Levykoneet esillä Stuttgartissa 1

Kari Harju

Levykoneiden ja laitteiden sekä putken- ja profiilinkäsittelyn laitteistoihin keskittynyt Blechexpo-tapahtuma ja samanaikaisesti järjestetty hitsausalan Schweisstec keräsi alan väkeä Stuttgartiin marraskuun alussa. Eteläsaksalainen messutapahtuma oli kasvanut ulkoiselta kooltaan ja tarjosi kävijälleen mukavasti alan uutuuksia.

Stuttgartin levykonetapahtuma järjestettiin 13. kerran. Alkukerrat mentiin Südblechinä, muutama kerta taaksepäin nimi muuttui Blechexpoon sisällön muuttuessa alueellisesta tapahtumasta kansainvälisempään suuntaan.

Vaikka alueellista näkökulmaa on mukana edelleenkin paikallisten toimijoiden runsautena, kansainvälinen näkökulma näkyy näytteilleasettajakirjossa. Paikalla ovat keskeiset alan globaalit toimijat ja eurooppalaisten näytteilleasettajien lisäksi esimerkiksi Aasiasta on melkoinen edustus, kuten nykyisin muillakin keskeisillä maailman messuilla.

1300 näytteilleasettajaa

Näytteilleasettajia tämän vuoden tapahtumassa esiintyi yli 1300 tahoa lähes 40 maasta, ja heitä varten varattu näyttelyala oli kasvanut lähes 120 000 neliömetriin.

Myös kävijämäärä kasvoi jälleen. Kaksi vuotta sitten tapahtumassa vieraili noin 38 000 kävijää, nyt päästiin lähes 40 000 tasolle. Tarkaksi kävijämääräksi järjestäjä ilmoitti 39 280. Kävijöitä oli 116 maasta.

Tapahtumana Blechexpon yksi iso etu liittyy sen puitteisiin ja sijaintiin.

Stuttgartin messualue on uusi ja rakenteeltaan toimiva. Näyttelyhallit sijaitsevat U:n muotoon järjestetyn pääkäytävän varrella päädyittäin, mikä tekee liikkumisesta sujuvaa. U:n keskellä jää tilaa esimerkiksi bistropuolen toimintoihin.

Lisäksi näyttelyalue sijaitsee niin Blechexpossa kuin muissakin Stuttgartin messutapahtumissa (vaikka nyt AMB:ssä) vierailun kannalta erinomaisella paikalla lyhyen kävelymatkan päässä lentoasemalta. Näin siirtymät sujuvat ja alueen sijainti mahdollistaa vaikkapa napakat yhden päivän vierailut messuilla, jos vain muuten lentojen organisointi onnistuu.  Suoria lentoja Suomesta ei nimittäin ole. Esimerkiksi Frankfurtin kautta lennot hoituvat toki parhaimmillaan lyhyin odotusajoin, mutta luulisi suorillakin lennoilla Suomesta olevan tilausta, Stuttgartin ympäristö kuitenkin on sentään yksi aivan keskeinen teollisuusalue Saksassa. No, ehkä joskus jatkossa suora lentäminen tänne eteläisen Saksan ytimeen on taas mahdollista, kuten takavuosina.

Runsas uutuuskattaus

Sisältönsä puolesta Blechexpo varmasti täytti kävijöiden odotuksia. Monet näytteilleasettajat olivat panostaneet vahvasti tarjontaan, mikä tietenkin kertoo tapahtumaa kohtaan tunnetusta arvostuksesta, ja myös uutuustarjonta oli ilahduttavan runsas.

Näin Blechexpo tarjosi jälleen oivan areenan alan uutuuksiin tutustumiselle, näin EuroBlechin välivuotta ajatellen nyt erityisesti.

