Laserpioneeri teki tuottavuusloikan

Kari Harju

Savira Oy kehittää laserleikkauksessa toimintojaan Savitaipaleella uuden koneinvestoinnin myötä. Tuore 10 kW:n kuitu merkitsee hyppyä perinteikkään laserleikkaajan kapasiteettiin ja kilpailukykyä pitkälle tulevaisuuteen.

Saviran miehillä on laserleikkauksen kokemusta vuosikymmenien ajalta: vasemmalta Ismo Suomalainen, Antti Sinkko ja Pekka Sinkko.

Savira on Savitaipaleella toimiva vuoteen 1975 perinteensä ulottava tilauskonepaja.  

Perheyritys aloitti toimintansa ilmanvaihtotuotteiden valmistuksella, mutta toiminta on vuosien mittaan muovautunut eri vaiheiden jälkeen alihankkijaksi.

Yritys palvelee asiakkaitaan eri teollisuuden sektoreilla, tärkeitä tahoja ovat esimerkiksi puunjalostusteollisuuden ja kaivosteollisuuden laitevalmistajat sekä rakennusteollisuus.

Niiden kautta tuotteet matkaavat maan rajojen ulkopuolellekin.

Uutta kalustoa Saviralle. Uuden kuidun leikkausteho on 10 kW.

 

Laserpioneeri

Savira on ollut yli 40-vuotisen historiansa aikana monessa mukana. Tuotantopuolella iso vedenjakaja yrityksen tarinassa oli aikanaan ensimmäisen laserleikkauskoneen hankinta.

Se tapahtui jo vuonna 1989.

Laserilla leikkaaminen aloitettiin tuolloin ilmanvaihtokanavistojen tuotantoon liittyvien osien leikkaamistöiden tehostamisesta, mutta samalla se mahdollisti toimintojen laajennuksen ja yrityksen kehittämisen muutenkin.

Laserleikkaajana yritys oli aikanaan ensimmäisiä alihankintayrityksiä koko maassa. Laserleikkausteknologia teki tuolloin vasta tuloaan, mutta yrityksen perustajan Raimo Sinkon se vakuutti.

”Varhainen oivallus sinkautti yrityksen uuteen vaiheeseen”, kertoo Pekka Sinkko, toinen mukana olevista perheyrityksen omistajista veljensä Antti Sinkon kanssa.

Laserhankinnan myötä Savirasta kehittyi konepajayritysten alihankkija, ja alan suomalaispioneerina yritys oli aikanaan mukana kehittämässä laserleikkauksen kuvioita alueen projekteissa ja myös niiden tuloksena yritysmuodossa Savitaipaleen ulkopuolella, pääkaupunkiseudulla.

”Olimme siellä erään alan yrityksen toiminnassa vuosia pääomistajana. Se kuvio kävi kuitenkin muutamien vaikeampien vuosien myötä työlääksi, ja osuus myytiin”, kertoo Pekka Sinkko. Sen jälkeen Saviran toiminnot ovat keskittyneet Savitaipaleelle, niitä kehittäen tilanteen ja suhdanteiden mukaan.

ByStar fiber on Bystronicin nykymalliston ydintä. Saviran koneessa pöytäkoko on 2000xx4000 mm.

Nyt yritys tekee noin puolentoista miljoonan euron liikevaihtoa ja työllistää noin 15 henkilöä.

Iso kasvu ei ole ollut yrityksen itseisarvo, vaan ennemmin on pyritty vakaaseen kehitykseen.

”Vahvuutemme ovat tiedossa. Tehokas ja osaava, nopea, joustava, omassa sektorissaan mahdollisimman hyvä: siihen kiteytyy tämän talon tekemiset ja arvomaailma. Niillä kotimainen teollisuus pärjää yleensäkin, ja saamme näitä töitä täällä tehdä”, toteaa Pekka Sinkko.

Päivitys teknologiaan

Savira siirtyi aikanaan laserleikkaukseen yhtenä alan pioneereista, ja panostukset alueen teknologiaan ovat yrityksessä jatkuneet säännölliseen malliin sen jälkeenkin.

Lasereita on ollut käytössä useita, kaikki Bystroniceja. Viime vuodet työt on tehty nyt kahdella CO2-laserilla.

