Mazak julkaisi uuden sorvien lippulaivamalliston

Yamazaki Mazak lanseerasi viime vuonna kaksi uutta perussorvimallistoa. Quick Turn Compact- ja Quick Turn Primos -sorvit on tarkoitettu erityisesti pienten ja keskikokoisten alihankintakonepajojen luotettaviksi perustyöstökoneiksi. Nyt myyntiin tullut Quick Turn -mallisto puolestaan sijoittuu sorvauskeskusten terävimpään kärkeen käytettävyyden, tarkkuuden ja suorituskyvyn puolesta.

Quick Turn 250MSY on uuden malliston Mazak-sorvauskeskus.

Uusi mallisto korvaa pian kokonaan suositut Nexus- ja Smart-sorvit. Huipputehokkaissa Quick Turn -sorvauskeskuksissa käytetään viimeisintä Mazakin Smooth-teknologiaa, jonka ansiosta asetusajat ovat entistä lyhempiä ja tuottavuus korkea.

Mallisto on kattava ja monipuolinen

Quick Turn -mallisarjat ovat 100, 200, 250, 300, 350, 400 ja 450. Istukkakoot ovat vastaavasti 169 – 530 mm ja sorvauspituudet 300 – 3 000 mm. Karatehot alkavat 15 kilowatista (vääntö 184 Nm) ja kasvavat aina 37 kilowattiin (vääntö 1 848 Nm) saakka.

Tarjolla on 2-akselisen perusmallin lisäksi mallit:

M = pyörivillä työkaluilla, C-akselilla ja ohjelmoitavalla tukikärjellä (optiona automaattinen tukilaakeri)

MY = pyörivillä työkaluilla, C- ja Y-akseleilla ja ohjelmoitavalla tukikärjellä (optiona automaattinen tukilaakeri)

MS = pyörivillä työkaluilla, C-akselilla ja apukaralla

MSY = pyörivillä työkaluilla, C- ja Y-akseleilla ja apukaralla

Toisen karan vaihtoehtona on täysin automaattinen NC-kärkipylkkä, jonka ohjelmoitava liike ja puristusvoima on toteutettu omalla kuularuuvilla ja servomoottorilla. Y-akselin liike on 100 (± 50) – 150 (± 75) mm koneen koon mukaan. Kaikissa malleissa on korkealaatuinen FC300-valurautarunko, joka on koneistettu tarkalla 5-akselisella Mazak Versatech -portaalityöstökeskuksella.

Pienet Quick Turn -sorvauskeskukset soveltuvat pienille ja tarkoille istukkakappaleille sekä nopeaan tankosorvaukseen. Tankokapasiteetti alkaa 52 millimetrin halkaisijasta. Tällöin käytettävissä on suurin mahdollinen karan pyörintänopeus, joka on 6 000 k/min. Suurimmat koneet puolestaan soveltuvat isompien akselimaisten tai laippamaisten kappaleiden työstämiseen. Koneissa voi olla lisävarusteena automaattinen hydraulinen tukilaakeri aina 330 millimetrin halkaisijaan saakka.

Kaikkien mallien vakiovarusteisiin kuuluu automaattinen ja motorisoitu työkalun mittalaite, jolla voidaan terien mitoituksen lisäksi tehdä ohjelmallinen työkalun rikkotarkastus ja mittakompensointi. Quick Turn -mallit ovat helposti automatisoitavissa joko tankomakasiinilla, teollisuusrobotilla tai Mazakin omalla kompaktilla portaalipanostajalla.

Mazakin uusi Smooth-teknologia nostaa koneen tuottavuutta.

Uusin Smooth-teknologia parantaa koneistustehoa 

Kaikissa Quick Turn -koneissa on hihnaton sisäänrakennettu (built-in) karakäyttö vakiona. Se takaa ylivoimaisen suorituskyvyn perinteisiin hihnavälityksellisiin karoihin verrattuna. Modernin hihnattoman karakäytön etuihin kuuluvat nopea kiihdytys ja hidastus, värinätön käyttö ja koneen pienempi tilantarve. Kaikilla lineaariakseleilla käytetään lineaarijohteita, joissa on rullavierintäelementit pallovierintäelementtien sijaan. Tämän ansiosta pikaliikenopeus on korkea ja värinänvaimennuskyky ja tukevuus hyvä. Pikaliikenopeus on suurimmillaan 36 m/min.

