Nuorta otetta työkalu- ja konekauppaan

Kari Harju

Selvä asia on, että uusia yrityksiä ja yrittäjiä maahan tarvitaan. Metallin työkalu- ja konekaupassa yksi tuore startti on Ilmajoen Koskenkorvalta ponnistava kahden nuoren insinöörin pyörittämä Mantco Oy. Avainsanat ovat osaaminen ja monipuolinen tarjonta.

Nuoret yrittäjät luotsaavat Mantcon toimintaa. Toimitusjohtaja Ville Mäntylä kuvassa oikealla, vasemmalla myyntipäällikkö Juho-Pekka Mäntylä.

Mantco Oy syntyi viime vuoden alkupuolella, kun ilmajokiset Mäntylän veljekset tekivät rohkean siirron ja ryhtyivät yrittäjiksi.

”Tuli vastaan vaihe, että tämä ajatus tuntui viisaalta. Olennaisin sykäys oli se, kun veljen työt hänen aiemman työantajansa palveluksessa loppuivat ja piti etsiä uutta. Päätimme tehdä loikan yrittäjiksi, mistä oli toki jo aiemminkin ollut usein puhetta. Nyt yrittäjän uraa on takana puolisentoista vuotta”, sanoo Mantcon toimitusjohtaja Ville Mäntylä.

Ville Mäntylä omistaa uuden yrityksen yhdessä veljensä, yrityksen myyntipäällikkönä päätoimisesti toimivan Juho-Pekka Mäntylän kanssa. Ville Mäntylä tekee päätöikseen suunnittelutöitä muualla.

”Minulle tämä on erittäin kiintoisa sivutyö, olemme hyvin pärjänneet tällä ketterällä yritysasetelmalla, jossa asiakastyytyväisyys on etusijalla”

Pohja-ammattina molemmilla veljeksillä on koneistajan tutkinto.

”Asiakkaan haasteisiin ja ongelmiin osataan paneutua ammattitaidolla, kun tiedon lisäksi löytyy käytännön osaamista ja ymmärrystä”, sanoo Ville Mäntylä.

Mantcon lastuavien metallintyöstökoneiden päämies on Manford. Kuvassa pystykarainen työstökeskus VL-1200.

Kokonaisvaltainen tarjonta

Omistajiensa lisäksi yhden henkilön työpanoksella toimivan Mantcon toimialuetta on lastuavien koneistustyökalujen ja metallintyöstökoneiden maahantuonti ja myynti.

Yrityksen iso ajatus on kokonaisvaltaisuus, palettiin kuuluvat lastuavat työkalut ja työstökoneet sekä niin ikään työkalunpitimet, kiinnittimet, mittavälineet kuin kierretapitkin.

Myös lastuamisnesteet ovat osa talon tarjontaa.

”Työkaluista lähdimme liikkeelle, mutta olemme laajentaneet palettiamme pikkuhiljaa monipuolista konepajapalvelua silmällä pitäen. Sen myötä asiakas saa tarvittavat tuotteet helposti samalta taholta”, kertoo Juho-Pekka Mäntylä.

”Mielestämme olemme aika erilainen toimija alalla tässä mielessä. Juuri kokonaisvaltaisuus on meille keskeinen rakennusaines jatkon kannalle.”

Työkaluja ja koneita

Mantcon päämiehiin työkaluissa kuuluu mm. japanilainen Sumitomo, joka kehittää ja valmistaa lastuavia työkaluja laajalla paletilla. Pitimissä Mantco edustaa Kemmlerin tuotteita, ja esimerkiksi kierretapit mainiten Narexin tuotetarjontaa.

Lastuavien metallintyöstökoneiden päämies on taiwanilainen Manford.

”Manford on erikoistunut CNC-työstökoneiden kehittämiseen ja valmistamiseen. Yritys on perustettu vuonna 1987 ja sen valikoimiin kuuluvat koneistuskeskukset ja sorvit eri ratkaisuina. Koneita valmistetaan sekä vakiotyyppisinä että asiakastarpeeseen sovellettuina, ja koneistuskeskuksissa myös portaalikoneet kuuluvat tarjontaan”, kertoo Juho-Pekka Mäntylä.

Suomessa uusi merkki on saanut Ville Mäntylän mukaan hyvän vastaanoton yrityksen lyhyen toiminta-ajan aikana.

”Valmistaja perustaa laatuun, tarkkuuteen ja suuriin nopeuksiin, ja yritys toimittaa tuotteitaan laajalti maailmalle. Koneet on saatavilla useilla eri ohjausvaihtoehdoilla.”

Manfordin 2-pylväinen portaalikeskus DL2112.

Vakiinnuttamista ja lanseeraamista

Nuoren Mantcon ensi vaiheet ovat kuluneet yrityksen vakiinnuttamisen ja lanseerauksen merkeissä. Yritys oli mukana myös kevään Konepaja-tapahtumassa Tampereella.

”Saimme messuilta hyvää palautetta ja kyllähän meidät pikkuhiljaa aletaan muutenkin huomaamaan alalla. Lähiaikojen kuvioihin kuuluu edelleen tietoisuuden lisääminen asiakaskunnan keskuudessa, ja siinä sivussa pyrimme kehittämään omia toimintojamme eteenpäin. Myyntipäällikkö kiertää kentällä ja tekee tarjontaamme tunnetuksi”, sanoo Ville Mäntylä.

Jatkossa Mantcon suunnitelmiin kuuluu myös tilaratkaisuja. Ville Mäntylän valmistuvan uuden omakotitalon yhteyteen Koskenkorvalle sijoittuu jatkossa työkalujen esittelytilaa.

”Myöhemmin mahdolliset ovat myös koneiden näyttelytilat. Siihen on kuitenkin matkaa.”

Myös myyjiä tarvittaneen Ville Mäntylän mukaan lisää. Tähän mennessä yritys on operoinut lähinnä Pohjanmaan alueella ja Etelä-Suomessa. Toimintakenttää on tarkoitus jatkossa laajentaa.