Nakamura-Tomen SC-300 uudistui

Japanilaisvalmistaja Nakamura-Tome jatkaa malliuudistusten sarjaa. Tällä kertaa kohteena on yhdellä yläpuolisella työkalurevolverilla varustettu SC-300, jonka uusi mallimerkintä on uudistuksen jäljiltä SC-300II.

SC-300II on uusi sukupolvi Nakamura-Tomen SC-300-sorvauskeskusmallista.

Koneessa on vakiona yläpuolinen työkalurevolveri 12 työkalupaikalla, jonka puoli-indeksointimahdollisuus tuplaa työkalupaikat maksimissa 24:ään. Optiona on myös saatavilla 16 paikkainen revolveri ilman puoli-indeksointia.

Niin ikään vakiovarusteluun sisältyy pyörivät työkalut 7,5/3,7kW moottorilla, josta saadaan 40Nm vääntöä, sekä ±60mm Y-akseli. Koneessa on tehokas 22/18,5kW (500Nm) karamoottori, jonka vastapeluriksi on valittavissa joko ohjelmoitava NC kärkipylkkä tai 15/11kW vastakara.

Ohjauspuolen vakiovarustukseen sisältyvät Nakamuran tutut ominaisuudet, kuten NT Nurse 2, joka käsittää kokonaisvaltaisen työkalujen hallintajärjestelmän ja vääntöseurannan sekä NT Work Navigator, jolla voidaan paikoittaa työkappaleen epäsymmetriset muodot ilman erillistä mitta-anturia, mitä tahansa akselia hyväksi käyttäen.

NT Airbag taasen toimii passiivisena kolariturvallisuusjärjestelmänä minimoiden vahingot kolaritilanteissa kääntäen kolaroivan akselin liikesuunnan vastakkaiseksi 0.008 sekunnissa. NT Manual Guide i, joka tarjoaa helppokäyttöisen keskustelevan mahdollisuuden ohjelmointiin, sekä simuloinnin.

Lisäksi ohjauksesta löytyy kymmenittäin Nakamuran työkiertoja ja valmiit materiaalikohtaiset syöttöarvot, joilla kokemattomampikin koneistaja saa turvallisen ohjelman valmiiksi.

Helppokäyttöisyyttä lisää entisestään huoltokohteiden, kuten johdevoitelusäiliön sijoittaminen koneen etupuolelle, jolloin säännölliset ylläpitotoimet eivät edellytä työskentelyä koneen takana.

Koneessa on vakiona yläpuolinen työkalurevolveri, pyörivät työkalut sekä Y-akseli. Pääkaran vastapeluriksi on valittavissa joko ohjelmoitava NC kärkipylkkä tai vastakara.

Nopeampi, tehokkaampi ja tukevampi

Paranneltuja kohteita SC-300II:ssa on useita ja erot aikaisempaan malliin ovat merkittäviä. Kapasiteetin Ø360mm x 600mm osalta sorvaushalkaisija on kasvanut 20% ja Y-akselin liikeala 33% (±45 à ±60mm).

Pyörivien työkalujen teho on kasvanut 36% (5,5kW à 7,2kW) ja niiden karanopeus 67% (3600 à 6000rpm). Akseleiden syöttönopeudet ovat kasvaneet 67% (4800 à 8000mm/min) ja syöttövoimat jopa 127% (Z-akselilla 21%). Vastaavasti akseleiden pikaliikenopeudet ovat kasvaneet X:56% (16 à 25m/min, Y:108% (6 à 12,5m/min) ja Z:25% (24 à 30m/min). Myös koneen runkoa on uudistettu ja kova liukujohderakenne on nyt entistäkin tukevampi. Lisäksi uudistunut kelkan rakenne on optimaalisempi niin tukevuuden, kuin lämpötasapainonkin osalta.

Tukevuuden puolesta puhuu koneen lukema painon osalta: 9000kg, jolloin eroa edeltäjään on peräti 64%. Päivitetyt ominaisuudet tarkoittavat käytännössä mm. 12mm levyistä rouhintaa pistossa (aikaisemmin 8mm), 9mm lastuamiskapasiteettia säteellä (aikaisemmin 5mm) ja 27,4cm³ lastuamiskapasiteettia (aikaisemmin 15,2cm³).

Uusia ominaisuuksia

Uudistunut SC-300II sisältää myös paljon muutakin kuin päivityksiä pelkkiin teknisiin ominaisuuksiin.

Uutena toimintona ohjauksesta löytyy NT Thermo Navigator, jolla lämpökompensointi voidaan optimoida täsmällisesti kunkin konepajan vaihteleviin olosuhteisiin sopivaksi. Myös ympäristöystävällisyys on huomioitu ja uudistettuun runkoon on tehty kanavat johdevoiteluöljyn talteenottoa varten. Lisäksi mm. hydrauliyksikön pumppu on nyt invertterikäyttöinen ja kuluttaa siten sähköä 21% edeltäjäänsä vähemmän.

Aikaisemmin optiona olleet ominaisuudet, kuten valmius kappaleenpoimijalle ja työkalujen esiasetuslaitteelle ovat nyt vakiovarusteita, kuten myös ohjelmoitava NC-kärkipylkkä, joka aikaisemmin oli vakiona manuaalinen.

Istukan rajat ovat nykyään digitaaliset ja ns. opetettavat, jolloin asetuksia vaihdettaessa rajoja ei tarvitse käydä mekaanisesti säätämässä. www.metallintyostokoneet.fi