Levykoneet esillä Stuttgartissa 4

Kari Harju

Levykoneiden Blechexpo/hitsausalan Schweisstec järjestettiin Stuttgartissa 7.-10.11. Näytteilleasettajia oli mukana yli 1300 tahoa lähes 40 maasta, näyttelyalaa oli lähes 120 000 neliömetriä. Seuraavassa messukatsauksen osa neljä, aiemmat web-julkaisut: pääjuttu 21.11, osa 2: 26.11, osa 3: 30.11. Juttu kuvineen on kokonaisuutena nähtävänä 4.12. julkaistavassa Konekuriirin numerossa joulukuu 10/2017.

 

Amada-tarjontaan Blechexpossa kuului mm. valmistajan kuitulaserien suorituskykyisimmän pään uusi laajennus LCG 3015 AJ 9 kW:n leikkaustehoin (kuvassa). Osaston uutta laserleikkauskoneiden tarjontaa edusti myös ENSIS 3015AJ RI pyöröyksiköllä, lävistyskoneissa uusi AE 2610NT ja särmäreissä HG ATC automaattisella työkalunvaihdolla.
Vannesahavalmistaja Behringer esitteli Blechexpossa esimerkiksi HBE320-523G-kulmasahaansa ja mukana oli tuotteita myös muilta Partners for Steel-kokonaisuuden jäseniltä, kuten sinkopuhalluksen laitetoimittajalta Rösleriltä, lähinnä kuvassa. Myös Behringer Eisele ja Vernet Behringer kuuluvat kokonaisuuteen.
BLM:n osastolla oli tarkastelussa esimerkiksi uuden sukupolven Lasertube LT8.10 putkikuitulaser. Kone voidaan varustaa 3D-leikkauspäällä, ja käsittelykapasiteetti on laajentunut  240 mm:n putkenhalkaisijoihin saakka, paino max. 40 kg/m. Uutta on myös mm. helppokäyttöinen käyttäjää opastava käyttöliittymä.

Mitsubishi Electricin messuosaston kiintopiste oli kuitulaser ML3015ex-F80 8 kW:n lasertehoin. Ko. kuidun ja CO2-laserin leikkausjäljen vertailu eri materiaalivahvuuksilla oli toteutettu osastolla havainnollisesti. Kuidulla syntyy laatuisaa jälkea jo paksumpiinkin materialihin. Airwellin Antti Palomäki esitteli 12 mm:n vahvuista kappaletta.

Työkaluja ja tarvikkeita. Saksalainen Pass Stanztecnik on yksi maailman suurimpia taivutuksen ja muotoilun alueen työkalujen valmistajia, ja tekee sellaisena tuotteitaan erikoisratkaisuina ja -kokonaisuuksina useille maailman konevalmistajille. Stuttgartissa valmistaja esittäytyi mittavan kokoisella osastolla.
TTM laser on italialainen kookkaiden laserleikkauskoneiden ja hitsausjärjestelmien valmistaja. Yrityksen palettiin kuuluu myös FL170 3D Fiber -putkikuitulaser, Suomenkin teollisuudessa viime investointien myötä tuttu laite. Kapasiteetti pyöreillä putkilla aina Ø168 mm saakka, neliömäisillä Ø120x120 mm, myös avoprofiilit. Automaattilataus jopa 12,5 m:n aihioille.
Ermaksanin designiä messuilta. Fibermak on turkkilaisvalmistajan kuitulaser, joka tekee vaikutuksen jo pelkällä futuristisella olemuksellaankin. Nyt jo neljänteen sukupolveen edenneen koneen suorituskyvystä kiihtyvyyden saralla kertovat puolestaan kyljen merkinnät. Myös Ermakin särmärit olivat messuilla laajasti esillä.

Ohutlevyvarastosta valmiiksi tuotteeksi: Prima Powerin osastolla oli mukana tuotantolinja LSBB laserleikkaukseen, lävistykseen, taivutukseen, puskurointiin ja kappaleenkäsittelyyn. Uutena ominaisuutena linja mahdollistaa nyt myös lasermerkkauksen. Linjalla valmistettiin messuilla grilliä. Osaston tarjontaa oli myös mm. combivarastoon yhdistetty Laser Genius 1530:n 10 kW:n laserteholla.