Kookas 3D-putkilaser HSJ-Productsille

Kari Harju

HSJ-Products Oy muokkaa tuotantoaan. Yritykselle valmistuu lähiaikoina käyttöön uusi halli, joka tuo lisää tuotantotilaa. Isoa loikkaa yrityksen tuotantomahdollisuuksiin merkitsee myös investointi kookkaaseen 3D-leikkauspäällä ja 12,5 metrin syöttöpöydällä varustettuun putkilaseriin. Koneella voidaan valmistaa moninaisia muotoja ilman hitsauksia, mikä nopeuttaa tuotantoa ja mahdollistaa samalla uudet innovaatiot tuotesuunnittelijoille.

Uudessa putkilaserjärjestelmässä leikkauspää tekee suorien leikkausten lisäksi viisteet.

HSJ-Products Oy on Pohjanmaan Pedersöressä Lillbyssä toimiva metallin alihankintayritys.

Yritys käynnistyi 1970-luvulla raudoitusrenkaiden valmistuksesta, ja viime vuosikymmeninä yrityksen tuotekirjo on kasvanut vahvasti myös muuhun kokonaisvaltaiseen metallinkäsittelyyn.

”Käsittelemme niin ohutlevyä, putkia, profiileja kuin teräslankaakin. Lisäksi teemme yhä myös raudoitteita, kaasukärryjäkin omalla tuotenimellämme. Huolehdimme tarvittaessa koko valmistusprosessista suunnittelusta jakeluun”, summaa toimitusjohtaja Jörgen Häggman.

Vuonna 2015 HSJ-Productsin liikevaihto oli noin 2,3 miljoonaa euroa. Töissä Sune Häggmanin perustamassa, nyt seuraavan sukupolven eli Jörgen, Sören ja Fredrik Hägmanin omistamassa perheyrityksen palveluksessa on 18 metallin ammattilaista.

Laserleikkausta pitkin perintein

HSJ-Productsin juuret ovat Lillbyn kylän Sliipintien tuotantotiloissa. Siellä yrityksen käytössä on monenlaista konepajakalustoa, mm. kaksi 4 kW:n tasolaseria. Niillä yritys leikkaa ohutlevytuotteita asiakkailleen.

”Ensimmäinen laser tuli tänne kymmenkunta vuotta sitten. Laserleikkaus on tarkka ja nopea menetelmä, ja se soveltuu useille eri materiaaleille. Me käsittelemme lähinnä terästä, ruostumatonta terästä ja alumiinia, maksimivahvuudet ovat raudalla 25 mm, rosterilla 12 mm ja alumiinilla 10 mm”, tuotantoinsinööri Sebastian Forsbacka kertoo.

Tämän ohella kalustoon Sliipintiellä kuuluu välineistöä mm. särmäykseen ja hitsaukseen. Kokonaisvaltainen asiakaspalvelu vaatii tietenkin myös kokonaisvaltaisen konekannan.

”Suunnittelupuolella käytössämme on SolidWorks ja sen osana Sheetworks 3D-tilausjärjestelmä. Tilaukset meille voi lähettää sujuvasti ja helposti suoraan 3D-tiedostona”, huomauttaa Forsbacka.

Syöttöpöydällä on mittaa 12,5 metriä.

Uusi putkilaser toimintaan

HSJ-Products toimii nykyisin Sliipintien lisäksi muutaman kilometrin päässä Lillbyn Nybrännintiellä, mihin yrityksen käyttöön valmistui muutama vuosi sitten uusi 700 neliömetrin halli. Parhaillaan saman osoitteeseen tehdään jälleen uutta laajennusta, vieläpä edellistä kookkaampana versioina. Jatkossa yrityksen suunnitelmissa on siirtää koko tuotantonsa näihin yhteensä noin 2000 neliömetrin tiloihin.

Yksi tekijä tilojen laajentumisen taustalla ovat myös hiljattain tehdyt tuoreet ratkaisut tuotannossa, perinteikkäiden ohutlevyn laserleikkaustöiden lisäksi HSJ-Products siirsi myös putkenleikkaukseen liittyvät palvelunsa laseraikaan.

Ja varsin komeasti tuo siirto tapahtuikin, tammikuussa yrityksen käyttöön Nybrännintielle asennettiin monipuolinen putkilaserjärjestelmä putkien ja profiilien käsittelyyn.

Uusi TTM FL-300 -järjestelmä on varustettu 3D-leikkauspäällä, jonka avulla voidaan leikata suorien leikkausten lisäksi myös viisteitä. Samalla kokonaisuus mahdollistaa katkaisujen lisäksi pienten yksityiskohtien, mekaanisten lukitteiden, aukkojen, istutusten, hitsausviisteiden, juurien ja lovien valmistamisen yhdellä koneella yhdessä automatisoidussa prosessissa ja näin vähentää hitsauksen tarvetta. Leikatut tuotteet voidaan myös lasermerkata asennusta, liitoshitsausta tai lopputuotteen kokoonpanoa helpottamaan.