Esimerkiksi viime vuosina nopeasti alaa vallanneiden kuitulaserien viimeisin kehitys tapahtumassa korostui jälleen odotetusti, samoin laajana käsitteenä automaatio. Kuten esimerkiksi tämän vuoden lastuavan puolen EMO:ssa, prosessien verkottaminen ja Teollisuus 4.0 -ratkaisut yleisesti olivat myös tässä tämän vuoden keskeisimmässä levypuolen tapahtumassa näyttelyn osallistujille iso yhdistävä tekijä. ”Get connected”- teemoitti osastonsa esimerkiksi kotiareenoillaan esiintynyt konevalmistaja Trumpf.

Schweisstec mukana

Toki Blechexpo tarjosi kävijälleen jälleen alan koneiden lisäksi katsauksen esimerkiksi alan työkaluihin, muihin laitteisiin ja tämän päivän valmistuksessa yhä tärkeämpään softanhallinnan tematiikkaan. Myös materiaaliratkaisut kuuluivat jälleen tapahtuman antiin.

Oman erillisen kokonaisuutensa Stuttgartin messutapahtumassa muodosti jälleen mukana ollut Schweisstec, mikä keskittyi hitsauksen alueen ratkaisuihin.

Schweisstec on pidetty Stuttgartissa Südblech/Blechexpo -tapahtuman yhteydessä useita kertoja.

Tämän vuoden Blechexpo/Schweisstec pidettiin Stuttgartin messualueella nelipäiväisenä, kaikki alueen kahdeksan näyttelyhallia nyt kattaneena tapahtumana 7.-10.11. Seuraavan kerran kokonaisuus järjestetään jälleen kahden vuoden kuluttua. Tarkempi ajankohta on tuolloin 5.-8. marraskuuta 2019. Tapahtuman järjestäjä on P. E. Schall GmbH & Co. KG partnerinaan mm. Saksan konevalmistajien yhteenliittymä VDW.

Ohessa kuvamateriaalia messukokonaisuudesta, julkaisemme koosteen useassa osassa.

Safan-Darley esitteli messuilla uudistunutta särmäyspuristintarjontaansa. Lähinnä malli hybridikäytöllä ja nyt myös laserkulmamittauksella varustetusta H-Brake -sarjasta, keskellä E-Brake 35T ja vasemmalla E-Brake Ultra 130T, mikä esiteltiin Stuttgartissa paitsi monipuolistunein ominaisuuksin, uudessa designissä.

Yamazaki Mazak esitteli Blechexpossa kahta ajankohtaista kuitulaserleikkauskonemallia. Ensinnäkin paikan päällä lanseerattiin OPTIPLEX 3015 FIBER III 8 kW:n lasertehoin, ja toinen kone esittelyssä oli nopealla DDL-resonaattorilla (Direct Diode Laser) varustettu Optiplex 3015 DDL 4 kW:n lasertehoin automaattisella käsittelyjärjestelmällä varustettuna.
RASin uutta tuotekehitystä edustaa mm. uusi kahteen suuntaan taivuttava XTLbend. Esimerkiksi kasettien, paneelien ja laatukoiden joustavaan valmistukseen tarkoitettu kone on suunniteltu helposti ohjattavaksi, uusi turvajärjestelmä mahdollistaa taivutukset niin koneen takaa kuin myös edestä. Kokoluokat ovat 4060 mm x 2,5 mm tai 3200 mm x 3 mm.

Salvagninin kompaktit P2lean-taivutusautomaatit ovat tuttu tuote pitkältä aikaväliltä. Blechexpossa ensi-esiteltiin suositun sarjan uuden sukupolven päivitys P2L-2120. Taivutusleveys max. 2180 mm, -korkeus 203mm, ja mukana mm. heti ensimmäisen kappaleen mittatarkkuuden mahdollistava MAC2.0- teknologia, automaattinen kappaleenpidin ja Teollisuus 4.0. yhteensopivuus.

Kokonaisvaltaista viimeistelyä: saksalaisvalmistaja Arku esitteli Stuttgartissa kokonaista linjaratkaisua viimeistelytöihin. Livelinjan messuilla muodostivat jäysteenpoistokone EdgeBreaker 2000Plus, kuvan Flatmaster 55-levynoikaisukone sekä automaattinen FlatJack-mittausjärjestelmä.