Kookas laajennus Prima Powerin 3D-laserien tarjontaan

Kari Harju

Prima Power on esitellyt uuden Laser Next 2141 -3D-kuitulasermallin. Uutuus on laajennus Prima Powerin laserleikkauskoneiden mallistoon sekä tarkemmin Laser Next -sarjaan. Kone esiteltiin yleisölle huhtikuussa Prima Powerin Italian teknologiakeskuksessa pidetyssä kansainvälisessä lehdistö- ja asiakastilaisuudessa.

Toiminnan ydin. Laser Next 2141:n 3D-laserpää.

3D-kuitulaserit ovat kuuluneet Prima Powerin tarjontaan nyt muutaman vuoden ja uutuus täydentää nyt osaltaan tätä tarjontaa sen kookkaammassa päässä. Laser Next 2141 on tarkoitettu kappaleenkäsittelyyn varsinkin auto-, ilmailu- tai energiateollisuudessa, mutta yhtä hyvin uutuuskone soveltuu myös pienempien kappaleiden monipuoliseen käsittelyyn metallipajoilla; se on suunniteltu joustavaan tuotantoon niin prosessien, kappalekokojen kuin konekokoonpanonkin osalta.

 

Kookkaille kappaleille

Prima Power on osa Prima Industrie -konsernia, mikä sinänsä on vanha tekijä 3D-laserin maailmassa. Kuitulaserit ovat uusi ilmiö, mutta yrityksen ensimmäinen 5-akselinen 3D-laserrobotti julkaistiin jo niinkin aikaisin kuin vuonna 1978, 40 vuotta sitten. 

Kaksi esimerkkiä Laser Next 2141:n kokoonpanosta. Jaettu työtila (Ylempänä) sekä liikkuvat pöydät.

Nykypäivänä 3D-laserit tehdään ja Prima Power-tunnuksin ja markkinoilla tuttuja tuotteita ovat olleet muutaman vuoden mallit Laser Next 1530 sekä 2130, jotka on suunniteltu erityisesti autoteollisuuden komponenttituotantoon.

Uusi sarjan laajennus on toteutettu osin laajemmalle asiakaskunnalle. Koneessa ovat valmistajan mukaan mukana kaikki mallien 1530- ja 2130 markkinoilla koetellut keskeiset piirteet, mutta kone on suunniteltu laajalle käyttäjäkunnalle ja niin monipuoliseksi kuin mahdollista.

Työalueeltaan kone on mittava, kokoluokka 4140/2100/ 1020 mm on suuruudeltaan markkinoiden kärkeä, ja sellaisena se soveltuu hyvin laajaan kappaletuotantoon myös isommissa kokoluokissa. Kone mahdollistaa niin 3- kuin 2D-käsittelynkin, ja vaihto leikkauksesta hitsaukseen on suunniteltu tapahtumaan helpolla tavalla nopeasti.

Cologna Venetan teknologiakeskus. Alpit ovat lähellä.

Monenlaisia konfiguraatioita

Suorituskykynsä osalta Prima Power on suunnitellut koneen vastaamaan ajan vaateisiin. Kuitulaserin tuttuja etuja ovat esimerkiksi nopeus ja taloudellisuus, ja samaan aikaan muu teknologia on suunniteltu tukemaan tehokasta ja sujuvaa valmistusta.

Teknologiakeskukseen sijoittuu laaja konenäyttely. Lähinnä eP2040-servosärmäri.

Kaikissa pääakseleissa ovat lineaarimoottorit ja leikkauspään suorakäyttö sekä valvontajärjestelmät tuovat dynamiikkaa. Mikä huomionarvoista, kone on saatavilla kokoonpanojensa puolesta monipuoliseen tuotantoon sopivana.

Perusversiossa kiinteällä pöydällä varustettuna kone tarjoaa käyttöön koko työtilansa ja soveltuu sellaisena hyvin vaikkapa juuri autoteollisuuden isojen kappaleiden käsittelyyn.

Yksi keskeinen konfiguraatio on kokoonpano, jossa työtila jaetaan siirrettävän turvaseinän ja paikoilleen liu’utettavan sisäkaton avulla kahteen osaan. Tällöin koneen sisätilan toisella puolella voidaan samaan aikaan tehdä esimerkiksi kappaleenkäsittelyn toimenpiteitä, kun toisella puolella leikataan.

