Mikrometalli päivitti laserkalustonsa

Kari Harju

Mikrometalli Oy jalostaa toimintojaan Maalahdessa Vaasan lähistöllä. Yritys suuntaa tekemisiään yhä enemmän koneenrakennuksen suuntaan, ja tähtäimessä ovat erikoistuotteiden eli kuormalavojen naulauskoneiden valmistuksen myötä kasvu ja kansainväliset markkinat. Konekanta Maalahdessa kehittyy samalla, hiljattain yritys investoi Mazakin laserleikkausteknologiaan.

Uusi laserleikkauskone lisää tuotannon sujuvuutta Mikrometallilla Maalahdessa. Ohjauksella Juha Piispanen, oikealla Peter Piispanen.

Mikrometallin perusta on vahvasti alihankinnassa. Mikael Piispasen 1980 käynnistämä yritys on palvellut pitkään alueellisena metallin osavalmistajana asiakkainaan mm. useat Pohjanmaan alueen kookkaat kansainväliset toimijat. Yrityksen vahvuus on monipuolisuus, Maalahdessa toteutetaan niin koneistuksen toimintoja kuin levytöitäkin kokonaisvaltaisella otteella.

Mikrometallin tehdas sijaitsee Maalahdessa Porintien varrella. Tuotantohalli valmistui yrityksen käyttöön vuonna 2009, samana vuonna, kun yrityksessä toteutettiin sukupolvenvaihdos. Tilalaajennus tehtiin vuonna 2015.

”Laaja konekantamme antaa näiden töiden tekemiseen hyvät mahdollisuudet. Monet työt teemme itse, oikeastaan vain pintakäsittelyn hankimme verkostostamme”, kertoo toimitusjohtaja Peter Piispanen, joka on toiminut perheyrityksen vetäjänä sukupolvenvaihdoksesta lähtien vuodesta 2009.

Kaikkiaan Piispasen veljeksiä on neljä, ja jokainen on mukana yrityksen toiminnassa. Mikrometalli Oy työllistää Porintien varrella Maalahdessa nyt 20 henkilöä.

Koneenrakennus kasvaa ytimessä

Mikrometallin asiakkaisiin on viime vuosikymmenen alkupuolelta saakka kuulunut myös ruotsalainen kuormalavateollisuuden konevalmistaja ImHart.

Sen tuotteita ovat kuormalavojen naulauskoneet ja lavojen tuotantolinjat.

ImHart-brandilla on näitä kuormalavojen naulauskoneita suunniteltu, valmistettu ja asennettu räätälöityinä ratkaisuina alan teollisuuden käyttöön laajalti paitsi Pohjoismaihin, useimmissa tapauksissa niiden ulkopuolelle. ImHartin linjoja on käytössä lähes 20 eri maassa.

Kuormalavojen naulauskoneiden ja -linjojen myötä kuormalavojen kasaus tapahtuu käsin kasauksen sijaan automaattisena ja nopeana koneellisena toimintona. Kuvassa linja valmistumassa Mikrometallilla.

Vuodesta 2015 lähtien ImHart -linjat on koottu yhteistyökuvion mukaisesti kokonaan Maalahdessa. Tänä keväänä kokonaiskuviossa tapahtui muutos, kun ruotsalaiskumppani siirsi omat tekemisensä kokonaan toiselle alalle.

Sen seurauksena Mikrometalli osti ruotsalaiskumppaniltaan ImHart -brändin ja sen kansainväliset liiketoiminnot.  

Näin koneenrakennuksesta tuli samalla osa Mikrometallin suoraa ydinliiketoimintaa, johon yritys panostaa nyt vahvasti. Koneet ja linjat myydään edelleen ImHart-tuotenimellä.

”Kun myyntipäätös Ruotsissa kypsyi, päädyimme tähän meille erittäin mielekkäältä mahdollisuudelta tuntuvaan ratkaisuun”, Piispanen kertoo.

Ja hyvin asiat ovat myös lähteneet liikkeelle.

Kuormalavojen naulauslinja on kookas kokonaisuus. Kuvassa linja valmiina toimitettavaksi asiakkaalle.

”Olemme toimittaneet viime aikoina valmistamiamme linjaratkaisuja useammallekin ulkomaiselle taholle, esimerkiksi Taiwaniin, Itävaltaan ja Iso-Britanniaan. Parhaillaan asennustyöt ovat käynnissä asiakkaallamme Israelissa”, Piispanen kertoo.

Uusia satsauksia tuotantoon

Omistusjärjestelyt ovat tuore asia, mutta niin tiloja kuin tuotannon laitteita Maalahdessa on kehitetty juuri koneenrakennusta silmällä pitäen.

Mikrometalli rakennutti uuden toimitilan Maalahteen aikoinaan pian yrityksen sukupolvenvaihdoksen jälkeen viime vuosikymmenellä, ja vuonna 2015 tiloja laajennettiin kokoonpanojen siirryttyä Suomeen.