”Putkia olemme tässä firmassa käsitelleet ennenkin, mutta tämä järjestelmä merkitsee uuden maailman avautumista putkien ja profiilein prosessointiimme. Iso etu on, että tämä kone mahdollistaa monenlaisten muotojen tuottamisen yhdellä kertaa ja ilman tarvetta hitsauksiin. Näin osien ja työvaiheiden määrä vähenee tuotannossa ja tuottavuus kasvaa merkittävästi”, Forsbacka toteaa.

”Koska ohjelmointi on automatisoitu, järjestelmä soveltuu hyvin eri kokoisille sarjoille. Siten sillä voidaan valmistaa tehokkaasti myös pieniä sarjoja”, Forsbacka toteaa.

Monenlaisia muotoja ilman hitsausta, Jörgen Häggman ja Sebastian Forsbacka esittelevät leikattuja kappaleita. Vasen putki hitsausviisteellä.

Kookkaille putkille ja profiileille

TTM on italialainen konevalmistaja, joka tekee kookkaita putkien ja levyjen 3D laserleikkaus- ja hitsausjärjestelmiä. HSJ-Productsin järjestelmässä voidaan käsitellä maksimi mitoiltaan Ø 323 mm:n pyöreitä ja 254 x 254 mm neliönmuotoisia kappaleita.

Kappaleiden enimmäispituus käsittelyyn on 12,5 metriä ja ne voivat olla pyöreitä-, neliö- ovaali-, ja suorakaideputkia sekä avoprofiileja HEA, HEB, IPE, IPN, UPN, L edellä mainittujen mittojen sisällä. Kappaleiden syötöstä huolehtii ketjutyyppinen sekä putkinipusta purkava automaattilatausjärjestelmä. Kappalepaino käsittelyyn on max. 60 kg/m.

”Järjestelmä kuuluu putkilasereissa kooltaan Suomen ja Pohjoismaidenkin kärkeen ja on yksi isoimmista Vossi Groupin toimittamista koneyksiköistä. Monipuolinen järjestelmä haastaa osaltaan myös tuotesuunnittelijoiden visiot. Vakitöiden lisäksi uudet innovaatiot ovat mahdollisia”, toteaa liiketoiminnan kehitysjohtaja Marko Vossi.

Uuden järjestelmän hankintaprosessi käynnistyi Tampereen Konepaja-messuilta viime vuonna.

”Olimme alun perin hankkimassa pienempää, 8-metristä putkilaseria käytettynä, mutta messuilla tulimme toisiin ajatuksiin. Päätimme satsata hieman lisää ja ostaa uuden, isomman ja monipuolisemman järjestelmän. Pystymme näin tarjoamaan alan markkinoille jotakin uutta, vastaavia kokonaisuuksia kun ei lähialueilta löydy”.

Tilat ja järjestelmä yhteenlaskettuna kokonaiskustannuksiltaan noin 2 miljoonan euron investointi palvelee jatkossa HSJ Productsin asiakkaita niin Pohjanmaalla kuin laajemminkin Suomessa. Yksi mahdollisuus ovat Forsbackan mukaan vientimarkkinat. Ruotsi on lähellä, ja suunta kiinnostaa, jos kruunun kurssi kehittyy jatkossa suotuisaan suuntaan.

Järjestelmä tilattiin analyysien ja alustavien asiakaskyselyjen jälkeen viime kesänä ja se saapui Pedersöreen vuodenvaihteen tienoilla. Koska talossa on ennestään laserleikkauksen osaamista ja konetoimitus sekä asennukset sujuivat mallikkaasti, HSJ-Productsilla on päästy putkien laserleikkauksessa jo hyvin alkuun.

”Erityiskiitos tässä asiassa menee uudesta tekniikasta innostuneille talon koneenkäyttäjille, jotka ovat ottaneet asian omakseen. Tämä on sujunut oikein mukavasti”, kiittelee Sebastian Forsbacka talon henkilökuntaa.

Uuden järjestelmän käyttöönottoa juhlistettiin Lillbyssä helmikuulla järjestetyn 3D-putkilaserpäivän yhteydessä, jossa HSJ Products esitteli laajemminkin tuotantomahdollisuuksiaan. Päivän toteuttivat yhteistyössä HSJ Products ja Vossi Group Oy.

Putkilaserammattilaisia koneenkäyttäjinä. Vasemmalta Johan Nymark, Matias Enlund, Christofer Enlund ja Kalyan Kongari.