Meriteollisuuden kiihdytysohjelma käynnistyy

Suomen ensimmäinen meriteollisuutta palveleva yrityskiihdytysohjelma Maritime Accelerator starttaa tällä viikolla. Tavoitteena on vahvistaa Suomen kilpailukykyä meriteollisuuden globaalissa kilpailussa. Ohjelma yhdistää kansainväliset alan kärkiyritykset ja innovaatioita tarjoavat kasvuyritykset.

Jukka Laiterä Turku Science Park Oy:stä esitteli Maritime Acceleratorin SHIFT-businessfestivaalin julkistustilaisuudessa toukokuussa. Kuva: Turku Science Park.

Maritime Acceleratorin idea on rakentaa yhteistyötä perinteisten, kansainvälisten meriteollisuusalan yhtiöiden sekä alalle uusia ideoita tarjoavien yritysten välille. Ideat voivat liittyä esimerkiksi materiaali- ja sensoriteknologioihin, robotiikkaan, kestävään kehitykseen tai logistisiin ratkaisuihin.

Kesän aikana on haun ja kartoituksen kautta tunnistettu yli 500 ohjelmaan mukaan soveltuvaa innovatiivista kasvuyritystä. Tällä viikolla ohjelman partneriyritykset valitsevat tarjolla olevista vaihtoehdoista heidän tarpeisiinsa soveltuvimmat kumppanit mukaan kiihdytysohjelmaan.

Ensimmäisen ohjelman partnereita ovat Wärtsilä, Royal Caribbean, Meyer Turku, Foreship, NAPA Group ja CADMATIC.

”Partnereille tarjolla on jopa satoja potentiaalisia startupeja ja kasvuyrityksiä, joista syksyn työpajojen myötä tavoitteena on löytää jokaiselle partnerille 1–3 kumppania, joiden kanssa varsinainen yhteistyö voidaan käynnistää. Kolmen kuukauden kiihdytysohjelman päätyttyä esittelemme tuloksia joulukuun alussa Slushin yhteydessä, lupaa Senior Advisor, DI Jukka Laiterä kiihdyttämöstä vastaavasta Turku Science Park Oy:stä.

Meriteollisuuden paluu suomalaisen elinkeinoelämän osaamisen kärkialaksi muutamia vuosia sitten oli monelle yllätys. Nyt tärkeää on turvata alan kilpailukyky ja menestysmahdollisuudet myös jatkossa.

”Yhteistyö, innovatiivinen ajattelu ja osaava työvoima ovat avaintekijöitä menestystarinan jatkumisen kannalta. Maritime Accelerator pyrkii osaltaan turvaamaan alan tulevaisuutta”, Laiterä sanoo.

Ohjelman toteutukseen osallistuu Turku Science Park Oy:n kumppanina Avanto Ventures. Avanto on tiiviisti mukana fasilitoimassa yritysten välisten yhteistyömahdollisuuksien kartoitusta.

Ideoita myös meriteollisuuden ulkopuolelta

Yksi uusia ideoita ohjelman kautta hakevista partneriyrityksistä on turkulainen CADMATIC Oy. Laivojen suunnitteluohjelmistoja eri puolille maailmaa toimittava yhtiö haluaa vauhdittaa orgaanista kasvuaan ja etsii uusia, nykyistä sovellustarjontaansa täydentäviä ratkaisuja.

”Meillä ei ole tiettyä ratkaisutarvetta, vaan etsimme uusia tapoja tehdä asioita. Ideat voivat tulla myös muualta kuin meri- ja telakkateollisuudesta. Ideoiden yhdistäminen nykyiseen osaamiseemme ja tekemiseemme täydentää onnistuessaan nykyisten sovellustemme tarjoamia ratkaisuja”, sanoo Senior Manager Teemu Valtonen CADMATICilta.

Myös risteilyvarustamo Royal Caribbean hakee Maritime Acceleratorin kautta uusia, liiketoimintaansa tukevia ideoita.

”Haluamme tietää miten uudet, kestävät teknologiat voivat vastata alamme haasteisiin. Tavoittelemme pitkäjänteisiä kumppanuuksia sellaisten kasvuyritysten kanssa, jotka tuntevat meidän tarpeemme ja ovat valmiita jakamaan osaamistaan esimerkiksi risteilyliiketoimintamme kehittämiseksi tai matkustajaturvallisuuden parantamiseksi”, sanoo Royal Caribbean -varustamon Innovation & Technology Centers Europen Senior Program Manager Marjo Keiramo.