M-Levy investoi särmäykseen - Kone töiden mukaan

Kari Harju

M-Levy Oy investoi särmäyskapasiteettiinsa. Kompaktin kokoluokan Coastone C 15 -särmäyspuristin tehostaa yrityksen pienempien kappaleiden käsittelyä, uutuusmittalaite puolestaan koneella tapahtuvaa kappaleiden kulmamittausta.

C15-särmäyspuristimen työleveys on puolitoista metriä. Töissä Mateusz Krajewski. Puolalaisia metallin ammattilaisia Muuramessa on töisssä useampia.

M-Levy Oy on Muuramen teollisuuskylässä toimiva, vuonna 1992 aloittanut ohutlevytalo.

Toiminta alkoi aihionvalmistuksesta yhdellä levytyökeskuksella, mutta laajeni pian hitsaukseen, leikkaukseen ja särmäykseen, kokonaisvaltaiseen asiakaspalveluun.

M-Levy on kasvuyritys sanan parhaassa merkityksessä.

”Olemme pyrkineet kehittämään toimintojamme ja laajentamaan asiakaskuntaamme. Monipuolisuus, tekemisen tehokkuus ja pitkälle jalostaminen ovat tässä ytimessä. Palvelemme tarvittaessa tuotekehityksestä lähtien tuotantoon ja valmiiseen tuotteeseen saakka”, linjaa yrittäjä, toimitusjohtaja Jouni Puhakka.

Laserleikkaus-lävistyssolu asennettiin Muurameen parisen vuotta sitten. Pawel Freda ohjauksella.

Isoja satsauksia konekantaan

M-Levy viime vuosien kasvu on seurausta asiakashankinnan laajenemisesta, minkä puolestaan ovat mahdollistaneet panostukset tuotantotekniikkaan.

Talon viime vuosien investointeihin kuuluvat satsaukset esimerkiksi moderniin laserleikkausteknologiaan sekä CO2- kuin kuitulasermuodossakin.

Laserleikkausteknologiaa on yrityksen käytössä myös yhdistelmäteknologiana, pari vuotta sitten yritys hankki laserleikkaus-lävistyssolun lastaus- ja pinontarobotilla varustettuna yhdeksi nykytuotantonsa ydinyksiköksi. Solu mahdollistaa tarvittaessa pitkälle miehittämättömän tuotannon.

”Onhan meillä käytössä toki edelleen myös pitkäaikainen työjuhta, levytyökeskus. Takavuosina se oli jatkuvassa käytössä, ja yhä se on tietyn tyyppisille töille pätevä laite”, sanoo Jouni Puhakka.

Monenlaista taivutuksen kapasiteettia

Myös taivutuksen toimintoihin on Muuramessa satsattu viime vuosina. Tämän sektorin ydinsovellutus on nyt muutaman vuoden käytössä ollut taivutusautomaatti.

Särmäyskapasiteettia on eri kokoluokkiin. Viime vuonna taloon hankittiin uusi nelimetrinen särmäyspuristin.

Särmäys on tutusti alue, joka vaatii töihin monen tyyppistä ja kokoista kalustoa. Pienempien kappaleiden käsittely isoilla laitteilla ei tietenkään ole pitemmän päälle se tehokkain ja tarkoituksenmukaisin ratkaisu, vaan pienet kappaleet on usein järkevintä taivuttaa niille sopivimmilla pienemmillä laitteilla.

Kulmamittausjärjestelmä nopeuttaa särmäystöitä.

Tähän ajattelumaailmaan osuu yrityksen konekannan tuorein täydennys, joka ei kokoluokassaan edusta sitä järeintä päätä, mutta omassa toimessaan silti suurta ydintä. M-Levyn särmäyskapasiteetin täydennys on kotimaisen valmistajan Coastonen hiljattain uudistuneen särmäritarjonnan edustaja C15.

Pikkusärmäri kulmanmittajärjestelmällä

Coastonen C-sarjan särmäyspuristimet on tarkoitettu pienten osien taivuttamiseen ja C15 on sarjan kookkain malli. Kone toimii kahdella kuularuuvilla ja servomoottorilla. Kone on rakenteeltaan varsin yksinkertainen, mikä tekee siitä edullisen investoinnin, mutta samalla kuitenkin monipuolisen, jolla pystytään kuitenkin työstämään valtaosan kappaleista. Pieni koko mahdollistaa koneenkäyttäjän istumisen, mikä tekee työstä ergonomista. Maksimi kappaleleveys särmäykseen on 1600 mm, taivutustehoa on 52 tonnia.

Kone tekee M-Levyllä pienten kappaleiden särmäyksestä joustavaa, ja työn sujumista edistää osaltaan sen yhteyteen hankittu laserkulmamittausjärjestelmä, Coastonen koneissa lajissaan ensimmäinen vastaava ratkaisu.

”Tämä järjestelmä tarkistaa kulman aina tarvittaessa. Siinä säästyy kovasti aikaa”, sanoo Puhakka.

Maalaamo ja pintakäsittelylaitos on M-levyn tuore investointi. Linjan vierellä Jouni Puhakka.

Uusi pintakäsittelylaitos toiminnassa

Taivutuskapasiteetin kehittämisen lisäksi M-Levyllä on tapahtunut vuoden vaihteen tienoilla muutakin.

Yritys panosti hiljattain pintakäsittelyyn ja sitä kautta kokonaisvaltaiseen asiakaspalveluun. Uusi, M-Levyn tuotannosta erilleen sijoittuva maalaamo ja pintakäsittelylaitos saateltiin hiljattain toimintaan Muuramen teollisuusalueella.

”Tämä investointi oli iso, mutta se mahdollistaa sen, että tämäkin tuotannon osa on omassa hallinnassamme. Se palvelee jatkossa myös pelkkää pintakäsittelyä tarvitsevia asiakkaita, sanoo Jouni Puhakka.

Laitoksen koko on 1200 neliömetriä, ja se lisää samalla yrityksen käytössä olevat toimitilat 4000 neliömetriin.

Lisää varastotilaa rakennetaan kesällä.

Henkilökunnan määrä yrityksessä on kasvanut toimintojen laajenemisen myötä. M-Levy työllistää  nyt 38 henkilöä.