Säte muutti uusiin tiloihin ja satsaa tekniikkaan

Kari Harju

Haastaviksi kävivät ajat pian sen jälkeen, kun Säte Oy aloitti kymmenen vuotta sitten toimintansa. Pahimmasta silti selvittiin, ja viime aikoina vauhtia on riittänyt. Sama meno vahvistuu parhaillaan edelleen, yritys muutti loppuvuodesta uuteen halliin. Saman tien hankittiin uutta särmäysteknologiaa.

Säte Oy on nuori yritys, ja nuorta väkeä on talon porukkakin. Motivaatiota riittää, sanovat tuotantopäällikkö Janne Kuronen ja Matias Hietikko.

Säte Oy aloitti vuonna 2008, ja sen vuoden maine kyllä tunnetaan. Pudotus tuntui Kauhajoellakin, Säten kotikunnassa.

”Tämä yritys perustettiin keväällä, koneet hankittiin, ja muutaman kuukauden päästä maa olikin lamassa. Yritys aloitti paikkaamaan alueella olevaa kysyntää ohutlevyn leikkauspalveluille, mutta pian yrityksessä huomattiin, että tilanne olikin uusi. Eipä siinä auttanut muuta kuin ja sopeutua tilanteeseen”, kertoo vuonna 2009 yrityksen palvelukseen tullut Säten tuotantopäällikkö Janne Kuronen.

Uuden koneen monipuolinen automatiikka on mukana tarkkuutta varmistamassa.

Viime vuodet kasvussa

Alkuvaiheissaan Säte teki tuotteita puualan materiaalinkäsittelylaitteita toimittavalle Pinomatic Oy:lle, mikä oli yrityksen perustamisen aloitusideakin. Säte myös toimi samoissa tiloissa.

Vähitellen kiinnostusta alkoi tulla muualtakin.

”Työt lisääntyivät, kun sana kulki tässä Kauhajoella ja ympäristössä. Ja kun alkuvuodet oli taantuman aikana opeteltu, miten näitä töitä oikeasti tehdään, niin osasimme sitten myös vastata asiakaskysyntään”, kertoo tuotantopäällikkö.

Vuosi 2011 oli yritykselle jo selkeästi parempi. Viime vuodet onkin sitten sujunut jo hyvin.

”Erityisesti viime vuosi oli meillä melkoista menoa. Tämä nyt alkanut nousu näkyy kysynnän kasvuna. Meille iso tekijä ovat olleet myös uudet asiakkaat, joita olemme saaneet ympäristöstä. Palvelemme jo varsin isoa ja moninaista asiakaskuntaa”, Kuronen sanoo.

Uusi Bystronic-särmäri tehostaa tuotantotöitä.

Uutta avaraa tuotantotilaa

Säte toimii nyt viiden nuoren miehen työpanoksella. Alkuajoista lähtien yritys on keskittynyt lähinnä pieniin sarjoihin, ja niistä leipä lähtee edelleen.

”Nopeus on tässä toiminnassa hyvin tärkeää, se tuo meille töitä. Samaan liittyvä asia on joustavuus, joustamme ja teemme työt asiakastarpeen mukaan. Pieni, nopea ja joustava, siinä ovat meidän ydintermimme”, Kuronen sanoo.

Nopeuden ja joustavuuden varmistamiseksi yritys varastoi käsittelemiään normaaleja teräksiä, rostereita ja haponkestävät teräksiä sekä mm. sinkittyjä teräksiä ja alumiinia.

Materiaalivahvuudet teräksillä ovat 1-20 mm, rosterilla 12 mm:iin saakka.

Koneiden osalta leikkeiden teosta yrityksessä vastaa heti alkuun leiketuotannon ytimeksi hankittu moderni laserleikkauskone. Särmäyshommat on puolestaan tehty 150-tonnisella kolmimetrisellä sähköservosärmäyspuristimella.

Vuodenvaihteessa Säte muutti naapurista uusiin tiloihin. Avaraa tilaa on käytössä nyt 1300 neliömetriä.

Koneet ovat vahvaa kalustoa, mutta tilojen suhteen kasvuyritys on kipuillut jo jonkin aikaa.

Töiden lisääntyessä tilat, joissa yritys aloitti, kävivät ahtaiksi.

”Erityisesti viime kesänä, joka oli meille työteliästä aikaa, oli usein tiukkoja tilanteita, kun materiaalit täyttivät loputkin pienet tilat, sanoo Kuronen.

Vuodenvaihteessa tilaongelmat kuitenkin ratkesivat onnellisesti. Yritys muutti väkensä ja koneensa aiempien tilojen naapuriin valmistuneeseen tuotantohalliin, joka nyt lähes kolminkertaistaa yrityksen käytössä olevat tilat aiemmasta. Avaraa tilaa on käytössä yhteensä 1300 neliömetriä.

Kookas särmäri kalustoa täydentämään

Kun tilaa saatiin, se mahdollisti samalla yrityksen konekannan kehittämisen eteenpäin. Yritys hankki uuden särmäyspuristimen aiemman rinnalle.

”Kun on yksi laser ja yksi särmäri, niin särmäys tahtoo jäädä pullonkaulaksi. Tämä uusi kone sujuvoittaa tekemisiämme.”

Samalla saatiin särmäystöihin taivutusvoimaa, uuden Bystronic Xpert 320:n avulla voidaan nyt  käsitellä aiempaa vahvempia kappaleita.

Isona etuna on myös nykykoneen tarkkuus. Tarkan työn heti ensimmäisestä kappaleesta lähtien varmistaa moninainen automatiikka. Kone on varustettu mm. automaattisella dynaamisella bombeerauksella sekä automaattisella dynaamisella paineensäädöllä. Se lisää tarkkuutta ja helpottaa myös itse särmäystä.

Leikkausta laserilla. Ohutlevyn leikkaus ja leikattujen kappaleiden särmäys ovat Säten ydintoimintaa.

”Ja helppokäyttöinenkin kone toki on. Sellaisiksi nämä nykykoneet suunnitellaan”, Kuronen sanoo.

Kun tilat ovat kunnossa, kalusto on viritetty ja porukka motivoitunutta, tulevaisuuden ainekset ovat Kurosen mukaan Säten taholla kokolailla hallussa.

”Ajat ovat nyt paremmat ja näyttää siltä, että ne myös jatkuvat sellaisina.”

”Luotamme vahvuuksiimme ja elämme hetkessä. Täsmällistä tietoa ei ole mitä ensi viikolla teemme, mutta siitä on tieto, että varmasti teemme jotakin. Sen tiedon pitää tätä päivänä riittää, ja niin se tekee”, Janne Kuronen sanoo.