Pivatic Open House - Tuotantoratkaisuja joustavaan valmistukseen

Kari Harju

Ohutlevytuotteiden valmistuksen linjaratkaisuihin erikoistunut Pivatic Oy järjesti Open House -kokonaisuuden tiloissaan Hyvinkäällä syyskuussa. Esittelyssä oli tällä kerralla keskeisesti kaksi uusia ominaisuuksia tarjoavaa PivaPunch -lävistys- ja leikkauslinjaa, sekä mielenkiintoisia ennakkomaistiaisia Hannoverin EuroBLECHiin liittyen.

Pivaticin uudet tuotantolinjat olivat esittelyssä Open Housessa.

Pivatic järjestää avoimet ovet tapahtumia vuosittain.

”Ajoitamme tapahtumat ajankohtiin, jolloin kiintoisia ratkaisuja on tuotantotiloissamme viime vaiheiden kokoonpanossa. Tämä tarjoaa mahdollisuuden niiden esittelyyn asiakkaillemme laajemminkin. Nyt oli sellainen tilaisuus, ja lisäksi lähestyvä EuroBLECH toki vaikutti ajankohtaan”, kertoo myyntijohtaja Mikael Gröning.

PivaPunch Punching & Cutting Center -tyyppinen 60-1250 mm:n kelaleveyksille tarkoitettu tuotantolinja lävistykseen ja leikkaukseen.

Lävistyslinjaratkaisuja kansainvälisesti

Pivatic tunnetaan kelamateriaalien lävistyslinjaratkaisuistaan.

Tuotanto tapahtuu Suomessa; yritys suunnittelee, rakentaa, kokoonpanee ja koeajaa tuotteet Hyvinkään tiloissaan, mutta markkinat ovat vahvasti ulkomailla. Pivaticin tuotteista vientiin menee 95 prosenttia.

”Kysyntä Suomen markkinoilla on ilahduttavasti piristynyt, mutta painopiste on edelleen markkinoilla, missä sarjakoot ja tuotantomäärät ovat isompia, mm. Saksa, Pohjois-Amerikassa ja Aasiassa”, sanoo myyntipäällikkö Jukka Heimonen.

Open House-tapahtumassa Pivatic esitteli tällä kerralla kahta lävistys-/leikkauslinjaa, jotka molemmat matkasivat pian tapahtuman jälkeen asiakkaalle Intiaan.

”Kyseessä on edistyksellinen, juuri vahvasti tuotantoaan kasvattava asiakas, jolla on pitkään ollut käytössään toimittamiamme ratkaisuja”, kertoo Pivaticin Aasian myyntijohtaja Pasi Oksa.

”Nämä uudet lisälinjat tehostavat nyt asiakkaan tuotantoa. Niiden myötä lisätään tuotannon volyymia, monimuotoisuutta sekä varmistetaan edelleen tuotannon tasalaatuisuutta. Valmistettavat kaapistotuotteet matkaavat Intiasta mm. Japanin markkinoille”, Oksa sanoo.

PivaPunch PCC100 HD soveltuu myös vahvemmille, 4 mm:n materiaaleille.

Tehostunutta tuotantoa

Kelamateriaalien lävistys- ja leikkauslinjat ovat Pivaticille tärkeä segmentti, ja niiden räätälöidyt versiot kattaa noin puolet yrityksen vuosittaisista toimituksista.

Linjojen toimintojen kehitystyössä Pivatic keskittyy kokonaisvaltaisuuteen. Linjat on muokattu ajamaan tuotteet valmiiksi, tilanteesta riippuen joko taivutukseen, rullamuovaukseen tai kokoonpanoon saakka. Ohjelmistopuolen kehitys mahdollistaa ominaisuuksien laajan soveltamisen yhteisestä perustasta asiakastarpeen mukaan.

Esillä olleet linjat tarjosivat tästä soveltamisesta hyvät esimerkit, joissa hyödynnetään kelanestauksen mahdollisuuksia täyttämään ns. kittituotannon vaatimukset. Tuotteiden osat sijoitetaan materiaalioptimoidusti kelamateriaalille, lävistetään sijoittelun mukaan ja leikataan irti kittituotannon vaatimassa järjestyksessä.  Lopuksi valmis lävistetty arkki pinotaan tai syötetään esim. automaattitaivutukseen.

