Prima Industrie mukaan 3D-metallitulostuksen toimialalle

Kari Harju

Prima Industrie -konserni laajentaa toimintojaan uuden tuotedivisioonan myötä. Prima Additive-divisioona tuo konsernin mukaan 3D-metallitulostuksen koneiden, laitteiden ja palveluiden markkina-alueelle. Ensimmäiset tuotesovellutukset esiteltiin Innovation Day-tapahtumassa Italiassa lokakuun alussa.

Print Sharp 250 on jauhepetimenetelmää hyödyntävä 3D-metallitulostin 0.02-0.1 mm:n kerrosvahvuuksille. Työalue koneessa on 250x250x300 mm.

Prima Additive on Prima Industrie-konsernin kolmas tuotedivisioona Prima Powerin (2- ja 3D-laserit, lävistyskoneet, integroidut valmistussolut, särmäyspuristimet, taivutusautomaatit, ohjelmistot sekä automaattiset valmistusjärjestelmät) ja Prima Electron (laserlähteet ja teollisuuselektroniikka) rinnalle.

DED -prosessia voidaan toteuttaa optiona Laserdyne -koneilla. Innovation Dayssa demokäytössä oli Laserdyne 795.

Prima Additiven tarjontaa ovat lisäävän valmistuksen koneet, laitteet, raaka-ainejauheet, ohjelmistot sekä myös suunnittelu- ja valmistuspalvelut. Prima Additive saa uudet toimitilat Torinossa sijaitsevan konsernin keskuspaikan ja teknologiakeskuksen vierestä. Parhaillaan rakenteilla oleviin tiloihin sijoitetaan mm. tuotekehitystoiminnot ja sovellusosaamiskeskus.

 

Jauhepeti- ja DED-menetelmät

Uusi tuotealue on luonteva laajennus konsernin toimintoihin.

 

Laserteknologia on ollut mukana konsernin toiminnoissa jo vuodesta 1978 lähtien, ja lisäävän valmistuksen osalta kokemuksia on kertynyt viime aikoina mm. kansainvälisistä tuotekehitysprojekteista. Yksi on mm. EU:n rahoittama Borealis.

Prima Additive tarjoaa ratkaisuja sekä jauhepeti-, että suorakerrostusmenetelmänkin (DED) alueelle.  Kerros kerrokselta tapahtuvaan jauheen lisäykseen ja lasersulatukseen perustuva jauhepetimenetelmä sopii pienten kappaleiden 3D-tulostukseen. Etuja saavutetaan toiminnallisuuden tai esimerkiksi keveyden kannalta. Toteutuksessa suunnittelu on ratkaiseva tekijä.

Laserhitsausta muistuttavassa DED:ssä laserpäällä kuumennettavaan pisteeseen suihkutetaan metallijauhetta, joka kiinnittyy aihioon. Tekniikka sopii esimerkiksi öljy- ja kaasuteollisuuden tarpeisiin, varaosien ja työkalujen valmistukseen, pinnoitus- ja korjaustöihin sekä korvaamaan pienten sarjojen ja yksittäiskappaleiden valamisen. Etuna on lähes rajoittamaton tulostusalueen koko.

Prima Powerin myyntijohtaja Aki Ojasen mukaan Prima Additive laajentaa konsernin tuote- ja palvelutarjontaa uudella, ajankohtaisella ja kiintoisalla tavalla. Tuotteet näkyvät pian myös Suomen markkinoilla.

Ensimmäiset tuotesovellutukset esiteltiin Innovation Day -tapahtumassa Torinossa lokakuun alussa. Jauhepetimenetelmää hyödyntää Prima Additiven pian markkinoille saapuva Print Sharp 250, kammiokooltaan 250x250x300 mm:n 3D-metallitulostin 0.02-0.1 mm:n kerrosvahvuuksille. Laserteho on 200 W, optiona 500 W.

DED -toiminnot ovat puolestaan toteutettavissa varustetuilla Laserdyne-sarjan koneilla. Kone on laserhitsaukseen, -poraukseen ja -leikkaukseen tarkoitettu konesarja. Vaihtoehtona on myös Laser Next 2141 -monitoimilaser.

Kiintoisa laajennus tarjontaan

Prima Powerin myyntijohtajan Aki Ojasen mukaan uusi Prima Additive-divisioona on kiintoisa ajankohtaislaajennus konsernin tarjontaan.

”Prima Industrie -konsernin kokemustausta ja tekninen osaaminen antavat hyvät mahdollisuudet uudella tuotesektorilla toimimiselle. 3D-metallitulostuksen alueen tuotetarjonta näkyy jatkossa myös Suomen markkinoilla. Seinäjoen toimipisteeseemme Print Sharp-kone on tulossa pikaisesti, ensi vuoden puolella”, Aki Ojanen sanoo.