Lapua-ketjut jatkaa vahvassa vedossa

Kuljetinketjujen valmistaja Lapua-ketjut Oy on tehnyt vuonna 2018 kaikkien aikojen parhaan tuloksensa. Reilu seitsemänkymmentä vuotta toimineen yrityksen liikevaihto oli viime vuonna 7,96 miljoonaa euroa.

Kasvuyritys.Tuomas Luoman mukaan Lapua-ketjut kiinnittää investointien lisäksi jatkuvaa huomioita arjen toimintatapojen parantamiseen.

Liikevaihtomme on kasvanut joka vuosi vuodesta 2009 lähtien, lukuun ottamatta vuotta 2017. Vuoden 2018 liikevaihto oli jälleen kaikkien aikojen ennätys. Vaikka taloussuhdanteet ovat yleisesti tasoittuneet ja ehkä jo osittain kääntyneet laskuun, on tälle vuodelle tavoitteena ylittää ensimmäistä kertaa 8 miljoonaa euroa”, kertoo Lapua-ketjujen toimitusjohtaja Tuomas Luoma.

Tulos viime vuodelta oli 376 000 euroa ennen tilinpäätössiirtoja ja veroja, 364 000 euroa ennen veroja ja lopullinen tulos oli 308 000 euroa.

Modernia ketjuteknologiaa

Lapuan Patruunatehtaalta sotakorvaustuotannosta alkanut toiminta on hioutunut vuosien saatossa modernin ketjuteknologian tyyssijaksi. Kasvu on osaltaan syönyt hieman yrityksen kannattavuutta, mutta kehitettävää on ollut paljon etenkin toimintatavoissa, sillä vanhat toimintatavat eivät enää riitä liikevaihdon kaksinkertaistuessa.

”Investointien lisäksi olemme kiinnittäneet huomioita arjen toimintatapojen parantamiseen. Esimerkiksi koneiden asetusten vaihtoaikoja on pyritty lyhentämään, lisäämään työn sisällä tapahtuvaa laaduntarkkailua ja hyödyntämään aktiivisemmin jokaisen työntekijän tekemiä havaintoja ja kehitysideoita omasta työstään”, Luoma selventää.

Investointeja toimintojen tehostamiseksi

Toimintatapojen kehittämisen lisäksi Lapua-ketjuilla on jatkettu investointien tekemistä tuotannon ja muun toiminnan tehostamiseksi. Isoin hanke on tällä hetkellä yhtiön toiminnanohjausjärjestelmän uusinta. Tietojärjestelmäuudistuksen lisäksi on investoitu uuteen monitoimisorviin, jolla parannetaan erityisesti ketjujen erikoisosien valmistusta. Toisena mittavana tuotantouudistuksena on tehtaan layoutin eli koneiden sijoittelun muuttaminen sivulevyvalmistuksen osalta.

Lapua-ketjut työllistää nyt noin 65 henkilöä. Työntekijät edustavat 5 eri kansallisuutta. Suomen lisäksi työntekijöitä on Virosta, Venäjältä, Ukrainasta ja Ruotsista.  Tuomas Luoman mukaan osaavan henkilöstön saaminen on ollut pääsääntöisesti vaikeaa, joskin viime syksyn ja talven aikana yritys onnistui löytämään useampia uusia metallialan osaajia palvelukseensa.