Metallisorvaamo Pitkänen jalostaa kapasiteettiaan

Kari Harju

Metallisorvaamo Pitkänen Oy investoi Uuraisten Jokihaarassa. Automaatioon vahvasti panostavan pitkän linjan perheyrityksen toiminnot jalostuivat kesällä uuden askeleen eteenpäin tuoreen sorvauskeskus/tankomakasiini-yhdistelmän myötä.

Uusi sorvaustekniikka lisää tuotantomahdollisuuksia keskikokoluokassa, toteavat Anssi Lappi, Pauli Pitkänen ja Markus Savela Metallisorvaamo Pitkäseltä.

Sorvaamo Pitkänen on keskisuomalainen metallinkäsittelijä ja alihankintayritys, jonka asiakkaita ovat useat kotimaiset kansainvälisesti operoivat päähankkijat.

”Holkit, tapit, nipat ja laipat ovat tyypillisiä tuotteitamme. Iso asiakas on esimerkiksi Valtra, jolle teemme mm. erilaisia voimansiirtotekniikan osia”, Pauli Pitkänen kertoo.

Uusi kone on yksi Suomen ensimmäisiä Nakamuran WY-100II-mallin koneita.

Taustansa yritys ulottaa vuoteen 1974. Nyt toimitaan kolmannessa sukupolvessa.

Yrityksen perusti aikanaan kotimaatilalleen Veikko Pitkänen ja hänen poikansa Erkki Pitkänen jatkoi. Erkin poika Pauli Pitkänen on vetänyt yritystä viime vuosikymmenen, toimitusjohtajana vuodesta 2015.

Vuosien myötä alun vaatimattomista ympyröistä yrityksen toiminta on laajentunut niin, että nyt toimitaan 1500 neliömetrin kokoluokassa. Tiloja on muokattu moneen kertaan, mutta samalla tontilla on kuitenkin pysytty koko ajan.

”Olisikohan ainakin kuusi laajennusta jo takana. Viimeksi toteutimme laajennuksen, joka toi käyttöömme uutta korkeata tilaa”, sanoo Pauli Pitkänen, joka on samalla yksi nyt 11 henkilöä työllistävän yrityksen omistajista. Muut omistajat ovat Anssi Lappi, Markus ja Minna Savela sekä Eija Pitkänen.

WY-100 on kahdella karalla sekä ylä- ja alapuolisella työkalurevolverilla varustettu sorvi, minkä suorituskykyä tehostavat edelleen pyörivät työkalut sekä Y-akselit molemmilla revolvereilla.

Tehokkuuden ytimessä

Kun tekemisen keskiössä ovat holkit, tapit, nipat ja laipat, pitää konekannan olla tekemiseen viritetty. Se tarkoittaa mm. automatiikkaa. Yrityksen käytössä on toistakymmentä CNC-tankosorvausautomaattia eri kokoluokkiin ja lisäksi muuta ajanmukaista koneistus- ja hitsauskapasiteettia.

”Automaatioon olemme satsanneet runsaasti eri toiminnoissamme. Käytössämme on mm. robotisoitu sorvaussolu sekä hitsausautomaatiota. Nykypäivän kilpailukyky vaatii satsauksia tuottavuuteen, ja siihen avaimia ovat automaatio ja moderni konekanta”, kiteyttää Markus Savela.

Tarkoitusta palvelee myös yrityksen yksi tuoreimmista konesatsauksista, yritys hankki kesällä käyttöönsä japanilaisvalmistajan Nakamura-Tomen uutta teknologiaa.

Nakamura-Tome päivitti hiljattain konekantaansa laajalla otteella. Siihen kuului niin uusien kokonaan uusien konemallien esittelyjä kuin aiemman konekannan päivitystä. Yksi päivityksen kokeneista oli valmistajan sorvauskeskusmalli WY-100.

Nakamura Tome WY-100II on kahdella karalla sekä ylä- ja alapuolisella työkalurevolverilla varustettu sorvi. Suorituskykyä tehostavat edelleen pyörivät työkalut sekä Y-akselit vakiona molemmilla revolvereilla. Alkuvuodesta mallin uusi sukupolvi toi mukanaan muutamia muutoksia koneen suorituskykyyn.

Ohjaus on Nakamura-Tomen uusin, Fanuc-pohjainen NT Smart X. Työstöradat voidaan luoda työkappaleilla suoraan koneelle tuoduista Step-kuvista.

Koneen pyörivien työkalujen kierrokset ovat nyt max. 8000 1/min aiemman 6000 1/min sijaan. Myös koneen molempien Y-akselien pikaliikenopeus on toisen sukupolven koneessa neljänneksen ykkössukupolven konetta ripeämpi.

Yksi muutos aiempaan on myös yläpuolisen työkalurevolverin aiempaa isompi liikeala.

”Konemallin toinen sukupolvi toi mukanaan kapasiteettia ja nopeutta. Kun investointia harkitsimme, kävimme katsomassa ensimmäisen sukupolven konetta. Tämä on nyt toista polvea, ja kyllähän meille lisätehot sinänsä toki sopivat. Pääasia on silti jo ykkösestä tuttu peruskokonaisuus”, toteaa Pauli Pitkänen.

Laajennusta mahdollisuuksiin

Investointi uuteen koneeseen liittyy kapasiteetin vahvistukseen.

Sorvauskalustollaan Metallisorvaamo Pitkänen valmistaa tuotteita halkaisijoiltaan 5 mm:stä 300 mm:iin. Pituudet 300 mm saakka, kappalepainot 10 kg:aan.

Metallisorvaamo Pitkänen toimii monipuolisella konekannalla. Tankoautomaatteja on toistakymmentä.

Koko mitta-alue on mahdollista valmistaa täysin automaattilaitteilla, sorvausosat Ø 80 mm tangosta ja Ø 80-300 mm robottisolun avulla. Lisäksi yrityksen käytössä on vaakakarainen työstökeskus, sen pöytä on kooltaan 300x300 mm.

Sarjakoot ovat muutamasta kymmenestä jopa kymmenen tuhannen kokoluokkiin.

”Kone vahvistaa nyt palveluamme eteenpäin ennen kaikkea keskikokoisten kappaleiden tuotannossa”, Anssi Lappi sanoo. 

Sorvaushalkaisija uudessa koneessa on 200mm, sorvauspituus 570mm ja tankokapasiteetti 65mm. Kone on varustettu Top Automazionin X-Files sarjan 3200 mm tankomakasiinilla ja lisäksi automaattisella Parts catcher G -kappaleenpoimijalla, joka tuo valmiit kappaleet kuljetinhihnaa pitkin koneesta ulos.

Yritys toimii syntysijoillaan Jokihaarassa. Tuotantotilat ovat moneen kertaan laajennetut.

”Halusimme keskikokoisen ja suorituskykyisen koneen, joka pystyy luotettavaan ja tehokkaaseen tuotantoon. Lisäksi huoltopuoli oli tärkeä asia. Luotamme, että huolto toimii sujuvasti, Muurame kun on tässä lähellä”, Markus Savela toteaa. Nakamura-Tome on Insinööritoimisto Ismo Lindberg Oy:n edustus.

Lähitulevaisuudessa Uuraisten yrittäjäpalkinnolla viime vuonna palkitulla Metallisorvaamo Pitkäsellä ovat harkinnassa sertifiointiin liittyvät asiat. Myös mittakone saapuu pian, tarkoitukseen varatun tilan muokkaus on alkamassa.