Punch&Shear-teknologia 30 vuotta

Kari Harju

Kauhavan Prima Powerilla vietettiin asiakaspäivää syyskuun alussa. Tapahtuman teema kiteytyi tuotantojärjestelmien ympärille, ja samalla juhlistettiin lävistyksen ja kulmaleikkauksen yhdistelmätekniikkaa. Se täyttää tänä vuonna tasavuosia.

Shear Genius 30 vuotta. Idea pysyy, vaikka teknologia kehittyy, kertoi tuotepäällikkö Marko Piirto.

Prima Power järjestää laajempia asiakastilaisuuksia vuosittain, ja tällä kertaa puitteet olivat ehkä tavallistakin juhlavammat, koska samalla pidettiin syntymäpäiviä. Kauhavalla kehitetty lävistyksen ja kulmaleikkauksen yhdistelmäteknologia, joka tunnetaan parhaiten Shear Genius -koneesta, saavuttaa tänä vuonna 30 vuoden iän. Päivänsankarin nykyversiota itseään toiminnassa saattoi tarkastella kookkaan tuotantojärjestelmän osana, ja täydessä toiminnassa.

Toimitusjohtaja Juha Mäkitalon mukaan talouden nykytunnelmat näkyvät myös Prima Powerin toiminnassa. Koneet käyvät nyt kaupaksi hyvin. Muutto Seinäjoelle on lähitulevaisuuden iso muutos yrityksen toiminnassa.

30 vuotta eikä suotta

Miten kätevää olisikaan, jos lävistys ja kulmaleikkaus pystyttäisiin tekemään samalla koneella!

Siinä ajatus, minkä toteuttamisen tuloksena kaksi teknologiaa samaan pakettiin yhdistävä kone ensimmäisen kerran seisoi verstaan lattialla vuonna 1987.

Melkoinen hitti koneesta sitten syntyikin. Maailmalle näitä yhdistelmiä on toimitettu vuoden 1987 jälkeen lähes 3000 yksikköä. Aikamoinen saavutus ohutlevyteollisuuden konevalmistuksen historiassa.

Nimensä uusi ja teknologialtaan tuolloin aivan ainutlaatuinen kone sai mielenkiintoisella tavalla. Alkuun sitä kutsuttiin monellakin nimellä, kunnes USA:n suunnalla syntyi tuotenimi Shear Genius.

Kun konetta esiteltiin USA:ssa, eräs asiakas hämmästeli uuden teknologian fiksuutta sanaparilla ”sheer genius”. Vaihtamalla termin ”sheer” tilalle ”shear”, muovautui käsite, mikä viittaa suoraan levynkäsittelyyn.

”Sen jälkeen nimeä ei enää tarvinnut miettiä. Se oli siinä”, kiteytti Finn-Powerin toimitusjohtaja Juha Mäkitalo yleisölle Kauhavan tapahtumassa.

Kookas PSBB-linja oli tarkastelussa Kauhavan asiakastapahtumassa.

Hydraulitekniikasta servoihin

Kolmekymmentä vuotta on pitkä aika ja siihen mahtuu paljon muutoksia. Lävistyksen ja kulmaleikkuun integroiva teknologiakin on muuntunut matkan varrella. Perusidea on toki pysynyt samana.

Alkuvuosina lävistys- ja kulmaleikkuu perustuivat hydraulitekniikkaan, minkä pohjalta sitä kehitettiin monen sukupolven ajan. Vuodet toivat yhä enemmän nopeutta, tuottavuutta ja tarkkuutta.

Yhdistelmää kehitettiin alusta saakka solutyyppiseen tuotantoon soveltuvaksi.

”Kappaleenkäsittelyä ja materiaalinhallintaa muokattiin itse koneen ominaisuuksien kehitystyön ohella. Solujen kautta syntyi järjestelmiä, jotka muovautuivat kookkaille ja eri tyyppisille valmistussarjoille soveltuviksi kokonaisuuksiksi. Vuonna 2000 lanseerattiin Shear Genius -koneiden rinnalle myös lisäkapasiteettia järjestelmiin tarjoavat Shear Brilliancet”, kertoo lävistävien ja yhdistelmäkoneiden tuotepäällikkö Marko Piirto.

Tällä vuosituhannella yhdistelmäkoneiden ominaisuuksien kehittämisessä ovat korostuneet paitsi tutut lisänopeuden ja tehokkuuden ajatukset, yhä enemmän myös energiatehokkuus. Sen myötä lävistys- ja kulmaleikkaustekniikassa on siirrytty kokonaisuudessaan sähköservotekniikkaan.

Linjalla mahdollistuu monenlainen valmistus levystä valmiiksi tuotteiksi saakka.