”Rakensimme kokoonpanoja varten uuden tilan tähän aiempien tilojemme yhteyteen. Näiden usein kookkaiden koneiden ja linjojen kokoonpano vaatii tilaa. Koneistus- ja levytyöt tapahtuvat nyt omalla puolellaan ja kokoonpano omallaan, ja näin kaikkien toiminnot ovat selkeät”, Piispanen sanoo.

Konevalmistuksen myötä on kehitetty pikku hiljaa myös konekantaa. Hiljattain yritys hankki esimerkiksi uutta koneistuskalustoa, mutta uusin investointi Maalahdessa on kuitenkin panostus levynleikkauksen toimintoihin.

Yritys hankki käyttöönsä lisää laserleikkauskapasiteettia tuoreen Mazakin Optiplex Nexus 3015 fiber -kuitulaserin myötä.

Kyseessä on yksi ensimmäisiä tämän tyypin koneita Suomessa, ja se toimii yrityksen käytössä niin ikään Mazakin leikkaustekniikkaa edustavan ja samalla pitkään yritystä palvelleen laserin rinnalla.

Mazak Optiplex Nexus 3015 fiberin laserteho on 3 kW. Työpöydän koko on 1500x3000 mm.

”Tätä investointia olemme pohtineet jo kauan, ja ajankohtaiseksi se tuli näiden uusien koneenrakennuksen puolen siirtojen myötä. Lisäkapasiteettia tarvitsimme ja sitähän tämä kone tarjoaa. Konevalintaa sinänsä helpotti se, että olemme olleet tuohon vanhempaan koneeseemme hyvin tyytyväisiä, sen myötä oli loogista, että uusikin kone tuli samalta valmistajalta. Tarjonnan tosin kävimme ensin hyvin läpi”, sanoo Piispanen.

Pätevää teknologiaa

Uusi Mazak-kuitu on Piispasen mukaan pätevä paketti yrityksen tarpeisiin. Kone tarjoaa leikkaustöihin 3 kW:n tehot, mikä palvelee yrityksen tarkoitusta hyvin.

”Koneethan kannattaa tietenkin valita tarpeen mukaan. Me käsittelemme alle 8:n, enintään 10 mm:n vahvuuksia, ja siinähän kuitulaserin nopeus on toki parhaimmillaan, ja tuo koneen laserteho on tarpeisiimme vähintäänkin riittävä”, sanoo Piispanen.

Aiempaan laseriin verrattuna toki moni asia on muuttunut, mutta toisaalta tuntumassa on paljon samaakin.

”Koneen käyttöön aiempi kokemus antaa toki perustan, mutta onhan tämä nyt eri sukupolven kone. Lasertehoa on kolminkertaisesti ja uusi kone on varustettu monipuolisella automatiikalla, joka helpottaa käytännön töitä tuotannon vaihteluissa.”

Koneessa on Multi-Control -leikkauspää, joka mahdollista mm. säteen halkaisijan nopeat muutokset. Mm. leikkauspään ja -suuttimen vaihto sekä fokuspisteen säätö ovat vakiona automaattitoimintoja.

”Meillä valmistussarjat ovat usein pieniä, joten arvostamme yleistä joustavuutta, mitä kone tarjoaa. Se on sujuville töille iso asia”, sanoo Piispanen.

Mikrometallin laserin työalue on 1500x3000 mm, ja leikkaustöitä edistää Piispasen mukaan myös koneen rakenne. Kone on sivusta aukeava, mikä helpottaa esimerkiksi asetustöitä melkoisesti perinteisemmän päädystä aukeavan ratkaisun sijaan.

Levynkäsittely koneelle tapahtuu nyt vielä trukilla, mutta pohdinnassa ovat jatkossa myös muut ratkaisut. Levyn- ja kappaleenkäsittelyjärjestelmiä on toki tarjolla tämän käsittelypuolen automatisointiin.

Laserin leikkaustöiden ohjelmointia varten Mikrometallilla on oma työtilansa. Juha Piispanen ohjelmoi ja seuraa leikkaustöitä.

Mahdollisuuksia Aasiassa

Koneenrakennuksen ja sitä edistävään teknologiaan investoinnin myötä Mikrometalli ennakoi jatkossa selkeää kasvua viime kaudella noin kahden miljoonan euron liikevaihtoon.

Kolmannes yrityksen toiminnasta on alihankintaa, kaksi kolmannesta liittyy nyt konevalmistukseen, ja viimeksi mainittuun odotellaan lähiaikoina selvää kasvua.

”Mahdollisuuksia on toki kovasti, sillä kuormalavojahan maailmalla tarvitaan ja myös niiden valmistukseen satsataan. Markkinoita on toki Euroopassakin, mutta mielenkiintoisemmat markkinat ovat jatkossa varmastikin Aasiassa, missä näiden lavojen koneellinen valmistus on vasta käynnistymässä”, sanoo Peter Piispanen.

”Suuntamme on jatkossa tosiaankin esimerkiksi tuo itä, ja toki panostus sinne vaatii paljon muutakin kuin valmistusteknologian kehittämistä. Viime aikoina olemme kehittäneetkin myös suunnittelun, huollon ja myös mm. myynnin toimintojamme lisävoimia palkkaamalla”, Piispanen sanoo.