Kookas linjaratkaisu PRP:lle

Kari Harju

Pohjanmaan Rakennuspelti Oy eli tutummin PRP investoi Seinäjoella. Kookas ohutlevyn käsittelyn automaattilinja lisää kapasiteettia ja mahdollistaa monipuolisen valmistuksen.

Toimitusjohtaja Ossi Viljanen toivotti vieraat tervetulleiksi PRP:lle.

Vuonna 1987 aloittanut PRP on erikoistunut valmistamaan rakennusalan tuotteita, ja materiaaleinaan se käsittelee terästä, alumiinia ja lasia. Konsernilla on kolme linjaa, kuluttaja-, projekti-, ja sopimusvalmistusliiketoiminta. Uusi investointi suurimmilta osin kohdistuu nimenomaan jälkimmäiseen.

Toiminnan perinteisintä ydintä on ohutlevytyö, mutta viime vuosina talon paletti on yrityskaupoin voimakkaasti laajentunut myös muihin rakentamisen tuotteisiin.  Samalla toimialue on kasvanut paitsi Pohjanmaalla, myös Etelä-Suomen suuntaan.

Uudella valmistuslinjalla mahdollistuu jopa nelimetristen kappaleiden tuotanto.

Nykyisin PRP toimii kokonaisuutena, jonka emoyhtiönä toimii Pohjanmaan Rakennuspelti. Tytäryhtiöt ovat EP:n Ikkunalasi OY, PRP Porvoo Oy, Scan-Mikael Oy sekä PRP Vaasa Oy. Palvelutarjontaan kuuluvat julkiset katto- ja julkisivuprojektit sekä pienempien kohteiden vesikattojen toteutukset, kattoturva- ja sadevesijärjestelmät, terassi- ja sisälasitukset.

Palvelutarjontaan kuuluvat julkiset katto- ja julkisivuprojektit sekä pienempien kohteiden vesikattojen toteutukset, kattoturva- ja sadevesijärjestelmät, terassi- ja sisälasitukset.

”Yksi talon ehdoton vahvuus on mittatilauslistojen valmistaminen tehdasmaalatusta teräksestä, RST:stä, alumiinista sekä yleisimmistä teräslaaduista. Vahvuudet ovat 0,5 – 3,0mm”, kertoo toimitusjohtaja Ossi Viljanen.

Kapasiteettia ja joustavuutta

PRP:n päätoimipisteessä Seinäjoella ohutlevytöitä tehdään monipuolisella kalustolla

särmäyksestä lävistykseen ja leikkaukseen. Konekantaan kuuluvat mm. levytyökeskus, Fast bend -taivutusautomaatti ja useita särmäyspuristimia eri mitoissa aina 4000 mm saakka.

Sähköservoinen, komposiittirakenteinen SBe on linjan ydinkone.

Viimeisimpänä mittavana toimipisteen mahdollisuuksien laajennuksena Seinäjoelle asennettiin kesällä kookas automaattinen valmistuslinja Prima Powerin toimittamana.

”Automaattilinja lisää tuotantomme tehokkuutta sekä mahdollistaa materiaalien ja muotojen osalta monipuolisen ja joustavan kappalevalmistuksen. Samalla sillä voidaan käsitellä myös kookkaita kappaleita esimerkiksi julkisivuprofiilien valmistuksessa”, kertoo Ossi Viljanen.

”Alan etulinjassa toimiminen vaatii edistyksellisiä ratkaisuja ja tämä on meidän vastauksemme teemaan. Prima Powerilla toiveitamme kuunneltiin ja linja toteutettiin tarpeisiimme soveltuvaksi. Meille tämä on ratkaisu pitkälle tulevaisuuteen”, sanoo Viljanen.

Tilanteen tarkistus. Vasemmalta Juha Mäkitalo, Finn-Power Oy, Ossi Viljanen, PRP Oy, Kimmo Niska, Steelcomp Oy ja Aki Ojanen, Finn-Power Oy.

Neljän metrin kappaleiden käsittelyn mahdollistavaan linjaan kuuluvat uuden sukupolven sähköservoinen ja komposiittirakenteinen lävistys/kulmaleikkauskone Shear Brilliance eli SBe, kulmaleikkurikoneiden irrottamien kappaleiden eri tahoille tapahtuvaan pinontaan tarkoitettu STS-pinonta-automaatti sekä lajittelukuljetin C1500, joka kuljettaa ja lajittelee pienet kulmaleikkurikoneella irrotetut kappaleet eri osoitteisiin automaattisesti.

Linjan toiminta täydentyy vielä tänä syksynä stand alone -ratkaisuna linjan oheen toimitettavalla taivutusautomaatilla, joka pituudeltaan on peräti 3300 mm. Sen myötä taivutus voidaan valita joko automaatilla tai muulla taivutusratkaisulla tehtäväksi tuotteen vaatimusten mukaan.

Uuteen tuotantolinjaan sekä PRP:n toimintaan tutustuminen kuului Prima Powerin syyskuun alun asiakaspäivän ohjelmaan.