Premec automatisoi purseenpoiston

Märkähiontaprosessi mahdollistaa laajan materiaalikirjon

Purseenpoiston tehtävät ovat pajoilla oma haasteensa. Purseita voidaan poistaa niin perinteisin menetelmin eli käsin hiomalla kuin koneellisestikin. Ylivieskassa toimiva Premec Oy tehosti hiljattain isosti purseenpoiston tehtäviään hankkimalla purseenpoisto- ja reunanpyöristysautomaatin. Suomessa kone edustaa erikoista tekniikkaa sinänsä, että koneessa käytetään märkähiontaprosessia.

Automaattista purseenpoistoa. Työtä aloittamassa Henri Honkala.

Ylivieskassa toimiva Premec on mekaniikan osiin ja osakokonaisuuksiin erikoistunut yritys, jonka ydinosaamista ovat ohutlevymekaaniset kokonaisuudet suunnittelusta valmistukseen ja kokoonpanoihin saakka.

Tänä vuonna 15 vuoden ikään ehtivä valmistaja työllistää toiminnoissaan noin 80 henkilöä ja on viime vuosina kasvanut vakain liikkein yhdeksi Ylivieskan ja Sievin alueen keskeisistä ohutlevyn käsittelijöistä.

”Meillä on tässä ollut toimintamme perustana useita vahvoja tukijalkoja eli keskeisiä asiakkaita, jotka ovat mahdollistaneet vakaan kehityksen myös näinä yleisesti vaativina aikoina. Lisäksi uusia asiakkaita on tullut mukaan pikkuhiljaa”, kertoo yrityksen hallituksen puheenjohtaja Risto Honkala.

”Yksi iso asia on se, että meillä on täällä töissä kerta kaikkiaan mainio ja ammattitaitoinen porukka. Se on tekemisillemme vahva perusta”, Honkala sanoo.

Premecin ydinosaamista ovat ohutlevymekaaniset kokonaisuudet suunnittelusta valmistukseen ja kokoonpanoihin saakka. Ylivieskassa käytössä ovat isot tilat ja tuotantokalustoa moneen lähtöön.
 

Omia tuotteita ja alihankintaa

Premecin viimeaikaisia uutisia on, että yritys osti viime vuonna aiemman asiakkaansa Mondexin kiuastuotannon.

”Mondexin kiukaat on tehty täällä meillä jo vuosien ajan. Viime vuonna kehitys johti sitten siihen, että kiuastuotanto siirtyi myös meidän omistukseemme. Mondex-kiukaita valmistetaan kotimaahan ja runsaasti myös vientiin, ja ne muodostavat uuden oman tuotteen toiminnoissamme”, Honkala sanoo.

”Kiukaiden lisäksi teemme täällä tietenkin kovasti muutakin, alihankinta on tietty yrityksen keskeinen toimintamuoto”, kertoo Risto Honkala. Viime tilikaudellaan Premec teki noin 11,5 miljoonan euron liikevaihdon.

Premecillä on töidensä tukena käytössään Ylivieskan Kettukalliontiellä vahvaa konekantaa. Suunnittelutyöt yrityksessä tehdään ProEngineer ja Autocadeillä, metallinkäsittelyyn käytössä on moninaisesti sekä laserleikkaus-, särmäyspuristin- että levytyökeskuskalustoakin. Osa tuotannosta on automatisoitu kappaleenkäsittelyrobotein. Premecillä on myös mm. oma maalaamo.

”Olemme pyrkineet investoimaan säännöllisesti ja kehittämään konekantaamme eteenpäin. Tietenkään yksi yritys ei voi kaikkea hallita yksin, mutta sitä varten ovat olemassa erilaiset verkostot. Me toimimme alueella, jonka ympäristössä on paljon tämän alan mekaanista osaamista. Se mahdollistaa myös toimivan yhteystyön ja laajat toimituskokonaisuudet”, sanoo Honkala.

Hiomanauha, keraamiset harjat ja viimeistelyrulla tekevät koneessa hiomatyön, märkähionta mahdollistaa eri materiaalien käsittelyn samalla koneella.

Tehostusta purseenpoistoon

Koneinvestointien osalta Premec on satsannut viime aikoina mm. purseenpoiston tehostamiseen.

”Purseenpoisto on hoidettu perinteisesti käsin, mutta nyt vuodenvaiheessa hankimme käyttöömme teknologiaa, joka muuttaa asioita jatkossa huomattavasti”, sanoo Honkala.

Premec hankki tämän vuoden alussa käyttöönsä saksalaisen Lissmacin valmistaman SPW-sarjan  purseenpoistoautomaatin.

Suomessa Coastonen edustama Lissmac valmistaa purseenpoistokoneita asiakaslähtöisesti, konekokoja ja myös eri hiontaprosesseja on valittavissa asiakkaan tarpeiden mukaan.

Premecin koneessa purseenpoiston ja haluttaessa kiillotuksen tekevät hiomanauha, kahdeksan riviin asetettua keraamista harjaa sekä viimeistelyrulla.

Käytetäänkö prosessiin hiomanauhaa, harjoja, rullaa vai niitä kaikkia, on koneenkäyttäjän valittavissa ennen prosessin alkamista.

Erikoisen Suomessa Premecin koneesta tekee sen, että kone käyttää märkähiontaprosessia.

Purseenpoistokoneita tehdään yleisesti sekä kuiva- että märkäkäsittelyyn, mutta Suomessa Premecin hankkima kone on mm. Lissmacin koneista ensimmäinen, joka hyödyntää viimeksi mainittua.

Märkäprosessin etu on se, että kun kuivaprosessissa voidaan käsitellä yhtä materiaalia, usein terästä, märkäprosessissa tällä samalla koneella voidaan helpoin toimenpitein poistaa purseita myös pehmeistä metalleista kuten alumiinista. Näin materiaalikirjo on melkoisesti kuivakoneita laajempi.

”Tietenkin hiomapaperi koneeseen täytyy valita kulloisellekin materiaalille sopivaksi. Myös suodatinkankaan tulee olla materiaalille sopiva.”

”Voi olla, että vastaava märkähiontatekniikka lisääntyy tulevaisuudessa myös meillä. Maailmalta vastaavia koneita toki löytyy”, sanoo Risto Honkala.

Kone tuo mukanaan uusia mahdollisuuksia niin talon omien kappaleiden käsittelyyn kuin ulkoiseen palveluunkin, toteaa Risto Honkala.

Uusia mahdollisuuksia

Koneelle purseenpoistoon tulevat kappaleet voivat muodoiltaan olla moninaisia, kone hioo sekä kappaleiden sisä- että ulkopinnat. Lisämahdollisuuksia tuo se, että koneella voidaan käsitellä levytyyppisten osien lisäksi särmättyjä kotelotyyppisiä rakenteita.

Kappaleiden maksimikorkeus käsittelyyn on 120 mm, työalueen leveys koneessa on 950 mm ja nestetankin koko 400 litraa.

Purseenpoistoautomaatilla käsitellään Risto Honkalan mukaan Premecillä jatkossa paitsi talon omaan tuotantoon liittyviä kappaleita, mahdollisesti myös muita toimeksiantoja.

”Kone tuo meille uusia mahdollisuuksia myös ulospäin. Purseenpoiston tehostaminen on monia tahoja kiinnostava asia, ja siihen liittyviä palveluja voimme tarjota jatkossa asiakkaillemme myös omana toimintonaan”, Honkala sanoo.(KH)