Pirkanmaan Levytyö lisää iskuaan

Tampereen Ruskoon syntyi parisen vuotta sitten uudenmallinen konepajayksikkö, kun Sammalniemen suvun yritykset Pirkanmaan Levytyö Oy ja HM-Koneistus yhdistivät toimintansa. Sen jälkeen uusittiin tiloja, ja parhaillaan viritetään konekantaa. Tuore täydennys pajalla on nelimetrinen Bystronic-särmäyspuristin.

Pirkanmaan Levytyön uusi halli kohoaa aiemman toimitilan vieressä. Lisää työtilaa saatiin sen myötä tuhat neliömetriä.

Pirkanmaan Levytyö on pitkän linjan perheyritys, jonka Seppo Sammalniemi perusti vuonna 2002 yhdessä poikansa Tero Sammalniemen kanssa.  Levy-, rakenne-ja hitsaustyöt ovat olleet töiden ytimessä ja niitä yritys tekee monipuoliselle asiakaskunnalle. 
Yrityksen toiminnassa tapahtui iso siirto pari vuotta sitten kun Pirkanmaan Levytyö Oy yhdisti toimintansa toisen Sammalniemien yrityksen, juurensa jo vuoteen 1971 juontavan ja viime vuodet Teemu Sammalniemen pyörittämän, HM-Koneistus Oy:n kanssa. 
Yhdistymisen jälkeen yritys jatkaa Pirkanmaan Levytyön nimellä. Toimitusjohtaja on Tero Sammalniemi, jolle vetovastuu siirtyi Seppo Sammalniemeltä muutama vuosi sitten. Teemu Sammalniemi toimii yrityksessä asiakasvastaavana ja lisäksi yrityksen omistajana on päätöikseen muualla työskentelevä Tatu Sammalniemi.

Pintakäsittelylaitos mahdollistaa toimituskokonaisuudet maalaukseen saakka.

Yhdessä vahvempi

Teemu Sammalniemi kertoo, että aiemminkin yhteistyötä tehneet, mutta nyt myös virallisesti yhteen liittyneet perheen yritykset ovat yhdessä vahvempia. ”Ja se on asiakkaan etu, sillä kokonaispalvelumme parantuu entisestään. Tietenkin isompi koko antaa lisää panoksia myös yrityksen kehittämiseen”, Teemu Sammalniemi kertoo.

Viime aikoina yrityksessä onkin tapahtunut monenlaista kehitystyötä. Heti fuusion jälkeen Pirkanmaan Levytyö rakennutti toimitilansa viereen toisen hallin, mihin sijoittui uusi pintakäsittelylaitos. 

Tämä on tuonut uuden lisän yrityksen kokonaispalveluiden kirjoon ja nyt kappaleet voidaan käsitellä omassa yrityksessä aina maalaukseen saakka.

Samalla tilat kasvoivat tuhannella neliömetrillä. Nyt yrityksellä on Tampereen Ruskossa käytössä tuotantotilaa yhteensä noin 2500 neliömetriä. Uudet laajennukset ovat jatkossa mahdollisia.
”Ajatuksenamme on tehdä lisääkin tilaa tarvittaessa. Rakennusoikeutta yhä löytyy”, sanoo Teemu Sammalniemi.

Uusi kookas särmäyspuristin lisää mahdollisuuksia kookkaan tavaran käsittelyssä, toteaa Teemu Sammalniemi.

Lisää taivutuspituutta ja tehoa

Kun tuore laajennus saatiin valmiiksi, tuli koneiden vuoro. Aluksi yritys kasvatti jyrsinnän alueen kapasiteettiaan työpituudeltaan 2500 mm:n pitkäjyrsinkoneen hankinnan myötä. Tämän jälkeen oli aika kehittää levypuolta. 
”Kaipasimme särmäykseen lisää kapasiteettia. Sitä varten tarvitsimme tänne yhden särmäyspuristimen lisää”, kertoo Tero Sammalniemi. 

Yrityksen tuore hankinta Bystronicin Xpert tarjoaa yrityksen levytöihin neljä metriä särmäyspituutta ja 400 tonnia puristusvoimaa.
”Aiemmat särmärimme ovat puolitoista- ja kolmimetriset, joten taivutuspituutta tuli nyt metri enemmän. Samalla mahdollistuu aiempaa jämerämpien materiaalien käsittely, aiemmissa koneissamme puristusvoimat ovat 50- ja 160-tonnia”, Sammalniemi kertoo.
Särmäyspuristimen myötä saatiin töihin myös muuta suorituskykyä.

”Nykyaikaista, luotettavista komponenteista koottua, käytössä pitkäikäistä konetta haimme. Koneen ominaisuuksista meille keskeinen piirre on esimerkiksi sen dynaaminen bombeeraus. Toistotarkkuus on erittäin hyvä”, sanoo Sammalniemi.

Neljä metriä särmäyspituutta, 400 tonnia puristusvoimaa: taivutustöitä tekee Vesa Vuorinen.

Kehitystyö jatkuu

Pitkäjyrsinkone asennettiin viime vuoden alussa, särmäyspuristin vuoden lopulla. 
Kehitystyö jatkuu, sillä robotisoitu, konenäöllä varustettu sorvaussolu saapuu Ruskoon alkuvuodesta.
”Solu mahdollistaa jatkossa miehittämättömän ajon ympäri vuorokauden. Kun pääsemme sen kanssa täyteen tuotantoon, astumme jälleen ison askeleen eteenpäin”, toteaa Teemu Sammalniemi. 

Pirkanmaan Levytyön asiakaskuntaan kuuluu sekä isoja suomalaisia vientiyrityksiä meriteollisuudessa ja murskainpuolella, että lukuisia pienempiä asiakkaita. Terästä käsitellessä levyvahvuudet ovat yhdestä millimetristä 110 millimetriin.
”Uudet asiakkaat ovat toki tervetulleita. Tämä uusi kokonaisuus mahdollistaa osaltaan asiakaskirjon laajentamisen. Kasvuun toki pyrimme jatkossakin”, toteaa Teemu Sammalniemi.

Yritys alleviivaa toimitusvarmuuden, nopeuden ja ketteryyden merkitystä toiminnassaan.
”Näiden asioiden perustana ovat paitsi tasokkaat koneet, osaava ja motivoitunut henkilökunta. Juuri sellaista väkeä meillä on töissä”, Tero Sammalniemi kiittelee.
Pirkanmaan Levytyön palveluksessa on kolmekymmentä metallin ammattilaista.