Esittelyssä oli ensinnäkin PivaPunch Punching & Cutting Center -tyyppinen 60-1250 mm:n kelaleveyksille tarkoitettu tuotantolinja rainan molemmilta puolilta tehtäviin lävistyksiin sekä pituus- ja leveyssuunnan leikkauksiin varustettuna linjaan integroidulla automaattisella materiaalinkäsittelyllä. Sen myötä kelanpurku, oikaisu ja syöttö ovat automaattitoimintoja. Lisäksi mukana on pinontajärjestelmä. Tuotepituus linjalla on max. 3000 mm, ja materiaalivahvuus 0,5-2 mm.

Samantyyppisiä linjoja Pivatic on valmistanut useita vuosia, mutta esillä ollut linja tarjoaa lisää suorituskykyä. Mm. lävistyksen optimointityökalulla, materiaalinkäsittelyn syklien optimoinnin ja tehokkaan kelanestauksen ansiosta myötä linja on tuotannossa nyt 20 prosenttia aikaisemmin toteutettuja vastaavantyyppisiä ratkaisuja tehokkaampi.

Uutta teknologiaa. Ohjausta tarkastelemassa Toni Salow sekä Pivaticin Intian markkinoiden Application Manager Rahul Patil.

Vahvempaa materiaalia

Toinen esillä olleen kokonaisuuden, PivaPunch PCC100 HD:n, myötä Pivatic laajentaa tuotepalettiaan lävistyslinjojen materiaalivahvuuksissa. Linjan myötä vahvuuksissa päästään ruostumattomalla teräksellä 4 mm:iin. Kelaleveydet käsittelyyn ovat 60-1000 mm, ja tuotepituudet 8000 mm:iin saakka.

Kahdella työkalukasetilla toimivan lävistyksen, pituusleikkauksen ja automatisoidun materiaalinkäsittelyn lisäksi linjan ominaisuuksia ovat rainavoitelu alumiinille, reunojen pyöristys sekä tilaustietojen mustesuihkutulostus suoraan tuotteisiin. Tilaustiedot voidaan ladata ERP -järjestelmästä CSV-tiedostona tai syöttää suoraan käsin.

Esillä olleet kaksi linjaa sijoittuvat asiakkaan vaihtelevaan volyymituotantoon. Tänä päivänä kelalävistyslinjat sinänsä käyvät moneen tarkoitukseen.

”Uusien ohjelmistoratkaisujen ja lisääntyneen tuotannon joustavuuden ansiosta myös pieniä sarjoja voidaan ajaa näillä linjoilla tarvittaessa tehokkaasti. Linjat soveltuvat hyvin monen tyyppiseen tuotantoon, ja etuna kelamateriaaleja hyödyntävissä koneissa arkkikoneisiin verrattaessa ovat usein esimerkiksi materiaalin säästymiseen sekä varastoinnin helppouteen liittyvät asiat”, kiteyttää linjojen toimintaa Open Housessa esitellyt myynti-insinööri Toni Salow.

Pivatic esittelee uuden tuotesektorin EuroBLECHissä. Hannoverissa esiteltävä taivutusautomaatti oli kokoonpanossa Open Housesta.

Uutta EuroBLECHissä

Open Housen ytimessä olivat tuotantojärjestelmät, mutta samalla tilaisuus tarjosi ennakkomaistiaisia EuroBLECHiä ajatellen.

Pivatic on mukana osastollaan tässä ohutlevyalan keskeisessä teknologianäyttelyssä ja esittelee tapahtumassa kokonaan uuden tuotesektorin, minkä myötä talon tarjonta laajenee nyt myös pieni- ja keskikokoisten sarjojen taivuttimien alueelle aiempien linjatyyppisten suursarjataivutuslinjojen lisäksi.

Uusi esiteltävä, omaa kehitystyötä edustava Panel Bender -tyyppinen taivutusautomaatti on mielenkiintoinen uutuus niin kansainvälisille kuin Suomenkin markkinoille.

Taivutusautomaatti lanseerataan EuroBLECHissä nyt kolmen metrin taivutuspituudella. Rakenne mahdollistaa jatkossa myös kookkaammat ratkaisut.