Kuitulaser XXL-kokoluokan putkenkäsittelyyn

Levykonevalmistaja Trumpf on esitellyt uuden Trulaser Tube 7000 fiber-konemallin. Uusi kookkaiden putkien käsittelyn mahdollistava, solid-state -kuitulaserilla varustettu konemalli oli esittelyssä valmistajan kotitapahtumassa Ditzingenissä sekä Tubessa Düsseldorfissa.

Uusi Trulaser Tube 7000 mahdollistaa halkaisijaltaan 254 mm:n putkien käsittelyn.

Uusi konemalli yhdistää solid-state-laserien nopeuden ominaisuuksiin, jotka helpottavat putkenkäsittelyn prosesseja. Koneella voidaan käsitellä halkaisijaltaan 254 mm:n putkia, seinämävahvuudet ovat 10 mm saakka. Koneen kulmapäällä voidaan leikata kulmia aina 45 asteeseen saakka

Nopea laser

Koneen ydin on 4 kW:n TruDisk 4001, Trumpfin oma tuote. Jämerä sädelähde mahdollista suuret nopeudet, ja koenen tuottavuutta lisää edelleen mukana oleva RapidCut-toiminto.

Valmistajan mukaan akselien liikkeet ja leikkauspään toiminnot optimoimalla on saavutettu huomattava lisäys koneen suorituskykyyn, minkä tuloksena solid-state -laserin syöttönopeudet ovat huomattavat jopa hyvin pieniä muotoja ja yksityiskohtia leikattaessa.

Samaan aikaan PierceLine nopeuttaa lävistyksiä, tämä optio on kotoisin alun perin Trumpfin lävistyskoneista, mistä on myös hyödynnetty piirteitä leikkausdataan.

Kulmaleikkaus on mahdollista 45 asteen kulmiin saakka.

Automaatista tuotantoa

Laserien yhteydessä turvallisuus on aina tärkeä asia. Koneessa on turvaratkaisu, joka tarjoaa 1-tason sädesuojan, mutta mahdollistaa samaan aikaan esteettömät lataus- ja poistotoimet, myös nostolaitteilla.

LoadMaster Tube-ratkaisulla TruLaser Tube 7000 fiber toimii täysin automaattisesti. Latausyksikön makasiini mahdollistaa jopa 4000 kg:n raaka-aineet, ja Load Master Tube tekee kaikki säädöt automaattisesti.

Ennen lataamista softa vertailee putkien ja profiilien geometrioita tallennettuun dataan ja varmistaa oikeiden materiaalien lataamisen. Tarttuja kuljettaa putket makasiinista koneelle. Putki asetetaan istukkaan ja se pitää materiaalin paikallaan varmasti käsittelyn ajan. Kiinnityssysteemiä valvotaan sensorien avulla. Piensarjoille ja erikoiprofiileille voidaan käyttää kuljetinta, joka niin ikään lataa automaattisesti. Lisäksi yksittäisten putkien manuaalilataaminen on toki mahdollista. Sensorit valvovat kappaleiden poistoa, ja tilanteesta riippuen kuljetinpöydät siirtävät valmiit kappaleet keräyspisteisiin ja lajittelee ne tarvittaessa. Automaattimoodissa operaattori poistaa kappaleet pöydiltä.

Kone on varustettu Central Link-käyttöliittymällä, mikä kerää ja analysoi dataa tuotannon optimoinnin tarpeisiin. Myös koneen verkottaminen laajempaan tuotantokokonaisuuteen on suunniteltu sujuvaksi. Trumpfin Suomen edustaja on TruTekniikka. (KH) Kuvat: Trumpf.