Laserleikkausta kymppitehoin

Kari Harju

Bystronic esitteli leikkausteholtaan 10 kW:n kuitulaserin viime EuroBLECH-tapahtumassa. Nyt koneita on Suomessa asennettu useita. Ensimmäisiä koneeseen investoijia oli Etelä-Hämeen Metalli Oy, pitkän linjan laserleikkaaja Hämeenlinnasta. "Ajan tasalla oleva konekanta on kilpailukyvyn edellytys", sanoo toimitusjohtaja Janne Kettunen.

Lisätehot tuovat nopeutta ja mahdollisuuden aiempaa vahvempien materiaalien käsittelyyn. Myös ohjaus on uudistunut aiemmasta, kertoo Janne Kettunen.

Etelä-Hämeen Metalli on vuonna 1991 aloittanut yritys, jonka ydintekemistä on laserleikkeiden valmistus. Laserleikkauksen lisäksi noin 3,5 miljoonan liikevaihtoa pyörittävän ja parikymmentä henkilöä työllistävän yrityksen töitä ovat jatkojalostuspalvelut.

Sitä varten yrityksen konepajalla on koneita esimerkiksi särmäyksen, hitsauksen ja kierteityksen tarpeisiin. Yritys tekee myös kokoonpanot ja maalaukset.

Etelä-Hämeen Metallin asiakkaita ovat esimerkiksi metalli, sähkö- ja huonekaluteollisuuden yritykset. Yritys leikkaa mustaa terästä, ruostumatonta terästä, happoterästä sekä myös alumiinia.

Uusi BySprint Fiber siirsi Etelä-Hämeen Metallin kuitulaserin leikkaustehot kymppiluokkaan.

Laserilla yrityksessä on leikattu pitkään. Yritys aloitti puhtaasti konepajatöillä, mutta laserleikkaus tuli kuvaan jo tämän teknologian ensimmäisen aallon kärkeen 1990-luvun alussa.

”Työt alkoivat aikanaan 1 kW:n laserilla ja siitä tehot ovat pikku hiljaa kasvaneet. Olemme investoineet alan laitteisiin säännöllisesti ja pyrkinyt siten pitämään konekantamme iskun kohdallaan” kertoo toimitusjohtaja Janne Kettunen.

”Ajan tasalla oleva konekanta on kilpailukyvyn edellytys. Toki se on myös imagotekijä”, Kettunen toteaa. Yrityksen nuoremman sukupolven edustaja Janne Kettunen otti vetovastuun Etelä-Hämeen Metallista ja EHM-Laserista pari vuotta sitten. Yrityksen perustaja Reino Kettunen jatkaa hallituksen jäsenenä.

Lisääntyvät tehot

Laserleikkauskoneita yrityksen käytössä on vuosien varrella ollut jo useita. Yritys on luottanut Bystronicin tuotetarjontaan, sveitsiläisvalmistajan hiilidioksidilasereita talossa on ollut vuosien varrella tehoiltaan 3-, 4,4-, 5,2- sekä 6 kW:n versioina. Vuoden 2014 lopulla yritys siirtyi kuitulaseraikaan hankkimalla teholtaan 4 kW:n BySprint Fiberin.

”Kuitulaserin tunnettuja etuna ovat nopeus sekä hiilidioksidilaseria alhaisemmat energiakustannukset. Myös käyttökuluja on CO2-laseria vähemmän. Kun tämä uusi teknologia teki tuolloin muutama vuosi sitten vahvasti tuloaan, siirtymä täällä meilläkin sen käyttöön oli luonteva”, Janne Kettunen sanoo.

Kuitulaserien tehot ovat viime vuosina kehittyneet melkoisin harppauksin. Bystronic esitteli 10 kW:n mallinsa viime EuroBLECH:issä ja tämä teholuokka on näkynyt valmistajan messutarjonnassa sen jälkeen useilla muillakin messuilla. Tämä teholuokka kiinnitti huomion myös Etelä-Hämeen Metallilla.

Koneessa on mukana Bystronicin omaa tuotesuunnittelua edustava leikkauspää, nyt toisessa sukupolvessa

”Aloittelimme kuidulla 4 kW:n teholuokassa ja kokemukset olivat positiivisia, mutta uusi, melkoisesti tehokkaampi kone tietenkin kiinnosti. Kävimme tutustumassa koneeseen Sveitsissä, ja vakuuttihan se toki”, sanoo Janne Kettunen.

Kun hankinnan aika tuli, yritys teki tarkat vertailut ja lopulliseen valintaan päädyttiin tiiviin harkinnan ja tuloksiltaan myös tasaisen kilpailutuksen jälkeen.

”Teknologiaerot ovat usein pieniä, mutta sanottaisiinko, että tuttuus tässä kohdin ratkaisi. Bystronic on meille valmistajana tuttu, ja kokonaisuus toimii, joten valinta kallistui lopullisestikin sinne suuntaan”, kertoo Janne Kettunen.

Jopa 30 mm:n levyille

Bystar Fiberit ovat markkinoilla uuden teholaajennuksen jälkeen 3-, 4-, 6- ja 10 kW:n versioina.

Näistä kymppikokoluokan leikkausnopeus on valmistajan mukaan huomattavasti teholtaan pienempiä versioita nopeammin. Parhaimmillaan kuitulaserit ovat 12 mm:n vahvuuksiin, mutta 10 kW:n teholla voidaan leikata jopa 30 mm:iin asti.

Levyjen lastaus tapahtuu trukin avustuksella. Nostoissa avustaa imukuppinostin.

”Materiaalien suhteen kone leikkaa hyvin vahvempaan tavaraan saakka, ja 25 mm:n S355 levyt on otettu tuotantovahvuudeksi”, toteaa Janne Kettunen.

10 kW:n laserleikkurin esittelyn yhteydessä Bystronic lanseerasi uuden ja valmistajan omaa tuotekehitystä edustavan laserleikkauspään. Laserleikkauspää on suunniteltu varmistamaan työn laatua suurilla nopeuksilla ja eri materiaaleilla.

Leikkauspäässä on myös ns. Spot Control- toiminto, joka muuttaa säteen kohdistuksen kuloiseen leikkaustilanteeseen soveltuvaksi.

”Blechissä mukana ollut ensimmäisen polven leikkauspää on päivitetty uuteen ja edelleen kehiteltyyn versioon. Myös meidän koneemme leikkauspää edustaa tätä toista sukupolvea”, sanoo Janne Kettunen.

Uusi 10 kW:n kone korvasi Etelä-Hämeen Metallilla 4 kW:n kuidun.

”Aiempaan koneeseemme verrattuna tässä kympin koneessa on myös uudistunut ohjaus. Sen etu on niin ikään esimerkiksi nopeus.”

Omin vahvuuksin

Etelä-Hämeen Metalli hankki koneensa kärkijoukoissa ja sillä on ehditty tekemään töitäkin jo tovin aikaa. Uuden kuitulaserin ohella yrityksen käytössä on edelleen leikkaustöissä myös yksi hiilidioksidilaser, teholtaan 6 kW:n BySpeed Pro.

”Aivan pelkästään kuitulasertekniikkaan emme halunneet vielä mennä. Eri teknologioilla on vahvuutensa ja noin yhdessä ne muodostavat mielestämme edelleen käyttökelpoisen ja vahvan kaksikon. Pääsemme tarvittaessa hyödyntämään kummankin teknologian vahvoja puolia”, Janne Kettunen sanoo.