Komas investoi reippaasti uusiin koneisiin ja työntekijöihin

Komas Oy on hankkinut Jyväskylän ja Kurikan koneistusyksiköihinsä uudet koneistuskeskukset, jotka lisäävät tuotantoon kapasiteettia, monipuolisuutta ja toimitusvarmuutta. Positiivisten kasvunäkymiensä ansiosta yritys myös jatkaa uusien työntekijöiden rekrytointeja kevään aikana. Komasin kasvu viestittää, että alihankintateollisuus elää Suomessa vahvana, kun tuotteiden kokonaiskustannuksiin osataan kiinnittää huomiota.

Menetelmäsuunnittelija Jouni Järvenpää esittelee uutta koneistuskeskusta, jonka ansiosta kappaleiden läpimenoaika nopeutuu. Komas Oy on hankkinut lisäkapasiteettia sekä Jyväskylän että Kurikan koneistusyksiköihinsä.

”Pyrimme koko ajan parantamaan tuotteiden kokonaiskustannuksiin vaikuttavia asioita; laatua, toimitusvarmuutta, joustavuutta ja nopeutta. Ne ovat seikkoja, joilla pärjäämme hintakilpailussa ja teemme kasvua. Tavoitteenamme on kasvattaa liikevaihtoa 31 miljoonasta 37 miljoonaan euroon tänä vuonna”, sanoo toimitusjohtaja Antti Jokitalo Komasilta.

Koneistusliiketoiminnan kasvun tueksi on suunnitelmissa työllistää yhteensä 10–15 uutta työntekijää Jyväskylään ja Kurikkaan. Yksikönpäällikkö Linda Mäkivirta-Valkaman mukaan Kurikan yksikköön on rekrytoitu jo viisi henkilöä viimeisen vuoden aikana.

”Kuluvan tilikauden aikana on odotettavissa rekrytointeja suurin piirtein saman verran lisää, jos vain pääsemme budjetin mukaiseen kasvuun”, toteaa Mäkivirta-Valkama.
”Kasvutavoitteet kertovat, että omistajat luottavat meihin työntekijöihin ja suomalaiseen konepajateollisuuteen. Uudet koneet tuovat tekemiseemme varmuutta”, iloitsee Jyväskylän yksikön tuotantopäällikkö Ismo Luttinen.

Uudet koneet lisäävät kapasiteettia

Helmikuun alussa hankittujen uusien vaakakaraisten koneistuskeskusten yhteisarvo on noin 800 000 euroa. Jyväskylässä uusi kone korvasi sähköviasta vahingoittuneen edeltäjänsä ja Kurikassa oli tarve modernisoida vanhentunutta konekantaa.

”Näemme, että nykyisellä konekannalla ja vuoroja lisäämällä saamme tehtyä kasvua, joka on budjetoitu kuluvalle vuodelle. Viime vuonna Kurikan yksikkömme liikevaihto kasvoi 18 prosenttia ja tämän vuoden näkymät ovat myös hyvät”, sanoo Mäkivirta-Valkama.

Komasilla ollaan kehittämässä myös henkilöstön toimintatapoja ja -malleja, joilla edelleen voidaan parantaa kustannustehokkuutta.
”Voimme koneistaa kokoluokkaa isompia ja mittatarkempia tuotteita. Uusi kone on tukevampi kuin edeltäjänsä, koska sen runko on yhdestä kappaleesta. Kappaleiden läpimenoaika nopeutuu, kun voimme koneistaa isommilla työstöarvoilla”, kuvailee Luttinen.

Komas Oy on konepajateollisuuden sopimusvalmistaja, joka keskittyy erikoisosaamista vaativien komponenttien kustannustehokkaaseen valmistukseen ja joustavaan palveluun. Komasilla on neljä liiketoimintoa: koneistus, hydrauliikka, levypalvelu ja takomo. Komas työllistää 230 työntekijää ja liikevaihto on noin 31 MEUR (Proforma). Yrityksellä on perinteikäs historia konepajateollisuudessa ja rautaista ammattitaitoa vuodesta 1925 alkaen, mikä on johtanut yrityksen nykyiselle kasvu-uralle.