”Jotta hydraulitekniikalla saavutetaan halutut korkeat nopeudet, energiaa kuluu paljon. Sähköservojen myötä energiankulutus putoaa dramaattisesti”, sanoo Piirto.

Nykypäivän haasteisiin kuuluu Piirron mukaan myös sarjojen jatkuva pienentyminen.

”Järjestelmien tulee olla yhä joustavampia ja tehokkaita. Tähän auttavat ohjelmistoratkaisut, joiden merkitys nykypäivän tuotannossa korostuukin koko ajan. Juuri tämä softapuoli on asia, mitä koetamme ihmisille kertoa ja saada viestiä kulkemaan eteenpäin. Nykypäivän tuotanto vaatii kehittyneitä ohjelmistoja. Sen osoittaminen livenä asiakkaillemme on yksi tarkoitus tämän Kauhavan tapahtumankin taustalla”, sanoo Piirto.

Joustavuus korostuu järjestelmissä

Shear Genius oli asiakaspäivänä mukana osana uudistunutta PSBB-tuotantolinjaa, mihin

kuuluivat automaattivarasto, uusimman sukupolven Shear Genius ja servokäyttöinen taivutusautomaatti Express Bender.

Uudistuneella linjalla erityisesti levyn- ja kappaleenkäsittelyn toiminnot ovat tehostuneet. Esimerkiksi lastaus on nopeutunut ja tarkentunut ja kappaleen lajittelu kulmaleikkuulle toteutetaan uudella tavalla. Kappaleen paikoitus heti leikkauksen jälkeen mahdollistaa suorasyötön taivutukseen. Laatua tuovat uudet harjaspöydät.

Myös lävistyksen ja laserleikkauksen yhdistävä Combi Genius nähtiin livenä tapahtumassa.

Shear Geniusta juhlittiin Kauhavalla ja PSBB-linjaa live-esiteltiin, ja lisäksi päivän mittainen tapahtuma tarjosi kävijälle muutakin. Esillä oli myös toinen tuotantokokonaisuus, Combi Genius, joka mahdollistaa lävistyksen, laserleikkauksen, muovauksen ja kierteityksen. Lastaus, poiminta, pinonta ja purku tapahtuvat LSR-robotilla. Lisäksi esiteltiin särmäystä 200-tonnisella, nelimetrisille kappaleille tarkoitetulla servokäyttöisellä eP-2040-särmäyspuristimella, työkaluja ja huollon toimintaa, sekä nykypäivänä niin tärkeitä ohjelmistoja, joihin Prima Power panostaa paljon.

Esillä ohjelmistojen osalta oli mm. ratkaisuja, jotka parantavat etädiagnostiikan ja etähuollon toimintoja. Järjestelmädemojen yhteydessä esiteltiin talon valmistuksenohjausjärjestelmää Tulus Power Processingia. Sujuvaa ja nopeaa on ohjelmointi nykypäivänä, sen demoista saattoi havaita.

Asiakaspäivän päättivät tehdaskierrokset sekä vierailu Pohjanmaan Rakennuspelti Oy:ssä. Hieman toisenlaista faktaakin oli tarjolla levytöiden ulkopuolelta, kun päivän aikana kuultiin menestystarina suomalaisen viskin ja gininvalmistuksen ympäriltä. Vahvaan vauhtiin omalla alallaan ponnistanut Kyrö Distillery esittäytyi.

200-tonninen, nelimetrinen eP-2040 on Prima Powerin kookkain särmäyspuristinmalli. Kone oli esittelyssä Kauhavan asiakaspäivässä.

Kohti Seinäjokea

Monille tuttu asia on, että Finn-Powerilla on parhaillaan käynnissä mittava rakennusprojekti.

Finn-Power siirtää jatkossa toimintansa Kauhavalta Seinäjoelle. Toimitusjohtaja Juha Mäkitalon mukaan projekti etenee aikataulussa.

”Rakennustyöt ovat alkaneet ja etenevät hyvässä vauhdissa. Seuraavan asiakastilaisuutemme vietämmekin sitten uusissa puitteissa”, kertoi Mäkitalo.

Finn-Powerin uusi Seinäjoen tehdas rakentuu 84 hehtaarin tontille ja uutta tilaa tulee 20 000 neliötä. Tehdas valmistuu Seinäjoelle noin vuoden päästä, rakennus on valmis elokuuhun mennessä.

Kohti Seinäjokea siis mennään, ja muuttoprojektiakin voidaan viedä eteenpäin taloudellisesti varsin mukavissa tunnelmissa. Konekauppa käy nyt hyvin, Finn-Power Oy:n liikevaihto kasvoi viime tilikaudella pitkälle toistakymmentä prosenttia. Kokonaisvaihto oli 120 miljoonaa euroa, kertoi Juha Mäkitalo Kauhavalla.