Pohjoinen Teollisuus 2018

Kari Harju

Pohjoinen Teollisuus -tapahtuma keräsi teollisuuden toimijoita Ouluun 23.-24.5. Erityisesti pohjoisen alueen teemojen ja näkökohtien ympärille kehitetty teollisuustapahtuma kokosi Ouluhalliin kahden päivän aikana yli 350 näytteilleasettajaa ja yli 4100 kävijää.

Pohjoinen Teollisuus järjestettiin Ouluhallissa toukokuussa.

Pohjoinen Teollisuus -tapahtuman tausta on Oulussa järjestetyissä kunnossapitomessuissa, jotka ensi kerran pidettiin vuonna 1990 14 osanottajan voimin. Tapahtuma löysi kohderyhmänsä varsin nopeasti ja vuonna 1996 messuilla oli jo runsaat 150 näytteilleasettajaa.

Pohjoisen teemat

Tänä päivänä kunnossapidon tapahtumasta on muotoutunut monialainen kokonaisuus, ja kasvu jatkuu. Nyt näytteilleasettajia oli 350 ja ammattikävijöitä messut kiinnostivat kovasti. Tapahtumassa vieraili yli 4100 messukävijää.

Messujen sisältöalutta on nyt huolto- ja kunnossapidon toimijoiden palveluntarjoajien lisäksi monipuolisesti muu pohjoisen alueen teollinen toiminta. Esimerkiksi kaivos- ja energiasektorin toimijat sekä näille aloille suunnatut tuotteet ja palvelut korostuvat. Myös konepajasektorin toimijat varsinkin pohjoisesta ovat runsaasti edustettuina.

Vahva tietotarjonta

Loppuunmyydyn Pohjoinen Teollisuus -tapahtuman tarjontaa oli sekä Ouluhallin sisätiloihin että myös ulkoalueille levittäytynyt näyttely, runsas tietopuolinen ohjelma eri muodoissaan. Messualueella ohjelmalavat Ajos, Hailuoto ja Röyttä tarjosivat ajankohtaisasiaa teollisuuden eri kohderyhmille.

Seminaarien aiheita olivat mm. tekoäly, logistiikan teemat ja turvallisuus. Pohjoinen Teollisuus kongressin teemoina olivat muun muassa pohjoisen hankkeet, digitalisaatio sekä lean.

Messujen yhteydessä Kunnossapitoyhdistys Promaintin ja Suomen Messusäätiön yritysinnovaatiokilpailussa palkittiin ABB:n toimintamalli, joka edistää Metsä Fibren biotuotetehtaan käyttövarmuutta ja tuotantotehokkuutta sähkönjakelun ja prosessisähköistyksen kunnonvalvonnalla.

Pohjoinen Teollisuus järjestetään joka toinen vuosi, ja nyt seuraavan kerran 6.-7.5.2020. Messujärjestäjä on Expomark.

Tapahtuman semonaariteemoihin kuului tekoäly ja sen mahdollisuuksien hyödyntäminen. Tekoälyn käyttöönoton vaiheista ja kehityksestä alusti Tapio Manninen, Analytic Director, Quva Oy. Mannisen edustama yritys Quva on teollisen big datan analysointiyritys Tampereelta.

Erilaiset huolto- ja kunnossapitopalvelut olivat Oulun tapahtumassa hyvin esillä. Koneosapalvelu myy kunnostaa ja huoltaa varsinkin liikkuvaa kalustoa ja toimii teollisuuden hydrauliikka- ja tarviketoimittajana. Osastolla Pohjoisessa Teollisuudessa olivat Ossi Nieminen ja Rami Kurikka.

Heavy Duty! Polarmetalli on Keminmaalla toimiva ohutlevy-yritys, jonka tuotteita ovat tutusti mm. savupellit, ja yritys tekee myös sopimusvalmistusta. Markus Saukko, tj (oikealla), ja myyntipäällikkö Matti Saukko esittelivät messuilla uutta omaa tuotetta, rouheamman käyttöympäristön ohjauskaappia.

Oulun seudun metallinkäsittelyn osaamista messuilla edustivat omalta osaltaan liminkalainen TMP ja kempeleläinen El-Met Technology Oy standillaan. Yritysten toiminnasta olivat kertomassa yleisölle TMP:n toimitusjohtaja Antti Kontio ja El-Metin Risto Pitkänen.
Suomalaiset Teijo-teollisuuspesukoneet viettivät viime vuonna valmistuksensa 50-vuotisjuhlavuotta.  Vuosien varrella yli 15 000 Teijon vakio- tai erikoispesukonetta toimitettu asiakkaille ympäri maailmaa. Oulussa esittelyssä oli kuvan osienpesukone Teijo C-1600SS-PD1.

Kestotecin kuokkakauha kuuden kuution tilavuudella esittelyssä. Kauha on täyssuojattu eli kaikki kulumiselle alttiit kohdat on suojattu erillisillä suojauskomponenteilla. Kestotec-tuotteita ovat ratkaisut maanrakennukseen murskaukseen ja kaivostoimintaan.

Metso esitteli Oulussa uutuuksiaan esimerkiksi kaivosten mineraalien prosessointiin ja virtauksensäätöön. Näytteillä oli lisäksi hienoainekset kaivosten jauhatusprosesseista erottelevat hydrosyklonit ja lietepumput kaivoskäyttöön.

Jetmasters Oy on metalliosien ja kokoonpanojen sopimusvalmistaja mm. laser- ja vesileikkaus sekä koneistuspalveluin. Messuilla kajaanilaisyritys esitteli omaa tuotetta, jämerää suojaluukkua erityyppisiin koneisin ja laitteisiin. Osastolla toimitusjohtaja Kari Lahtinen ja myynti-insinööri Hannu Vähäsöyrinki.

Endress+Hauser tekee laitteita teollisuusprosessien mittauksiin. Elisa Manninen esitteli messuilla Memosens-Liquiline mittausalustaa vaativaan nesteanalyysiin. Etuna on tarkkuus, mm, korroosio tai kosteus eivät pääse vaikuttamaan mittaustuloksiin.
Vesileikkauksen palveluja messuesittelyssä: Lapin vesileikkaus eli Lave leikkaa vedellä Kemissä, ja tarjoaa myös suunnittelun, hitsauksen ja asennuksen palveluja. Myös 3D-tulostus kuuluu nykytoimenkuvaan. Tommi Heikkinen oli osastolla.

HT Laser oli mukana Oulun tapahtumassa. Monipuolisella ja monella paikkakunnalla toimivalla, pian 30 vuoden ikään ennättävällä HT Laserilla on tuotantoa mm. Torniossa. Osastolla Pohjoisessa teollisuudessa olivat toimitusjohtaja Matti Seppälä (oikealla) ja myyntipäällikkö Timo Hakkarainen.

Kädet kävivät ABB:n osastolla niin manuaali- kuin automaatiotyyppisestikin. ABB:n osastolla Matti Pellikka oli esittelytöissä liikkuvan robottikaverin vierellä. ABB esitteli tapahtumassa laajemmin mm. Ability-pilvipalvelualustaa sekä kunnossapidon alueen tarjontaa.