”Koneet ovat toimineet hyvin, samoin jälkimarkkinointi ja huolto. Luottamus valmistajaan on muodostunut vuosien varrella vahvaksi”, tiivistää Antti Sinkko.

Sujuvaa tuotantoa. ByTrans Extended vaihtaa levyt automaattisesti.

Parin vuoden ajan yrityksessä on mietitty jälleen uuden koneen hankintaa.

”Kuitulaserit on tulleet viime vuosina markkinoille, niiden tehot ovat kasvaneet ja ohjausteknologia kehittynyt sitä vauhtia, että katsoimme, että oli kaluston uusinnan aika.”

Ratkaisuksi löytyi vertailun jälkeen ByStar fiber, jonka 10 kW:n versio esiteltiin EuroBLECH-messuilla pari vuotta sitten. Kone asennettiin Saviran käyttöön viime kesänä.

Ja iso loikka kapasiteettiinhan se jälleen oli, iso askel eteenpäin tuottavuudessa ja taloudellisuudessa.

”Eri maailmanhan siinä siirryttiin. Vaikka ennakolta toki tietoa oli harppauksesta kuituun siirryttäessä, tehokkuus silti hämmästytti. Kuitulaserit ovat nopeita koneita, ja tänä päivänä tehotkin riittävät hyvin vahvempaankin materiaaliin, aina 30 mm saakka”, sanoo tuotantopäällikkö Ismo Suomalainen.

Kone on sivulta ladattava, mikä sopii niin yrityksen tiloihin kuin usein piensarjoista muodostuviin tuotantotarpeisiinkin hyvin.

Lisäksi oman lisänsä suorituskykyyn tuo sen yhteyteen hankittu ByTrans- levynvaihtojärjestelmä, joka tekee levynvaihdoista nopeita.

”Ekologisuutta aiempaan verrattuna tuo toki kuitulaserteknologia itsessään. Kone kuluttaa aiempaa konetta vähemmän, joten pluspuolelle jäädään tässäkin kohtaa selvästi. Ylläpitokulutkin pienenevät”, Suomalainen sanoo.

Koneessa on valmistajan uuden sukupolven ohjaus. Ohjauksella Ossi Napari.

Töitä, töitä

Leikkaustöitä tehdään Saviralla edelleen kahdella laserilla, ja molempien työalueet ovat 2000x4000 mm. Toinen aiemmista CO2-lasereista lähti uuden koneen myötä vaihtoon, mutta toinen jäi vielä yrityksen käyttöön varakoneeksi mm. volyymivaihteluita tasaamaan.

Lisäksi sillä on erikoiskäyttöäkin.

”Tuossa koneessa on putkenleikkausmahdollisuus, joten sillä on myös oma tonttinsa yrityksen toiminnassa”, Antti Suokko sanoo.

Levytöiden ja putkenleikkauksen lisäksi Savira tekee itse särmäykset, kierteitykset, hionnat ja hitsaukset, maalaustyöt hankitaan verkostosta.

Toimenkuvaan kuuluvat myös ND-, YAG- ja CO2 -lasermerkkaustyöt, ja myös muita peltitöitä tehdään perinteiseen malliin yhä monenmoisia, ilmastointi-, ja muita peltituotteita.

Konekantaansa yritys on satsannut. Viime aikoina on kehitetty isosti mm. hionnan toimintoja palvelun kokonaisvaltaisuuden periaattein.

Uuden laserinvestoinnin myötä myös yrityksen laserteknologia on ajan tasalla, mutta mietittävääkin riittää.

”Yrityksen jatkuvuudesta täytyy huolehtia. Toivomme, että seuraava sukupolvi on lähivuosina ottamassa vastuuta yrityksen toiminnosta, ja sen teeman ympärillä olemme tässä pohtineet asioita. Ihan lähiaikoina koetamme kuitenkin nyt ensin optimoida sitä, miten uuden koneen kapasiteetti saadaan hyödynnettyä. Uuden tekniikan edut tulevat parhaiten esiin, kun on kunnolla volyymia. Tässä on nyt töitä”, sanoo Pekka Sinkko.