Uutuus on lanseerattu. Tilaisuus keräsi paikalle runsaan osanottajiston.

Työtila voidaan jakaa myös erillistä 2D-ja 3D-leikkausta varten. Jos pitkiä kappaleita käsitellään, seinä ja liukuva sisäkatto voidaan välillä myös poistaa.

Kone voidaan yhtenä mahdollisuutena myös varustaa kääntöpöydällä, mikä on suunniteltu erityisesti suurten sarjojen tehokkaaseen tuotantoon. Yhtenä versiona kone voidaan varustaa myös sukkulapöydillä, jotka mahdollistavat nopean automaattisen kappaleiden liikkeen työalueen ulkopuolelle. Varustus voidaan sijoittaa joko koneen eteen tai sivulle. Myös kääntö-/sukkulapöytäyhdistelmä on mahdollinen.

Laser Next 2141 voidaan varustaa joko 3- tai 4 kW:n kuitulaserilla, joka on Prima Powerin omaa tuotantoa. Valmistaja toimittaa koneen Teollisuus 4.0 -valmiudessa, mikä tarkoittaa mahdollisuuksia ja sovellutuksia digitaalista valmistusta, sen valvontaa sekä verkko- ja pilvipohjaista tuotetiedon välitystä ajatellen.

Laser Next 2141:n työtila on kooltaan 4140/2100/ 1020 mm. Koneen sisälle mahtuu hyvin.

Laaja konenäyttely

Uusi laser Next-sarjan täydennys esiteltiin huhtikuussa Torinon lähellä Cologna Venetassa sijaitsevassa Prima Powerin teknologiakeskuksessa pidetyssä kansainvälisessä lehdistö- ja asiakastilaisuudessa.

Uuden koneen esittelyn ja sen toimintaan liittyvien demojen ohella kävijöillä oli mahdollisuus tutustua myös tämän Prima Powerin Italian tehtaan lähellä sijaitsevan teknologiakeskuksen päivitettyyn konenäyttelyyn.

Prima Powerin Torinon teknologiakeskuksessa on esillä Prima Powerin keskeinen tuotanto, 2D- ja 3D-laserit, lävistävät ja leikkaavat koneet eri kokoonpanoineen, särmärit sekä tuotantojärjestelmät. Teknologiakeskus on kooltaan noin 5000 neliömetriä, ja se pitää sisällään niin toimisto-, esittely- kuin toimistotilaakin. Teknologiakeskus avattiin vuonna 2016.

Laatuisaa jälkeä. Prima Powerin toimitusjohtaja Enzio Basso esittelee taustalla näkyvällä linjalla valmistettua kappaletta.

Huhtikuiseen Laser Next-koneen lanseeraukseen osallistui runsas yleisö. Järjestäjien ilmoituksen mukaan kaikkiaan 150 kansainvälistä toimittajaa ja yrityksen asiakasta oli paikalla.

Vahvassa vauhdissa

Prima Industrie -konserni jatkaa vahvassa vauhdissa. Viime vuonna konsernin liikevaihto nousi 450 miljoonaan euroon, missä kasvua edellisvuodesta on 14 prosenttia.

Levytyökoneita ja sähkökomponentteja valmistava Prima Industrie työllistää maailmanlaajuisesti noin 1700 henkilöä.

Levytyökoneisiin keskittyvä Prima Power on osa Prima Industrieta, ja tuotantoa on Italiassa, Suomessa (Finn-Power Oy), USA:ssa sekä Kiinassa. Laserit tehdään Italiassa, Suomessa valmistetaan lävistävää ja taivuttavaa teknologiaa sekä parhaillaan markkinoita runsaasti kiinnostavia automaattijärjestelmiä, Kiinan tuotanto tehdään sikäläisille markkinoille.

Tuttu asia on, että Suomessa Finn-Power rakentaa parhaillaan uutta tehdasta. Muutto Kauhavalta Seinäjoelle käynnistyy syksyllä.

Suomalaisdelegaatiota lanseerauksessa. Vasemmalta Miikka Markkanen (Olp-Tuotanto Oy), Mikko Fiskaali, (Prima Power), Hannu Karila (Olp-Tuotanto Oy), Jari-Pekka Kivistö (Teuvan Keitintehdas Oy), Jani Huopaniemi (Prima Power) ja Eero Tiainen (Kesmac Oy).