Yksi merkittävimmistä muutoksista aiempiin Mazak-sorveihin verrattuna on työkalurevolverin rakenne. Pyörivien työkalujen uuden ”Smooth Mill Drive” –tekniikan hyötyjä ovat entistä suuremmat kierrosnopeudet, lyhyempi työkalun vaihtoaika, vähentynyt melutaso, parantunut huollettavuus ja korkeampi luotettavuus. Pyörivien työkalujen moottori on karamoottoreiden tapaan hihnaton sisäänrakennettu (built-in) malli. Moottori on tuotu kulmavaihteen avulla ulos itse revolverin levystä, jolloin sen lämpövaikutus ja tilantarve työstöalueella on saatu mahdollisimman pieneksi.  Pyörivien työkalujen kierrosnopeus voi olla 5 000 tai 10 000 k/min. Työkalujärjestelmäksi on valittavissa joko VDI tai BMT. BMT-revolverissa voi olla enimmillään jopa 16 työkalua.

Quick Turn –sorvauskeskusten johteiden ja kuularuuvien voitelu tapahtuu Mazakin perinteiseen tapaan automaattisesti rasvavoitelulla, joka vähentää öljyntarvetta ja lisää lastuamisnesteen vaihtoväliä huomattavasti. Koneenkäyttäjän ergonomiaan on näissäkin Mazak-koneissa kiinnitetty runsaasti huomiota. Suuri työstötilan ikkuna, karalinjan lyhyt etäisyys suojapelleistä ja ohjauspaneelin kallistusominaisuus ovat vain muutama esimerkki hyvästä ergonomiasta.

Smooth-ohjaustekniikka lyhentää asetusaikoja merkittävästi

Mazak lanseerasi maailman ensimmäisen vuorovaikutteisen CNC-ohjausjärjestelmän sorveille jo vuonna 1981, josta lähtien Quick Turn –sanat ovat olleet synonyymi korkealaatuisille ja helppokäyttöisille sorveille. Uusia Quick Turn -sorvauskeskuksia ohjelmoidaan uusilla Mazatrol SmoothC tai SmoothG –ohjauksilla. Niissä yhdistyvät täysin uudenlainen käyttäjäystävällinen käyttöliittymä sekä uusi servomoottorijärjestelmä.

Suomenkieliset ohjaukset sisältävät vakiona sekä vuorovaikutteisen Mazatrol-ohjelmoinnin että EIA/ISO G-koodiohjelmoinnin. Vuorovaikutteinen ohjelmointi helpottaa merkittävästi sorvin ohjelmointia: ohjelmat ja asetukset (työkalujen asetukset ja simulointi) saadaan tehtyä ensimmäisen kappaleen yhteydessä keskimäärin 75 % nopeammin verrattuna EIA/ISO-ohjelmointiin. Uudetkin koneen käyttäjät pääsevät helpommin alkuun ohjelmoinnissa. Ohjelma voidaan aina tehdä ja simuloida työkaluradan osalta väriruudulla ennen uuden kappaleen sorvaamista myös työstön aikana. Uusissakin Mazatrol Smooth –ohjauksissa pienin ohjelmoitava mitta on 0,0001 mm.

Mazatrol SmoothG -ohjauksessa on lukuisia uusia ohjelmointia helpottavia ominaisuuksia. 

Quick Turn -sorvauskeskuksen MS-, MY- ja MSY-malleissa on aina korkeamman tason SmoothG-ohjaus. Sen suuri 19-tuumainen kosketusnäyttö ja päivitetyt ominaisuudet helpottavat ja nopeuttavat ohjelmointia. Merkittävin parannus on valmistettavan kappaleen 3D-mallin käyttö ohjelmoinnin apuna. Step- tai Parasolid-muotoinen geometriamalli voidaan tuoda suoraan Mazatrol-työkiertoon ja käyttää sen piirteitä ja mittoja suoraan hyödyksi ohjelmoinnissa. Vaikka mallia ei olisi käytettävissä, kappaletta ohjelmoitaessa saadaan ruudulla näkymään reaaliaikainen 3D-kuva kappaleesta ohjelmoinnin edistyessä vaihe vaiheelta. Tämä vähentää virheiden määrää ja nopeuttaa ohjelmointia oleellisesti vanhoihin menetelmiin verrattuna. Ohjaukseen on tullut myös muita uusia toivottuja ominaisuuksia, kuten Windowsista tuttu ”Undo-Redo” -korjaustoiminto, ohjelman kommenttirivit sekä uusia Mazatrol-työkiertoja, jotka helpottavat ja nopeuttavat ohjelman tekoa. Moniakselisten sorvauskeskusten työstötarkkuutta parantaa entisestään uusittu ”Intelligent Thermal Shield +” -lämpötilakompensointi, joka valvoo lämpötilan muutoksia työstön aikana ja kompensoi mittoja tarvittaessa vastaavasti.

www.machinetools.wihuri.fi