Konepaja/NWE 2018, kuvia ja tunnelmia 3

Kari Harju

Konepaja/NWE 2018 järjestettiin Tampereella 20.-22.3. Seuraavassa kuvakatsaus tapahtumasta, osa 3. Aiemmat webjulkaisut: Pääjuttu ja kuvakatsaus osa 1: 23.3., kuvakatsaus 2: 28.3.

Machineryn osaston lastuavan työstön konetarjontaa messuilla edustivat kaksi Hyundai-Wian konetta sekä talon tuoreen edustuksen Chironin FX 12 FX hig speed variocell Uno, kuvassa. Osastolla oli mukana myös useampia levytyökoneita, kuten Cidanin kanttikone Forma 30.

Puma-kaksikko Durocin osastolla: esillä messuilla olivat Doosan Puma 5100M-sorvauskeskus ja koneistuskeskus MYNX 5400. Ensiksi mainittu matkasi messuilta Katsalle Tampereelle, jälkimmäinen Koneistus Veljekset Alholle Vesilahteen.

Grönblom oli tuonut osastolleen maistiaisia Haasilta. VF2SS on Haasin pystykarainen koneistuskeskus X 762xY 406xZ 508 mm:n liikkein ja 914x356 mm:n pöydällä. Karan kierrokset koneessa ovat max. 12 000 1/min. Oikealla Tapani Kärmeniemi.

Asennuspalvelu Juha Keskisen keskeistä työkenttää ovat työstökoneiden korjaukset ja huollot, mittaukset ja siirrot. Sen lisäksi nykytoimintaa on mm. Dugard-työstokoneiden maahantuonti. Myynnistä vastaava Jukka Rantala esitteli messuilla XP1000-koneistuskeskusta. 
Mies takaa, mies edestä. Maint Wayn ydinosaamistamme ovat huoltopalvelut lastuaviin ja hioviin CNC-työstökoneisiin. Toimipiste on Lapualla ja päätoimialue Pohjanmaa, mutta laajemmallakin toimitaan, välillä ulkomaillakin, kertoi osastolla Mika Hölsö.
DMU 75 monoBLOCK kuului DMG Morin osaston tarjontaan. Kone on viisiakselinen koneistuskeskus DMG Morin tuoreesta kattauksesta, X/Y/Z-akselien liikkeet ovat 750/650/560 mm. Pöydän halkaisija koneessa on 650 mm ja kapasiteetti 600 kg.

Padasjoella toimiva sopimusvalmistaja Eltrotec keskittyy toiminnassaan erilaisten levymateriaalien ja aihioiden poraukseen, jyrsintään ja mittaukseen.  Lisäksi yritys tuo maahan työkaluja, mm. Union Toolin tuotteita. Messuosastolla Jari Nikkarikoski.

Kuten kaksi vuotta sittenkin, Groniuksen Suomen edustajan Pronius Oy:n osastolla A-hallissa esiteltiin jälleen robotisoitua hitsausta eri robottitoimittajien soluihin perustuen. Esimerkiksi alumiinin hitsausta demonneen Benjamin Gartmannin esitykset kiinnostivat yleisöä niin ikään.
Messuaktiviteettejä. Cenicin osastolla pääsi kokeilemaan ampumahiihdon tunnelmia, tosin ilman sitä hiihtoa. Tauluun ammunta kävi kätevän sähköisesti, ja tulihan niitä osumiakin. Päivän paras ampuja palkittiin.

Seinäjoella toimiva Rodstein on kotimaan lisäksi viennissä aktiivinen virtakiskotuotannon lävistys-ja taivutuskonevalmistaja. Rodstein oli mukana pari vuotta sitten esimerkiksi Hannoverin EuroBLECHissä. Ja sinne syksyllä taas, totesivat Veikko Moilanen ja Marko Tuominiemi.