Kuitulaser 12 metrin pöydällä

Kari Harju

Kokkolan Laser Steel Oy laajentaa mahdollisuuksiaan pitkien laserleikkeiden käsittelyssä. Hiljattain toteutetussa laajassa investointikokonaisuudessa yrityksen toimitilat kasvoivat, ja samalla yritys satsasi tuotantokoneisiin. Konekantaa päivitettiin uusilla särmäyspuristimilla sekä poikkeuksellisen kookkaalla kuitulaserilla. Pöytäkoko koneessa on 2x12 metriä.

Uusi kone mahdollistaa isojen kappaleiden käsittelyn ja optimoi levynkäytön, toteaa Laser Steelin tehtaanjohtaja Vesa Hakala.

Laser Steel on kasvanut viime vuosina lujaa.

Laserleikkaukseen ja särmäykseen keskittyvä yritys aloitti toimintansa vuonna 2013, kun alan yrittäjänä aiemminkin toiminut Jussi Tuominen teki paluun.

”Perustin aikanaan yhden levyfirman ja myin sen sitten vuonna 2008. Tämä on nyt toinen yritys. Veri veti takaisin, ei kai siinä muuta”, Tuominen sanoo.

Alkuvuodet Laser Steelilla ovat olleet haipakkaa, parista miljoonasta eurosta lähdettiin, viime vuonna liikevaihdossa mentiin yhdeksässä miljoonassa. Tälle tilikaudelleen yritys ennakoi jälleen ainakin parinkymmenen prosentin kasvua.

”Kasvu tulee sekä aiempien asiakkaiden lisääntyneistä tilauksista kuin uusilta asiakkailta. Nykyinen hyvä suhdannejakso on siivittänyt vauhtia osaltaan”, sanoo Jussi Tuominen. Henkilökuntaa yrityksen palveluksessa on noin 40 henkilöä.

Uutta tuotantotilaa. Kokkolan Laser Steel laajensi toimintansa Kokkolan Jänismaantielle uuden tehtaan myötä.

Uusiin tiloihin

Laser Steel palvelee alihankkijana kolmea sektoria: vene-, kuljetusväline sekä metsä- ja paperiteollisuutta. Yritys on erikoistunut varsinkin kookkaan tavaran käsittelyyn, levyosien ja osakokonaisuuksien laserleikkauksesta ja särmäyksestä on kyse.

Sen lisäksi yritys myös varastoi asiakkaidensa keskeisiä materiaaleja. Se takaa osaltaan palvelun sujuvuuden.

”Olemme keskittyneet puhtaasti leikkaukseen ja särmäämiseen ilman kummempia rönsyilyjä. Se on pitänyt paketin kiinteänä. Tärkeitä tekijöitä pärjäämisen taustalla ovat myös asialliset koneet ja ripeät toimitukset. Nopeudesta tulee pitää kiinni”, sanoo Tuominen.

Viime vuodet Kokkolassa on tehty töitä kahden kookkaan CO2-laserin, saman kokoluokan kuidun sekä särmärien voimin.

Viime vuonna voimakkaassa kasvuyrityksessä käynnistyi investointikokonaisuus, mikä heilautti yrityksen kapasiteetissaan kokonaan uudelle tasolle. Yritys kasvatti ja järkeisti tilojaan siirtämällä aiemman Kälviän yksikkönsä Kokkolaan.

Laser Steel toimii nyt Kokkolassa kahdessa hyvin lähellä toisiaan sijaitsevassa toimipisteessä. Muutto toteutettiin viime kevään aikana. Kesään menneessä päästiin jo niin pitkälle, että uusissa lähes 3000 neliömetrin tiloissa Jänismaantiellä pidettiin avoimet ovet- päiväkin toukokuulla. Sen aikana yritys esitteli toimintaansa niin vanhemmille kuin uusillekin asiakkaille.

Uusi kuitu siirtää Laser Steelin levynkäsittelyn uudelle tasolle. Koneella voidaan leikata pituudeltaan 12-metrisia levyjä.

Järeän kokoluokan kuitu

Yritys satsasi tiloihin, ja sen mahdollistamana myös saman tien uusiin koneisiin.

Investointikokonaisuutensa yhteydessä yritys panosti mm. särmäyspuristimiin, jotka mahdollistavat myös tandemkäytön kookkaiden kappaleiden taivutuksessa.

Nostin avustaa kookkaiden levyjen käsittelyssä.

Mittavin yksittäinen investointi oli kuitenkin kuitulaserleikkauskone, jonka huomiota herättävin piirre on juuri koko.

Yrityksen tuore Bystronic BySprint Fiber on varustettu peräti 12 metrin pöydällä ja samankokoisella vaihtopöydällä. Kokoluokka on ainutlaatuinen ja kone mahdollistaa poikkeuksellisen kookkaan levymateriaalin laserkäsittelyn. Levyn maksimileveys on kaksi metriä.

Leikkaustehoa koneessa on 6 kW. Sen myötä koneella mahdollistuu terästen leikkaus 25 mm:iin saakka, alumiinilla ja rosterilla päästään 30 mm:iin.

”Tämä laser kehittää eteenpäin mahdollisuuksiamme isojen kappaleiden leikkaamisessa. Aikaisemmallakin CO2 -laitteistollamme olemme päässeet kahdeksan metrin pituuksiin saakka, kuidulla kuuteen ja puoleen metriin, mutta nyt kapasiteetti kasvaa merkittävästi edelleen”, sanoo tehtaanjohtaja Vesa Hakala. Hän aloitti Laser Steelin palveluksessa uuden tehtaan toimintojen vetäjänä alkuvuodesta.

”Suuri levykoko toki mahdollistaa samalla myös pieniä levykokoja paremman levynkäytön optimoinnin. Tässä mielessä kone palvelee osaltaan toki myös kooltaan pienemmän kokoluokan tuotantoa”, Hakala sanoo.

Yrityksellä on ennestään käytössään parisen vuotta sitten hankittu kuusimetrinen kuitulaser. Myös se siirrettiin alkuvuodesta uusiin tuotantotiloihin, mihin keskitettiin kokonaan kirkkaiden materiaalien käsittely. Mustaa rautaa käsitellään CO2-laserein Ahertajantiellä.
 

Lisäkasvu edelleen tavoitteena

Uusi kone edustaa tekniikaltaan Bystronicin uusimman sukupolven mallistoa. 12-metrin kokoluokka liitettiin valmistajan palettiin viime keväänä.

Kokkolassa muutkin talon laserit ovat sveitsiläisvalmistajan koneita.

”Ensimmäinen ostamani laser oli aikanaan Bystronic, ja kokemukset siitä työjuhdasta loivat vankan perustan jatkonkin investoinneille. Olemme ostaneet viiden vuoden aikana nyt neljä saman merkin konetta”, sanoo Jussi Tuominen.

Yrityksen särmäyspuristinkalustolla voidaan tehdä myös tandem-tyyppisiä taivutuksia.

Neljän laserin lisäksi yrityksellä on Kokkolassa käytössään viisi särmäyspuristinta.

Tuomisen mukaan lisätilat sekä uudet tuotantokoneet mahdollistavat yritykselle vakaat toimitukset ja jatkon kasvun.

”Kysynnän kehitys näyttää lupaavalta, kasvua edelleen tavoittelemme ja mikä tärkeintä, nyt kapasiteettimmekin taas riittää siihen. Nykyisen suhdannevaiheen kestosta ei tietenkään ole takeita, mutta ainakin ensi talvi näyttäisi myös niiden osalta edelleenkin varsin mukavalta”, Jussi Tuominen kiteyttää.