Group, mikä on toimittanut Crippan koneita Suomeen toistakymmentä vuotta. Osa palvelua on paikallinen osaamisen huollossa ja käyttöönotossa. Koneet myös varustetaan suomenkielisellä Siemens-ohjauksella.

Clever nopea yhden taivutuspään automaattikone oikealle ja vasemmalle vaihtuvin sätein tapahtuvaan taivutukseen aina 25 mm vahvuuksiin saakka.

Useita uutuuksia Tubessa

Tube 2018 -tapahtumassa Crippa juhlisti 70-vuotista taivaltaan kookkaalla osastolla ja useilla uutuuksilla niin taivutuksen kuin muovauksenkin alueelle. Uutuutena esiteltiin esimerkiksi sähköservokone Clever. Kyseessä on uusi nopea yhden taivutuspään kone, mikä taivuttaa automaattisesti yksittäisiä putkia ja nippuja oikealle ja vasemmalle vaihtuvin sätein aina 25 mm:n vahvuuksiin saakka.

Esittelyssä oli niin ikään uusi Concept80, jonka innovaatio on kiinnittimeen integroitujen työkalujen käyttö. Näin tarkkuus lisääntyy ja jaksoajan lyhenevät. 80 mm:n putkien käsittely on mahdollinen. Uutuus oli myös Sixty, taivutuskone 42 mm:n putkille.

Näiden koneiden lisäksi osastolla oli esittelyssä laajasti yrityksen ajankohtainen konetarjonta erilaisine automatisoinnin optioineen, myös yksi robottisolu oli mukana standilla.

Concept80 kuului Crippan Tube 2018 -messuosaston tarjontaan.

Uudelle vuosikymmenelle

Crippa käynnistelee parhaillaan toimintansa uutta vuosikymmentä luottavaisissa tunnelmissa. Markkinat kasvavat, toiminnot kehittyvät ja mallisto laajenee, toteaa Antonio Crippa.

Tulevaisuuden kehityksen yleislinjat Antonio Crippa tiivistää kahteen käsitteeseen.

”Ne ovat automaatio sekä siihen liittyenkin digitalisaatio, smart production. Jatkossa pitkälle toiminnoiltaan automatisoidut koneet toimivat laajoina kokonaisuuksina ja yhteydet niiden välillä hoituvat reaaliaikaisesti. Tähän suuntaan myös Crippan ratkaisut kehittyvät vahvoin askelin”, Crippa sanoo.